Natywne wsparcie dla MQTT

RusaBel
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

Automatyczne tłumaczenie Yandex: powiedz mi, jak włączyć wbudowaną obsługę brokera MQTT w mojej osobistej instancji Supla w stacji kontenerowej na serwerze Qnap? Wersja Supla jest najnowsza (2.3.34). Mam podobną wersję zainstalowaną na Raspberry Pi pliku w pliku .env ma możliwość włączenia brokera
(MQTT_BROKER_ENABLED=true) no i naturalnie skonfigurować, a na qnap nie w pliku .yml dostępnym do konfiguracji przez interfejs, ani w innych plikach, które udało mi się zbadać przez SSH nie mogłem znaleźć tego ustawienia, gdzie jest, ani jak i gdzie można go dodać ręcznie?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12526
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

W Container Station też możesz ustawiać zmienne środowiskowe.
RusaBel
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

Automatyczne tłumaczenie Yandex: gdybym nadal rozumiał, jak to zrobić bez błędów. Rozumiem poprawnie, że te ustawienia brokera mogę wstawić bezpośrednio do .yml bez użycia zmiennych środowiskowych? czy możesz mi powiedzieć, gdzie i z jaką składnią je dodać? Ogólnie rzecz biorąc, nie opuszczam poczucia, że są już gdzieś obecne, po prostu ich nie znalazłem.
miko1282
Posty: 467
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

Hejka, trochę informacji się tu nazbierało, prawdopodobnie się powtarzam ale nie mogę się dokopać, czy jest możliwość integracji Supli z apką MQTT Dash (utworzenie własnych kafelek z przyciskami, odczytami temperatur, bez HA bądź innego zewnętrznego oprogramowania ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12526
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

RusaBel pisze: śr wrz 22, 2021 11:09 am Automatyczne tłumaczenie Yandex: gdybym nadal rozumiał, jak to zrobić bez błędów. Rozumiem poprawnie, że te ustawienia brokera mogę wstawić bezpośrednio do .yml bez użycia zmiennych środowiskowych? czy możesz mi powiedzieć, gdzie i z jaką składnią je dodać? Ogólnie rzecz biorąc, nie opuszczam poczucia, że są już gdzieś obecne, po prostu ich nie znalazłem.
W ustawieniach kontenera w Container Station powinieneś mieć możliwość określenia zmiennych środowiskowych. Tam możesz wpisać te ustawienia.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12526
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

miko1282 pisze: śr wrz 22, 2021 7:13 pm Hejka, trochę informacji się tu nazbierało, prawdopodobnie się powtarzam ale nie mogę się dokopać, czy jest możliwość integracji Supli z apką MQTT Dash (utworzenie własnych kafelek z przyciskami, odczytami temperatur, bez HA bądź innego zewnętrznego oprogramowania ?
Jeśli MQTT Dash (nie znam) to klient MQTT to oczywiście możesz podpiąć tą apkę bezpośrednio do Suplowego brokera MQTT.
RusaBel
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: śr wrz 22, 2021 7:44 pm
RusaBel pisze: śr wrz 22, 2021 11:09 am Automatyczne tłumaczenie Yandex: gdybym nadal rozumiał, jak to zrobić bez błędów. Rozumiem poprawnie, że te ustawienia brokera mogę wstawić bezpośrednio do .yml bez użycia zmiennych środowiskowych? czy możesz mi powiedzieć, gdzie i z jaką składnią je dodać? Ogólnie rzecz biorąc, nie opuszczam poczucia, że są już gdzieś obecne, po prostu ich nie znalazłem.
W ustawieniach kontenera w Container Station powinieneś mieć możliwość określenia zmiennych środowiskowych. Tam możesz wpisać te ustawienia.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: ogólnie próbowałem edytować yaml i dodawać wiersze z MQTT do "środowiska", ale nie udało mi się, aplikacja supla w stacji kontenerowej ciągle zgłaszała błąd i podjąłem właściwą decyzję, jak mi się wydawało, aby po prostu całkowicie usunąć wszystko (obrazy, kontenery, woluminy) i zainstalować supla od zera. Pomyślałem, że w tym przypadku wszystkie niezbędne wiersze ustawień MQTT brokera będą domyślnie obecne we właściwych miejscach. Ale po odinstalowaniu natknąłem się na problem, że nie można zainstalować supla w zwykły sposób poprzez dodanie repozytorium SUPLA / supla-Docker: qnap i instalację jako aplikacji, po kliknięciu przycisku "dalej" nic się nie dzieje, podczas gdy próbowałem to zrobić na kilku serwerach Qnap, do których mam dostęp, wynik jest taki sam. Może ktoś wie, jaki może być problem i jak można wykonać instalację w alternatywny sposób przez SSH, na przykład, lub w inny sposób, rozumiem, że nie jest to już temat mqtt, ale może skierować go do właściwego oddziału, gdzie znaleźć odpowiedź będę bardzo wdzięczny.
hawix
Posty: 1
Rejestracja: wt wrz 28, 2021 7:55 pm

Zaktualizowałem Openhab do wersji 3.1. Dostępna integracja z SUPLA przestała działać.
Próbowałem dostać się do SUPLA za pomocą MQTT, ale brakuje natywnego wsparcia.
Cały czas paruję się z podłączeniem moich przekaźników ROW-1 i ROW-2.

Czy jest w planach natywana integracja dla Openhab?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12526
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Musisz się "uśmiechnąć" do autora integracji z OpenHub-em.
RusaBel
Posty: 59
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

Automatyczne tłumaczenie Yandex: przyjaciele, powiedz mi, dlaczego nie mogę połączyć się z wbudowanym brokerem mqtt (wcześniej nie miałem do czynienia z mqtt, jest wbudowany? czy dobrze rozumiem?) Jeśli utworzę Serwer Supl w chmurze, mogę bez problemu połączyć się z nim za pomocą mt explorer lub węzła (mqtt in) node-red. Ale jeśli utworzę osobistą instancję na moim serwerze Qnap, pierwszą rzeczą, którą widzę podczas instalacji, jest to, że nie ma ustawień brokera .yml. Oczywiście dodałem je w trybie ręcznym .yml environment->supla_cloud. W interfejsie internetowym instancji osobistej pojawia się w integracjach pojawia się zakładka MQTT Broker, włączam ją, widzę wyświetlanie ustawień hosta,protokołu,portu, TLS, oferuje kontakt z administratorem w celu uzyskania danych użytkownika i hasła. Instancja osobista jest zarejestrowana, wszystko powinno działać, ale w rzeczywistości nie ma połączenia z brokerem? jaki może być powód? Próbowałem portu 8883, to samo.
Załączniki
QIP Shot - Screen 089.png
QIP Shot - Screen 089.png (41.3 KiB) Przejrzano 47 razy
QIP Shot - Screen 088.png
QIP Shot - Screen 088.png (37.04 KiB) Przejrzano 47 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”