Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 582
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

Dziękuję
e-talking............
Awatar użytkownika
robertos0
Posty: 2
Rejestracja: wt wrz 14, 2021 7:16 pm

Witam.
Skonfigurowałem Mosquitto z Suplą według powyższych wskazówek (wersja II bridge) i widzę urządzenia tylko nie mogę nimi sterować
Wyświetlają mi się poprawnie stany, temperatura, wilgotność tylko niczego nie mogę uruchomić z poziomu Home Assistant. Włączając urządzenia z poziomu supli stany w HA się zmieniają.
Wcześniej suplę miałem zintegrowaną bez własnego brokera (1 wersja integracji) i wszystko działało.
Kombinowałem na wszystkie sposoby i nic. Nawet czysta instalacja nic nie pomogła.
Proszę o jakąś radę bo już :evil: :?: :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12454
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Podłącz się mqtt explorerem do brokera Supli i do lokalnego brokera. Sprawdź czy przy sterowaniu z HA ustawiają się odpowiednie topiki.
Prawdopodobnie twój bridge nie przesyła wiadomości dalej.

To jest ważne:

Kod: Zaznacz cały

topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
Awatar użytkownika
robertos0
Posty: 2
Rejestracja: wt wrz 14, 2021 7:16 pm

pzygmunt pisze: wt wrz 14, 2021 7:50 pm Podłącz się mqtt explorerem do brokera Supli i do lokalnego brokera. Sprawdź czy przy sterowaniu z HA ustawiają się odpowiednie topiki.
Prawdopodobnie twój bridge nie przesyła wiadomości dalej.

To jest ważne:

Kod: Zaznacz cały

topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
Sprawdziłem i rzeczywiście wkradła się mała literówka w wierszach topic.
Poprawiłem i wszystko działa poprawnie. Nie wiem jak ja to przeoczyłem :?: :?:
Jeszcze raz wielkie dzięki :D :D :D Pozdrawiam.
dogu18
Posty: 223
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

Dobry.
Mam integracje z HA działa fajnie ale Dimmery działają z poziomu ha tak że zawsze mrugnął na max a dopiero potem schodzą do zadanej jasności.

Da się to jakoś rozwiązać?
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12454
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Jaki dimmer ?
dogu18
Posty: 223
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pzygmunt pisze: czw wrz 16, 2021 8:50 amJaki dimmer ?
Z Generic. na pcb Łukasza z forum jak i na wemos
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12454
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

HA wysyła dwa rozkazy.
1. Włącz
2. Ustaw poziom jasności

Kiedyś Suplowe oprogramowanie nie rozumiało włącz/wyłącz. Dla niego włącz to było ustaw jasność na 100%, a wyłącz ustaw na
0%. Musisz zaktualizować oprogramowanie do takiego, które przy Włącz ustawia ostatnio zapamiętany poziom jasności. Wtedy migania nie będzie.
lukfud
Posty: 1244
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

dobry,

Co należy ustawić, aby połączyć własną instancję z Mosquitto w HA?
Jakie dane tu wpisać: https://github.com/SUPLA/supla-docker/b ... efault#L36

edit:
ok, już znalazłem viewtopic.php?p=90096#p90096
działa.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12454
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Wszystkie brakujące. ClientId to random string.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”