Aktualizacja SuplaDevice

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7711
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 08, 2019 10:27 am

Domyślna lokalizacja to pierwsza z brzegu lokalizacja.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 08, 2019 10:35 am

pzygmunt pisze:
ndz gru 08, 2019 10:27 am
Domyślna lokalizacja to pierwsza z brzegu lokalizacja.
Jeżeli jesteśmy na etapie wdrażania to tak naprawdę nie ma to najmniejszego znaczenia która domyślnie podpowie się lokalizacja. W przeciwieństwie kiedy wymieniamy lub dodajemy nowe urządzenie w istniejącej infrastrukturze. Wtedy przypisanie lokalizacji do urządzenia jak jest bardziej praktyczne niż przypisanie losowej lokalizacji :)

Czy jest może planowane porzucenie starej procedury przypisania lokalizacji do urządzenia? Bo jeżeli tak to chciałbym się na to przygotować:)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1465
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz gru 08, 2019 11:18 am

@klew czy w AuthKey można wpisać to samo co w GUID? Chodzi mi o to czy mogą te być te same wartości. Czy też AuthKey musi być inny niż GUID
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7711
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz gru 08, 2019 4:40 pm

Jak się uprzesz to możesz ale nie jest to zalecane. AuthKey to trochę jak hasło. Jest przechowywane w naszej bazie w formie szyfrowanej (dokładniej jako skrót bcrypt). GUID jest trzymany w formie jawnej. Oba klucze powinny być różne od siebie i wygenerowane sensownym generatorem liczb losowych.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 534
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz gru 08, 2019 9:48 pm

krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 10:35 am
pzygmunt pisze:
ndz gru 08, 2019 10:27 am
Domyślna lokalizacja to pierwsza z brzegu lokalizacja.
Jeżeli jesteśmy na etapie wdrażania to tak naprawdę nie ma to najmniejszego znaczenia która domyślnie podpowie się lokalizacja. W przeciwieństwie kiedy wymieniamy lub dodajemy nowe urządzenie w istniejącej infrastrukturze. Wtedy przypisanie lokalizacji do urządzenia jak jest bardziej praktyczne niż przypisanie losowej lokalizacji :)

Czy jest może planowane porzucenie starej procedury przypisania lokalizacji do urządzenia? Bo jeżeli tak to chciałbym się na to przygotować:)
Nowsza wersja rejestracji urządzenia na serwerze jest bez podawania lokalizacji i hasła. Urządzenie podaje tylko maila, GUID i AuthKey.
Aktualna biblioteka na branchu "develop" już używa tej nowszej metody rejestracji, więc już tam tej lokalizacji się nie podaje.
Natomiast jeśli chodzi o wsparcie serwera dla logowania po lokalizacji, to tam pewnie jeszcze przez długi czas to zostanie.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn gru 09, 2019 5:47 am

klew pisze:
ndz gru 08, 2019 9:48 pm
Nowsza wersja rejestracji urządzenia na serwerze jest bez podawania lokalizacji i hasła. Urządzenie podaje tylko maila, GUID i AuthKey.
Aktualna biblioteka na branchu "develop" już używa tej nowszej metody rejestracji, więc już tam tej lokalizacji się nie podaje.
Natomiast jeśli chodzi o wsparcie serwera dla logowania po lokalizacji, to tam pewnie jeszcze przez długi czas to zostanie.
A czemu nie chcesz zostawić dodatkowo starej metody? ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 534
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn gru 09, 2019 9:20 am

krycha88 pisze:
pn gru 09, 2019 5:47 am
A czemu nie chcesz zostawić dodatkowo starej metody? ;)
Bo stara jest passe ;)
W aktualnej wersji braknie pamięciu na Arduino Mega aby trzymac kopie obu wariantów. Jak przepiszę pozostałą część biblioteki (sensory, przekaźniki, rolety) to będzie można to łatwo sobie wybierać.
Pytanie tylko po co ;) i czy ogólnie w Supli nie jest planowane odejście od tego starego mechanizmu na rzecz nowego.
Może zamiast wspierać starą wersję rejestracji, można pomyśleć jaki masz tutaj use case i jakoś lepiej to rozwiązać?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7711
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn gru 09, 2019 11:11 am

Od starej metody odchodzimy dlatego, że przeciętnego użytkownika przyprawiają te identyfikatory i hasła o ból głowy.
W Arduino IDE to tak długo obowiązuje tylko dlatego, że ta biblioteka niespecjalnie była rozwijana od pierwszej wersji. Dużo się w między czasie zmieniło. Czy całkowicie zlikwidujemy te identyfikatory/hasła. Tego nie wiem. Na razie zostają jako druga forma uwierzytelniania.
daniel
Posty: 20
Rejestracja: czw lut 15, 2018 7:29 am

wt gru 10, 2019 4:56 pm

Użytkownik Arduino IDE jest użytkownikiem ponadprzeciętnym ;) :lol: , więc niestraszne mu identyfikatory i hasła. :lol:
Beku
Posty: 263
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

śr gru 11, 2019 5:29 pm

Hej,

Pobrałem najnowszą wersję SuplaDevice z brancha develop.
Mam Arduino Mega 2560 z EthernetShield W5500.
Próbowałem uruchomić dowolny przykład na arduino z przykładów Supli ale nie działają -> w monitorze portu szeregowego mam krzaki (wybrałem prędkość 9600 jak w kodzie).

Pobrałem bibliotekę Ethernet2 (dla W5500) i podmieniłem #include <Ethernet.h> na #include <Ethernet2.h> wedlug przykładów dla EthernetShield W5500 które działają.

Ale nadal nic ... ma ktoś pomysł?
ODPOWIEDZ