Czujniki w bibliotece SuplaDevice

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1134
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 02, 2020 11:47 pm

lukfud pisze:
pn mar 02, 2020 11:33 pm
klew pisze:
pn mar 02, 2020 10:59 pm
Czemu chcesz aby "Gas Sensor" czytał temperaturę z DSa?

We wstawionym przez Ciebie kodzie jest błąd. W "onInit" powinieneś używać "getHumi" a nie "getValue".
W tym typie sensora (temperatura + wilgotność) powinieneś używać metody setNewValue z dwoma argumentami:
Jak już używam kanału z dwiema wartościami to czemu nie, przy okazji będzie czujnik temperatury w kuchni.
Ok, widzę błąd, ale odczyt jest poprawny. Zmienię
lukfud pisze:
pn mar 02, 2020 10:09 pm
W onInit powinieneś też wstawić kod inicjalizujący GPIO do odczytu analogowego, a konstruktor powienien przyjmować nr GPIO do odczytu gazu - tak aby to A0 nie pojawiało się bezpośrednio w kodzie GasSensor'a.
No dobrze, tylko nie wiem jak ;) mógłbyś podać przykład?
Zobacz sobie https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... r/binary.h

Tam masz sensor, który przyjmuje dwa parametry w konstruktorze (jeden to pin), zapisuje go w zmiennej w klasie, oraz używa tej zmiennej w metodzie "onInit" aby ten pin zainicjalizować.

Co do termometru, to lepiej użyj do niego dedykowanego kanału. Wkrótce ma się pojawić "kanał ogólnego przeznaczenia" i tam taki sensor gazu będzie idealnie pasował. Kanały ogólnego przeznaczenia będą miały tylko jedną wartość na kanał.
Pewnie szkoda Ci miejsca na ekranie telefonu i wolałbyś mieć dwa odczyty (tak jak przy temperatura+wilgotność) - tylko to nie tędy droga, aby wszystko wstawiać w sensor typu temp+wilg.
Lepiej zachęcać Twórców do umieszczenia na roadmapie jakiegoś konfigurowalnego interfejsu graficznego do aplikacji na telefonie - tak aby np dało się grupować kanały sensorów po 2-3 (?) w jednym wierszu.
lukfud
Posty: 441
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt mar 03, 2020 12:04 am

klew pisze:
pn mar 02, 2020 11:47 pm

Co do termometru, to lepiej użyj do niego dedykowanego kanału. Wkrótce ma się pojawić "kanał ogólnego przeznaczenia" i tam taki sensor gazu będzie idealnie pasował. Kanały ogólnego przeznaczenia będą miały tylko jedną wartość na kanał.
Pewnie szkoda Ci miejsca na ekranie telefonu i wolałbyś mieć dwa odczyty (tak jak przy temperatura+wilgotność) - tylko to nie tędy droga, aby wszystko wstawiać w sensor typu temp+wilg.
Lepiej zachęcać Twórców do umieszczenia na roadmapie jakiegoś konfigurowalnego interfejsu graficznego do aplikacji na telefonie - tak aby np dało się grupować kanały sensorów po 2-3 (?) w jednym wierszu.
Pomiar temperatury to tylko dodatek w tym małym projekcie. Wiem, że ma być ogólny kanał, ale nie wiem kiedy, więc też nie wiem czy lepiej poczekać. Póki co zostawię sam analogowy odczyt na kanale termometru, choć chciałem użyć kanału wilgotności, bo jako chyba jedyny nie wyświetla jednostki w app telefonu.
m4riolos
Posty: 9
Rejestracja: wt mar 19, 2019 1:40 pm

wt mar 03, 2020 11:18 am

klew pisze:
pn lut 24, 2020 11:06 am
Wkrótce zrobię BME*. Jeśli ktoś na coś bardzo czeka, to piszcie :)
+1
dogu18
Posty: 104
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pt kwie 03, 2020 2:18 pm

m4riolos pisze:
wt mar 03, 2020 11:18 am
klew pisze:
pn lut 24, 2020 11:06 am
Wkrótce zrobię BME*. Jeśli ktoś na coś bardzo czeka, to piszcie :)
+1
czy bme już jest??
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1134
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 04, 2020 5:00 pm

dogu18 pisze:
pt kwie 03, 2020 2:18 pm

czy bme już jest??
Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
dogu18
Posty: 104
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

ndz kwie 05, 2020 11:29 am

klew pisze:
sob kwie 04, 2020 5:00 pm
dogu18 pisze:
pt kwie 03, 2020 2:18 pm

czy bme już jest??
Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
Czy jest szansa ze to ogarniesz? czy temat leży i czeka na lepsze czasy :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1134
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz kwie 05, 2020 8:17 pm

dogu18 pisze:
ndz kwie 05, 2020 11:29 am
klew pisze:
sob kwie 04, 2020 5:00 pm
dogu18 pisze:
pt kwie 03, 2020 2:18 pm

czy bme już jest??
Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
Czy jest szansa ze to ogarniesz? czy temat leży i czeka na lepsze czasy :)
Mogę wrzucić kod, tylko nie mam jak sprawdzić czy działa.
elmaya
Posty: 960
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

ndz kwie 05, 2020 8:43 pm

klew pisze:
ndz kwie 05, 2020 8:17 pm
dogu18 pisze:
ndz kwie 05, 2020 11:29 am
klew pisze:
sob kwie 04, 2020 5:00 pm


Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
Czy jest szansa ze to ogarniesz? czy temat leży i czeka na lepsze czasy :)
Mogę wrzucić kod, tylko nie mam jak sprawdzić czy działa.
And you don't know anyone who can test it? :lol:
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn kwie 06, 2020 11:29 am

klew pisze:
ndz kwie 05, 2020 8:17 pm
dogu18 pisze:
ndz kwie 05, 2020 11:29 am
klew pisze:
sob kwie 04, 2020 5:00 pm


Jeszcze nie. Chciałem to zrobić ale nie udało mi się uruchomić mojego egzemplarza bme i zająłem się innymi rzeczami
Czy jest szansa ze to ogarniesz? czy temat leży i czeka na lepsze czasy :)
Mogę wrzucić kod, tylko nie mam jak sprawdzić czy działa.
Jak wrzucisz to mogę przetestować, ewentualnie jakby coś nie działało to poprawię :)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn kwie 06, 2020 3:01 pm

Tak prośba aby przy bme i bmp można było ustawic adresy 76 i 77 podczas definiowania czujnika np addBME280(76) bo w wersji Primary GUI v2 jest to trochę kłopotliwe do zrealizowania .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arduino IDE”