Supla<->MQTT - Instalacja

Rawq
Posty: 22
Rejestracja: ndz lut 02, 2020 11:06 am

śr lip 15, 2020 12:55 pm

Cześć,

Kod: Zaznacz cały

- platform: mqtt
  schema: template  
  name: "Światło salon x2"
  state_topic: "supla/channels/status/reley/8745"  
  command_topic: "supla/channels/command/8745"
  command_on_template: '{ "idx": 8745, "on": true }'
  command_off_template: '{ "idx": 8745, "on": false }'
  state_template: '{{ "on" if value_json.on else "off" }}'
Ktoś wie czemu w HA mogę włączyć światło, ale wyłączyć już nie.
Z Switch nie ma problemu tylko z light
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt sie 07, 2020 11:20 am

Hej.
Czy instalował ktoś broker mqtt w środowisku android?
Dokładnie zastanawiam się czy uruchomić można by broker bezpośrednio na bramce AiS Dom 🙂
UbU
Posty: 45
Rejestracja: pt sty 18, 2019 12:34 pm

pt sie 07, 2020 11:43 am

Rawq pisze:
śr lip 15, 2020 12:55 pm
Cześć,

Kod: Zaznacz cały

- platform: mqtt
  schema: template  
  name: "Światło salon x2"
  state_topic: "supla/channels/status/reley/8745"  
  command_topic: "supla/channels/command/8745"
  command_on_template: '{ "idx": 8745, "on": true }'
  command_off_template: '{ "idx": 8745, "on": false }'
  state_template: '{{ "on" if value_json.on else "off" }}'
Ktoś wie czemu w HA mogę włączyć światło, ale wyłączyć już nie.
Z Switch nie ma problemu tylko z light
Spróbuj z takimi ustawieniami:

Kod: Zaznacz cały

- platform: mqtt
  schema: template  
  name: "Światło salon x2"
  state_topic: "supla/channels/status/relay/8745"  
  command_topic: "supla/channels/command/relay/8745"
  command_on_template: '{ "id": 8745, "on": 1 }'
  command_off_template: '{ "id": 8745, "on": 0 }'
  state_template: '{{ "1" if value_json.on else "0" }}'
Tej ostatniej linijki nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
boba1000
Posty: 2
Rejestracja: czw paź 17, 2019 9:11 am

pt sie 07, 2020 3:44 pm

Kassewsky pisze:
pt sie 07, 2020 11:20 am
Hej.
Czy instalował ktoś broker mqtt w środowisku android?
Dokładnie zastanawiam się czy uruchomić można by broker bezpośrednio na bramce AiS Dom 🙂
AIS ma wbudowany broker MQTT http://ai-speaker.com/docs/ais_bramka_mqtt/
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt sie 07, 2020 8:02 pm

boba1000 pisze:
pt sie 07, 2020 3:44 pm
Kassewsky pisze:
pt sie 07, 2020 11:20 am
Hej.
Czy instalował ktoś broker mqtt w środowisku android?
Dokładnie zastanawiam się czy uruchomić można by broker bezpośrednio na bramce AiS Dom 🙂
AIS ma wbudowany broker MQTT http://ai-speaker.com/docs/ais_bramka_mqtt/
Czyli jest możliwość uruchomienia tam Supli bezpośrednio przez wbudowany broker mqtt bez instalowania innych rzeczy?
Nie mam własnego serwera supla 🙂
dominicc
Posty: 1
Rejestracja: śr wrz 02, 2020 3:10 pm

śr wrz 02, 2020 3:11 pm

Cześć.
Czy Supla wspiera technologię Zigbee?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9118
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr wrz 02, 2020 3:20 pm

Obecnie nie ale być może powstanie bramka na wzór bramki z-wave.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”