Supla<->MQTT - Instalacja

Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn mar 16, 2020 6:34 pm

Moim zdaniem podajesz złe dane dostępowe do mqtt.
opok_junior
Posty: 5
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 11:34 pm

pn mar 16, 2020 6:47 pm

Beku pisze:
pn mar 16, 2020 6:34 pm
Moim zdaniem podajesz złe dane dostępowe do mqtt.
hmm, jako hosta podaje adres mojego brokera mosquito czyli defacto maliny
użytkownik i pass jest w porządku, bo pod to mam m.in. shelly po mqtt.
Do SuplaCloud nic mi się nię dodało też, a wszystkie dane podane dobre .

Próbowałem dawać inne adresy ip ale nic to nie dało :(
Beku
Posty: 331
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn mar 16, 2020 6:56 pm

Po mqtt w config nie masz dwukropka. Pierwsza linia logu pokazuje ze wywalił się program na czytaniu configu
opok_junior
Posty: 5
Rejestracja: ndz lis 03, 2019 11:34 pm

pn mar 16, 2020 7:15 pm

Beku pisze:
pn mar 16, 2020 6:56 pm
Po mqtt w config nie masz dwukropka. Pierwsza linia logu pokazuje ze wywalił się program na czytaniu configu
ehhh, człowiek stary i głupi, DZIAŁA!
Pokazało się w explorerze elegancko, dzięki bardzo!!! :D
Crey
Posty: 3
Rejestracja: pn maja 06, 2019 7:37 pm

śr mar 18, 2020 1:10 pm

Mam sonoffa sv i do niego podpięty kontaktron, w supli elegancko się to wyświetla ze stanem.
Niestety w Home Assistancie nie potrafię wyciągnąć danych z sensorów, tak wnioskuję po tym jak dodałęm Cover i ikonka się nie zmienia. Mógłby ktoś pomóc/nakierować ?

configuration.yaml:

Kod: Zaznacz cały

cover:
- platform: mqtt
  name: "BRAMA"
  state_topic: "supla/channels/status/gate/3470"
  command_topic: "supla/channels/command/gate/3470"
  payload_open: '{"id": 3470, "hi": 1, "sensor_1": 0 }'
  payload_close: '{"id": 3470, "hi": 1, "sensor_1": 1}'
  state_open: '{"id": 3470, "hi": 0, "sensor_1": 0, "online": 1}'
  state_closed: '{"id": 3470, "hi": 0, "sensor_1": 1, "online": 1}'
  value_template: "{{ value_json.CONTROLLINGTHEGATE }}"
ODPOWIEDZ