Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

RusaBel pisze: czw paź 28, 2021 11:17 am
pzygmunt pisze: wt paź 26, 2021 1:16 pm Użyj mosquitto. Retain jest potrzebny w zależności od sytuacji. Dla wartości kanałów powinien być ustawiony na false.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: zainstalowałem Mosquito, skonfigurowałem, połączyłem się z nim bez problemów za pomocą Eksploratora mqtt i nodered, ale supla nie połączyła się z jakiegoś powodu( parametry połączenia wprowadziłem takie same jak w Eksploratorze mqtt na przykład (adres lokalny 192.168.0.10, Port 1883, bez TLS, login i hasło są poprawne). Może wiesz, dlaczego nie ma połączenia? A co to za wartość kanałów False? Gdzie go zainstalować?
Co jest w logach supla-server ?
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw paź 28, 2021 11:28 am
RusaBel pisze: czw paź 28, 2021 11:17 am
pzygmunt pisze: wt paź 26, 2021 1:16 pm Użyj mosquitto. Retain jest potrzebny w zależności od sytuacji. Dla wartości kanałów powinien być ustawiony na false.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: zainstalowałem Mosquito, skonfigurowałem, połączyłem się z nim bez problemów za pomocą Eksploratora mqtt i nodered, ale supla nie połączyła się z jakiegoś powodu( parametry połączenia wprowadziłem takie same jak w Eksploratorze mqtt na przykład (adres lokalny 192.168.0.10, Port 1883, bez TLS, login i hasło są poprawne). Może wiesz, dlaczego nie ma połączenia? A co to za wartość kanałów False? Gdzie go zainstalować?
Co jest w logach supla-server ?
Automatyczne tłumaczenie Yandex: Jak wyświetlić Dziennik serwera? gdzie ich szukać? Mam ustawienia broker dodany do środowiska cloud, a nie serwera-czy to dobrze zrobione?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Zainstalowałeś z poziomu container station czy z użyciem bezpośrednio dockera i powłoki ?
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw paź 28, 2021 11:47 am Zainstalowałeś z poziomu container station czy z użyciem bezpośrednio dockera i powłoki ?
instalowałem za pomocą container station, a następnie ręcznie w pliku .yml na końcu sekcji environment supla-cloud dodał 7 wierszy MQTT_BROKER_xxx:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

W container station powinieneś widzieć logi.
michal88sjz
Posty: 2
Rejestracja: czw paź 28, 2021 8:45 am

pzygmunt pisze: czw paź 28, 2021 11:28 am Sprawdź teraz.
Wszystko działa. Dzięki!
ourobos
Posty: 2
Rejestracja: czw paź 28, 2021 1:00 pm

Witam,

Mam ten sam problem co : michal88sjz, wszystko skonfigurowane w Mosquitto broker wg instrukcji i dostaję socet error.
Nie daje się także połączyć z brokerem supla poprzez MQTT Explorer.
Będę wdzięczny za pomoc.

Kod: Zaznacz cały

connection bridge-19781110

address mqtt59.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username xxxxxxxxxx
remote_password xxxxxxxxxxx
bridge_capath /etc/ssl/certs
1635428387: Socket error on client local.core-mosquitto.bridge-19781110, disconnecting.
1635428392: Connecting bridge bridge-19781110 (mqtt59.supla.org:8883)
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw paź 28, 2021 12:50 pm W container station powinieneś widzieć logi.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: jeśli masz na myśli dane konsoli, jak na zrzucie ekranu, wysłałem pełną kopię do prywatnych wiadomości .txt formacie
Załączniki
QIP Shot - Screen 093.png
QIP Shot - Screen 093.png (127.55 KiB) Przejrzano 254 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Nie widzę aby serwer w ogóle próbował łączyć się z mqtt.
Nie jestem pewien czy obraz dla qnap w ogóle uwzględnia mqtt. Muszę to sprawdzić.
RusaBel
Posty: 69
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw paź 28, 2021 2:47 pm Nie widzę aby serwer w ogóle próbował łączyć się z mqtt.
Nie jestem pewien czy obraz dla qnap w ogóle uwzględnia mqtt. Muszę to sprawdzić.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: dziękuję, z niecierpliwością czekam, wszystko wygląda bardzo dobrze w interfejsie, bez błędów (na wszelki wypadek dołączam składnię .yml
Załączniki
QIP Shot - Screen 097.png
QIP Shot - Screen 097.png (37.1 KiB) Przejrzano 243 razy
QIP Shot - Screen 096.png
QIP Shot - Screen 096.png (33.57 KiB) Przejrzano 243 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”