Aktualizacja SuplaDevice

lukfud
Posty: 152
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt lut 11, 2020 12:03 pm

klew pisze:
wt lut 11, 2020 11:36 am
Tak też można.
Może wieczorem zrobię na szybko starą bibliotekę pod inną nazwą i udostępnię zipa.
Prześlij mi ją, pozmieniam.
.newbie
lukfud
Posty: 152
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt lut 11, 2020 12:45 pm

@klew Może by tak dodać w pliku /supla/network/esp_wifi.h w setupie:

Kod: Zaznacz cały

WiFi.mode(WIFI_STA);
ESP niepotrzebnie rozgłasza swoją sieć.

Przy przekaźnikach zauważyłem problem odświeżania zmiany ikony. Włączam/wyłączam (tel. czy cloud) przekaźnik - ikona bez zmian, klikam ponownie - ikona zmienia się na przeciwną. Dopiero za drugim kliknięciem zmienia się ikona, nawet jeśli drugie kliknięcie będzie na innym kanale. "Starą" metodą działa bez problemu.

Testowałem przed chwilą:

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(12);
  new Supla::Control::Relay(14);
Arduino 1.8.29.0 (Windows Store)
Esp8266 Community 2.5.2 i 2.6.3
.newbie
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 164
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt lut 11, 2020 7:09 pm

klew pisze:
wt lut 11, 2020 10:40 am
pzygmunt pisze:
wt lut 11, 2020 10:25 am
BinarySensor... z-wave ?
Lepiej jak sensor to będzie sensor dlatego, że nigdzie indziej nie występuje określenie "BinarySensor".
Binary, bo operuje 0/1. "Sensor" może mierzyć np. temperaturę i on nie jest wtedy "binary"

Nazwa binary sensor nie jest chyba przez nikogo zastrzeżona. Jest w Fibaro, w Home Assistant, w ESPhome.
Ale chętnie posłucham propozycji na nazwę na sensor zwracający true/false, 0/1, on/off, open/closed.
Rozważałem jedynie wyrzucenie słowa "Sensor" i zostawienie "Supla::Sensor::Binary"
StatusSensor ?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02, 1x Sonoff BRIDGE RF 433 (FW by Duch__)
This is only the beggining...
andrew01
Posty: 72
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

wt lut 11, 2020 7:55 pm

Supla::Sensor::Logical ?
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 125
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

wt lut 11, 2020 9:07 pm

Gdzie znajde aktualne biblioteki SuplaDevice?
Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 986
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

wt lut 11, 2020 10:06 pm

Dawid84 pisze:
wt lut 11, 2020 9:07 pm
Gdzie znajde aktualne biblioteki SuplaDevice?
Na githubie u @klew. Aktualnie na gałęzi master
https://github.com/klew/arduino/tree/master
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 12, 2020 9:37 pm

lukfud pisze:
wt lut 11, 2020 12:45 pm
Przy przekaźnikach zauważyłem problem odświeżania zmiany ikony. Włączam/wyłączam (tel. czy cloud) przekaźnik - ikona bez zmian, klikam ponownie - ikona zmienia się na przeciwną. Dopiero za drugim kliknięciem zmienia się ikona, nawet jeśli drugie kliknięcie będzie na innym kanale. "Starą" metodą działa bez problemu.

Testowałem przed chwilą:

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(12);
  new Supla::Control::Relay(14);
Arduino 1.8.29.0 (Windows Store)
Esp8266 Community 2.5.2 i 2.6.3
Cóż mogę powiedzieć ... u mnie działa ;)

Sprawdziłem dodając dwa przekaźniki "po staremu" i "po nowemu" i nie widzę żadnych opóźnień

A masz dobry zasięg sieci? Kiedyś takie efekty widziałem (jeszcze na starej wersji biblioteki) gdy wifi było słabe
lukfud
Posty: 152
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 9:59 pm

klew pisze:
śr lut 12, 2020 9:37 pm
lukfud pisze:
wt lut 11, 2020 12:45 pm
Przy przekaźnikach zauważyłem problem odświeżania zmiany ikony. Włączam/wyłączam (tel. czy cloud) przekaźnik - ikona bez zmian, klikam ponownie - ikona zmienia się na przeciwną. Dopiero za drugim kliknięciem zmienia się ikona, nawet jeśli drugie kliknięcie będzie na innym kanale. "Starą" metodą działa bez problemu.

Testowałem przed chwilą:

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(12);
  new Supla::Control::Relay(14);
Arduino 1.8.29.0 (Windows Store)
Esp8266 Community 2.5.2 i 2.6.3
Cóż mogę powiedzieć ... u mnie działa ;)

Sprawdziłem dodając dwa przekaźniki "po staremu" i "po nowemu" i nie widzę żadnych opóźnień

A masz dobry zasięg sieci? Kiedyś takie efekty widziałem (jeszcze na starej wersji biblioteki) gdy wifi było słabe
Testowy wemos leży koło routera. Przed chwilą wgrałem raz jeszcze prosty sketch i niestety to samo..

Kod: Zaznacz cały

#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/control/relay.h>
#include <supla/network/esp_wifi.h>
Supla::ESPWifi wifi("", "");

const char* srv_addr        = "";
const char* srv_email       = "";
const char* device_name     = "WEMOS";

void setup() {
  Serial.begin(115200);
  uint8_t mac[6];
  WiFi.macAddress(mac);
  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {mac[0],mac[2],mac[4],mac[1],mac[3],mac[5],mac[1],mac[3],mac[5],mac[0],mac[2],mac[4],mac[0],mac[2],mac[4],mac[1]};
  char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {mac[0],mac[2],mac[4],mac[1],mac[3],mac[5],mac[1],mac[3],mac[5],mac[0],mac[2],mac[4],mac[0],mac[2],mac[4],mac[1]};
  
  SuplaDevice.addRelay(4);
  new Supla::Control::Relay(5);
  
  SuplaDevice.setName(device_name);
  SuplaDevice.begin(GUID,srv_addr,srv_email,AUTHKEY);
}
void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
}
.newbie
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 12, 2020 11:58 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 9:59 pm
Testowy wemos leży koło routera. Przed chwilą wgrałem raz jeszcze prosty sketch i niestety to samo..
Po kilku priwach okazało się, że problem nie jest w implementacji przekaźników, tylko trafiliśmy jeszcze raz na pewien drobny błąd po stronie supla-server.

@pzygmunt czy supla-server z poprawkami na odbieranie wiadomości z kolejek jest dostępna w dockerach? lukfud zaktualizował swój prywatny cloud do 2.3.19 i problem występuje nadal.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 13, 2020 7:58 am

Nie jest.
ODPOWIEDZ