CHANNELSTATE w bibliotece Arduino

lukfud
Posty: 552
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt lip 24, 2020 10:06 am

Zaktualizowałem do 2.3.45 i okno się już pokazuje.
lukfud
Posty: 552
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt lip 24, 2020 1:00 pm

Co oznacza 3 przy "powód restartu połączenia"?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9386
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lip 24, 2020 1:14 pm

Te numerki nie są jeszcze doprecyzowane. Jak bedą to w aplikacji pojawi się forma tekstowa. Tymczasową listę ma @klew. Początkowo była następująca:
https://github.com/SUPLA/supla-core/blo ... to.h#L1444
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1293
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt lip 24, 2020 1:38 pm

Nadal używam tej samej listy.

Aktualne znaczenie jest takie:
0 - stan nieznany - tego nigdy na oczy nie zobaczysz
1 - activity timeout - występuje, gdy urządzenie jest poprawnie zarejestrowane, ale przestaje dostawać odpowiedzi od serwera Supli (brak opdowiedzi na Suplowy ping)
2 - WiFi connection lost - jak nazwa wskazuje ;). Poza tym chciałem tego użyć w przypadku odłączenia kabla dla Arduino Mega na Ethernecie. Niestety Ethernet Shield z W5100 nie raportuje odłączenia kabla, więc może się pojawić tylko na nowszych Ethernet Shieldach (5200 i 5500 - o ile dobrze pamiętam)
3 - Server connection lost - pojawia się gdy zostanie zerwane połączenie na warstwie TCP/IP. Czyli serwer żyje, jest dostępny, ale socket został zamknięty. W praktyce pojawia się przy każdej zmianie konfiguracji na serwerze - wtedy resetowane są wszystkie połączenia przez serwer

Lista ta będzie trochę zmieniona i docelowo aplikacja ma pokazywać jakieś krótkie nazwy zamiast cyferek.
lukfud
Posty: 552
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt wrz 25, 2020 8:49 pm

@klew, jak użyć tej metody: disableChannelState() ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1293
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob wrz 26, 2020 6:59 pm

lukfud pisze:
pt wrz 25, 2020 8:49 pm
@klew, jak użyć tej metody: disableChannelState() ?
Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:

Kod: Zaznacz cały

 auto rs = new Supla::Control::RollerShutter(....);
 rs->disableChannelState();
lukfud
Posty: 552
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob wrz 26, 2020 8:58 pm

klew pisze:
sob wrz 26, 2020 6:59 pm
Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:

Kod: Zaznacz cały

 auto rs = new Supla::Control::RollerShutter(....);
 rs->disableChannelState();
Dzięki.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 163
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

ndz paź 18, 2020 7:10 pm

klew pisze:
sob wrz 26, 2020 6:59 pm
Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:
A żeby wyłączyć na wszystkich obiektach to każdy z osobna czy tez można raz gdzieś dla całości?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1293
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 18, 2020 7:38 pm

Xoggo pisze:
ndz paź 18, 2020 7:10 pm
klew pisze:
sob wrz 26, 2020 6:59 pm
Musisz ją wywołać na obiekcie, którym tworzysz kanał:
A żeby wyłączyć na wszystkich obiektach to każdy z osobna czy tez można raz gdzieś dla całości?
Każdy z osobna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arduino IDE”