Aktualizacja SuplaDevice

krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt lip 03, 2020 3:32 pm

Goral64 pisze:
pt lip 03, 2020 3:24 pm
EEPROM na pokładzie w tandemie z ESP działa po SPI. Można podmienić na większy EEPROM. FRAM SPI ma identyczne wyjścia co EEPROM, więc technicznie pasuje do miejsca po EEPROMie. Pytanie tylko czy po takiej podmianie ESP będzie współpracował z FRAMem w roli FLASH? Tego nigdzie nie znalazłem jeszcze.
Wylutuj EEPROM i zobacz czy ma jakiś wpływ na prawidłową pracę esp ;) a jaki FRAM będzie wg Ciebie pasować?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8853
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 03, 2020 3:54 pm

EEPROM i FRAM mają zupełnie inny sposób zapisu danych. Nie sądzę aby można było sobie tak po prostu podmienić układy.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 03, 2020 8:14 pm

pzygmunt pisze:
pt lip 03, 2020 3:54 pm
EEPROM i FRAM mają zupełnie inny sposób zapisu danych. Nie sądzę aby można było sobie tak po prostu podmienić układy.
A czy to nie jest już kwestia ogarnięta w samej kości? Czy tylko w zewnętrznym oprogramowaniu?
Bo skoro są kości I2C i kości SPI, to chyba obie w ten sam sposób zapisują przesłane tymi interfejsami dane?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lip 04, 2020 9:58 pm

Zauważyłem pewną ciekawostkę. Robiłem edycję harmonogramu i przy zapisie zmiany tak mi zamuliło Malinę, że jedynym rozwiązaniem było odcięcie jej zasilania i ponowne uruchomienie. Po wstaniu Maliny i Supli okazało się, że wszystkie urządzenia ZAMEL-a połączyły się ponownie z serwerem Supli a wszystkie urządzenia z SuplaDevice na pokładzie niestety nie. Na każdym urządzeniu musiał być wykonany restart co fajne nie jest :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 989
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lip 04, 2020 10:11 pm

Goral64 pisze:
sob lip 04, 2020 9:58 pm
Zauważyłem pewną ciekawostkę. Robiłem edycję harmonogramu i przy zapisie zmiany tak mi zamuliło Malinę, że jedynym rozwiązaniem było odcięcie jej zasilania i ponowne uruchomienie. Po wstaniu Maliny i Supli okazało się, że wszystkie urządzenia ZAMEL-a połączyły się ponownie z serwerem Supli a wszystkie urządzenia z SuplaDevice na pokładzie niestety nie. Na każdym urządzeniu musiał być wykonany restart co fajne nie jest :(
Dzieje się tak za każdym razem, gdy restartujesz serwer Supli?
Jak długo czekałeś?
Czy masz jakieś logi z tej sytuacji?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lip 04, 2020 10:26 pm

klew pisze:
sob lip 04, 2020 10:11 pm
Dzieje się tak za każdym razem, gdy restartujesz serwer Supli?
Jak długo czekałeś?
Czy masz jakieś logi z tej sytuacji?
Nie wiem, dopiero pierwszy raz zwróciłem na to uwagę.
Czekałem ok. 20 minut aż zdecydowałem o restarcie serwera. Kolejne 20 minut czekałem na ponowne połączenie, zanim zacząłem restartować urządzenia.
Niestety nie pomyślałem, żeby zerknąć na seriala :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lip 05, 2020 8:00 am

Wygląda na to, że ta dziwna sytuacja miała miejsce jednorazowo. Dziś nad ranem Malina samoistnie się zbiesiła i nie było wjazdu na żadnym porcie. Znów twardy restart. Tym razem wszystkie urządzenia, ZAMEL-owe jak i SuplaDevice połączyły się z nią od razu jak tylko włączyła nasłuchiwanie na portach.
Możliwe, że wczorajszą przyczyną mógł być port 2015, bo ZAMEL chyba szyfruje połączenia na porcie 2016 a ja ustawiłem SuplaDevice, żeby nie szyfrowała. Nie analizowałem jeszcze logów, więc to tylko teoria.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lip 05, 2020 1:45 pm

Najgorsze jest to, że właśnie znowu padła mi Malina, a ja dalej nie wiem co ją zabija :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 501
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lip 17, 2020 6:00 am

Niestety. Malina znowu zajęła się sama sobą i nie było z nią żadnego kontaktu :( Podwójne niestety, gdyż po twardym restarcie znowu ani jeden moduł z biblioteką SuplaDevice samoistnie nie wznowił połączenia z serwerem :( A ja znowu nie mam logów...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
kris.sg
Posty: 154
Rejestracja: pn sie 07, 2017 8:08 pm
Lokalizacja: Przezchlebie

pt lip 17, 2020 7:10 am

@Goral64 spróbuj ustawić w malinie adres na sztywno jeżeli masz włączone dhcp u mnie się to sprawdziło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arduino IDE”