Aktualizacja SuplaDevice

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw sty 23, 2020 12:15 am

klew pisze:
czw sty 23, 2020 12:05 am
Jednym z minusów biblioteki SuplaDevice jest to, że nie ma tam szyfrowania komunikacji. Także zarówno GUID jak i AuthKey lecą gołe po sieci do serwera.
Nie ma aktualnie, ale docelowo da się zrobić?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 23, 2020 12:19 am

Goral64 pisze:
czw sty 23, 2020 12:15 am
klew pisze:
czw sty 23, 2020 12:05 am
Jednym z minusów biblioteki SuplaDevice jest to, że nie ma tam szyfrowania komunikacji. Także zarówno GUID jak i AuthKey lecą gołe po sieci do serwera.
Nie ma aktualnie, ale docelowo da się zrobić?
Na Arduino Mega raczej kiepsko to wygląda (za mało pamięci i za słaby procesor).
Na ESP "da się zrobić". Skoro działa to na alternatywnej "linuxowej" bibliotece do Supli, to będzie też działać pod Arduino Ide.
buli
Posty: 22
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

czw sty 23, 2020 7:53 am

Czy aktualna biblioteka SuplaDevice obsługuje przyciski fizyczne? Chciałbym mieć możliwość sterowania zdalnie z aplikacji i ręcznie przyciskiem. Wiem że działają dla rolet ale nie było tego dla np. wyłączania światła.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sty 23, 2020 9:07 am

buli pisze:
czw sty 23, 2020 7:53 am
Czy aktualna biblioteka SuplaDevice obsługuje przyciski fizyczne? Chciałbym mieć możliwość sterowania zdalnie z aplikacji i ręcznie przyciskiem. Wiem że działają dla rolet ale nie było tego dla np. wyłączania światła.
Jeszcze nie ma obsługi przycisków, ale jest to wysoko w mojej kolejce zadań.
Chcę dokończyć "licznik prądu" i potem pewnie zabiorę się za przekaźniki i przyciski. Tylko jak zwykle czasu brakuje ;)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 23, 2020 12:43 pm

klew pisze:
czw sty 23, 2020 9:07 am
buli pisze:
czw sty 23, 2020 7:53 am
Czy aktualna biblioteka SuplaDevice obsługuje przyciski fizyczne? Chciałbym mieć możliwość sterowania zdalnie z aplikacji i ręcznie przyciskiem. Wiem że działają dla rolet ale nie było tego dla np. wyłączania światła.
Jeszcze nie ma obsługi przycisków, ale jest to wysoko w mojej kolejce zadań.
Chcę dokończyć "licznik prądu" i potem pewnie zabiorę się za przekaźniki i przyciski. Tylko jak zwykle czasu brakuje ;)
Ooo EM , to dobra wiadomość.
Duch__
Posty: 693
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw sty 23, 2020 5:23 pm

Jeśli używa stosu FIFO i bierze z dołu to może być daleko, co innego jeśli LIFO :lol:
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 01, 2020 12:36 am

...I pojawiła się biblioteka pod Arduino IDE pod licznik energii elektrycznej (EM). Działa :shock: 8-)
https://github.com/SUPLA/arduino/blob/d ... ty_meter.h
buli
Posty: 22
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

sob lut 01, 2020 12:58 am

Super. To może teraz będą przyciski :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 01, 2020 1:03 am

buli pisze:
sob lut 01, 2020 12:58 am
Super. To może teraz będą przyciski :)
tAK.Będziemy NACISKAĆ :mrgreen: aby zrobił nam Klew przyciski :lol: :lol:
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lut 01, 2020 1:22 pm

QLQ pisze:
sob lut 01, 2020 1:03 am
buli pisze:
sob lut 01, 2020 12:58 am
Super. To może teraz będą przyciski :)
tAK.Będziemy NACISKAĆ :mrgreen: aby zrobił nam Klew przyciski :lol: :lol:
Licznik prądu działa. Lada dzień @elmaya dorzuci pliki do wsparcia konkretny PZEM-ów.
Na razie tylko na ESP to chodzi, bo na Arduino mega jest za mało pamięci (później będę to optymalizował, aby się zmieściło).

Następne idą:
1. Sensor NO
2. Relay
3. Button

Potem zostanie przepisanie rolet "po nowemu" i starego poczciwego licznika impulsów. Następnie dodamy wsparcie dla różnych sensorów temp, wilgotności, ciśnienia itd.
Jeśli coś chcecie szybciej, albo czegoś tu brakuje, to piszcie :)
ODPOWIEDZ