Supla<->MQTT - Instalacja

jack23
Posty: 5
Rejestracja: pn kwie 13, 2020 4:50 pm

śr kwie 15, 2020 9:18 am

uchnast.michal pisze:
pn kwie 13, 2020 5:26 pm
jack23 pisze:
pn kwie 13, 2020 5:22 pm
uchnast.michal pisze:
pn kwie 13, 2020 5:16 pm
git clone https://github.com/SUPLA/supla-core.git -b mqtt-experimental
Dzięki! Ruszyło. j
Na czym uruchamiasz, jeżeli Raspberry pi zero to pewnie teraz zatrzymasz się na tym co ja :)
Cześć. Tak, na Raspberry pi.
Nie mam takiego błędu jak Ty.

Po Twojej podpowiedzi dało mi się uruchomić, ale działało tylko jeden dzień, do pierwszego rebootu RPI...

Obecnie mam:
"INFO[1586941702.821817] initializing main loop
INFO[1586941702.824471] Client GUID: A6FE9705824FEB71D3F486D2D417A660
INFO[1586941702.832595] SSL version: OpenSSL 1.1.0l 10 Sep 2019
INFO[1586941702.849249] Connecting..."
i tyle...

Korzystam z srv35.supla.org.
Powtórzyłem ścieżkę z identyfikatorem dostępu i dodaniem aplikacji klienckiej na www.supla.org. Ale nic to nie dało.

Zauważyłem też niestabilność w działaniu komunikacji z Mosquito na localhost. Czasem otrzymywałem komunikat:
mqtt client error MQTT_ERROR_SOCKET_ERROR

Dlatego wróciłem do integracji przez Domoticz...:(

jacek
rosol01
Posty: 11
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 9:45 pm

sob maja 02, 2020 8:40 pm

A czy byłby ktoś tak miły i jednak spróbował stworzyć paczkę pod dockera, ja niestety nie wiem nawet jak się za to zabrać. Obecnie postawiłem na Synology VM i Ubuntu serwer i tam skompilowałem supla-mqtt-clienta, co prawda działa bez zarzutu ale dobrze by byłe mieć jedynie kontener w dockerze zamiast całej wirtualki dla jednego pakietu.

pozdr.

Edit:
szukałem i znalazłem - wersja docker mqtt-client, link: https://github.com/pawelka/supla-mqtt-client-docker
Sprawdziłem, działa choć sypie błędem typu:

Kod: Zaznacz cały

mqtt client error MQTT_ERROR_SOCKET_ERROR
i nie umiem sobie z tym poradzić. Sprawdzałem zgodnie z opisem w tym wątku ustawienia i niby wszystko jest ok, w Mqtt eksplolerze zgłasza się i chodzi sterownie tylko z dziwnym dość dużym opóźnieniem.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz maja 10, 2020 7:15 pm

Działa mi prawidłowo clinet mqtt. W mqtt explorer widzę aktualne stany/zmiany stany kanałów supli.
Jak mogę na podstawie zmian mqtt wykonać akcję np. na przekaźniku w Supli (aktualnie istniejącego kanału)?
Mam 2 czujniki zalania RF komunikujące się z Sonoff RF bridge na tasmocie, chciałem na podstawie ich aktywności włączyć urządzenie supli.
Jest to możliwe?

Przykład z https://www.youtube.com/watch?v=NRynjOR ... e=youtu.be nie działa dla 2 sensorów.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw maja 14, 2020 7:50 am

Naprawdę nikt nie jest w stanie choć podpowiedzieć, podać przykład, wskazówkę?:(
e-talking............
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 451
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

ndz maja 17, 2020 7:41 pm

Witam. Dodałem "Supla MQTT Proxy" do Clouda.
Mam odczyty kanałów w MQTT EXPLORER.
Nie jestem w stanie sterować żadnym urządzeniem.
Mam Mosquito - gdy ustawiam customize na true to wtedy gubi się możliwość odczytu.
Do tego mam coś takiego. Czy ktoś może pomóc?
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.05 KiB) Przejrzano 548 razy
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

ndz maja 17, 2020 8:01 pm

To co widzisz w statusie to normalne. Po połączeniu klient w wersji Release nic więcej nie loguje. Co do sterowania zerknij tutaj:

viewtopic.php?f=63&t=5693
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 451
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

ndz maja 17, 2020 8:06 pm

Czytałem. Wysyłam w HA topic i playload ale żadne urządzenie nie reaguje i sam już zaczynam się zastanawiać nad tym czy robię coś źle.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

ndz maja 17, 2020 8:17 pm

Mozesz zrobić build z katalogu Debug. Wtedy będzie więcej logow. Zobacz czy to co wysyłasz pojawia się w mqtt Explorer i czy jest zgodne z tym co masz w pliku command.yaml

Upewnij się również czy w config_template.yaml masz prawidłowo podana ścieżkę do pliku command.yaml
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 18, 2020 10:08 am

Mam identycznie jak kolega @miroph. W mqtt Explorer widać aktualne stany.
Możesz podać przykład json, który skutkować będzie zmianą w kanale supli? Próbowałem na wiele sposobów, niestety bez rezultatu.

Problem jest też z drugim działa tylko pierwszy, dotyczy wątku viewtopic.php?f=9&t=6310&p=65535#p65535

@Beku jak możesz, odpisz proszę.
e-talking............
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn maja 18, 2020 11:20 am

Przykłady są tam gdzie wskazałem. Jak wyślecie taki payload jak w wątku dotyczącym sterowania do mqtt i będzie widać w mqtt Explorer go to będzie działać
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”