Supla<->MQTT - Instalacja

Awatar użytkownika
miroph
Posty: 452
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn maja 18, 2020 11:34 am

Właśnie najciekawsze jest to, że ja w MQTT EXPLORER jestem w stanie wysłać każdą komendę i jest widoczna, lecz nie steruje SUPLĄ. No ale nic może muszę jeszcze pogrzebać.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 18, 2020 12:39 pm

Beku pisze:
pn maja 18, 2020 11:20 am
Przykłady są tam gdzie wskazałem.
Czyli gdzie?
Jeżeli nie masz czasu na rozwijanie wątku, napisz proszę. Nikt nie będzie miał pretensji. Szkoda tylko, bo potencjał jest, chęci użytkowników Supli również, gorzej z efektem:/

PS
Możesz mi podpowiedzieć dlaczego 1 sensor działa lecz gdy dodam drugi to już nie:( https://www.youtube.com/watch?v=NRynjOR ... e=youtu.be
e-talking............
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn maja 18, 2020 2:52 pm

viewtopic.php?f=63&t=5693

Co do PS. Tak jest ponieważ w tej chwili działa tylko jeden sensor na jednym temacie. Trzeba to zmienić ale nie mam na to w tej chwili czasu.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 18, 2020 7:33 pm

Beku pisze:
pn maja 18, 2020 2:52 pm

Co do PS. Tak jest ponieważ w tej chwili działa tylko jeden sensor na jednym temacie. Trzeba to zmienić ale nie mam na to w tej chwili czasu.
Zmarnowałem tydzień walcząc z ostrym cieniem mgły:/
e-talking............
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 452
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn maja 18, 2020 7:38 pm

Dlaczego piszesz, że zmarnowałeś? Przecież robisz to co Ci się podoba. Nikt nie mówił że będzie łatwo i przyjemnie 🤣
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt maja 19, 2020 2:51 am

Byłoby przyjemniej gdyby działało. A zmarnowałem bo brakło istotnej informacji.
e-talking............
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn maja 25, 2020 5:54 pm

Beku pisze:
pn maja 18, 2020 2:52 pm
viewtopic.php?f=63&t=5693

Co do PS. Tak jest ponieważ w tej chwili działa tylko jeden sensor na jednym temacie. Trzeba to zmienić ale nie mam na to w tej chwili czasu.
@Beku jaka jest szansa na dodanie możliwości obsługi kilku sensorów?
Zrobiłeś kawał dobrej roboty i pewnie jak wielu z nasz cierpisz na chroniczny brak wolnego czasu. Nie ukrawam jednak, że ta poprawka umożliwiłaby mi uruchomienie wielu przydatnych funkcji.
Z góry bardzo Ci dziękuję za uwzględnienie mojej prośby w swoim harmonogramie:)

PS
Dodaj proszę na github info, że wspierany jest tylko jeden sensor, by nikt więcej nie rwał już włosów z głowy podczas próby uruchomienia większej ilości.
e-talking............
Beku
Posty: 407
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

pn maja 25, 2020 8:15 pm

uchnast.michal pisze:
pn maja 25, 2020 5:54 pm
Beku pisze:
pn maja 18, 2020 2:52 pm
viewtopic.php?f=63&t=5693

Co do PS. Tak jest ponieważ w tej chwili działa tylko jeden sensor na jednym temacie. Trzeba to zmienić ale nie mam na to w tej chwili czasu.
@Beku jaka jest szansa na dodanie możliwości obsługi kilku sensorów?
Zrobiłeś kawał dobrej roboty i pewnie jak wielu z nasz cierpisz na chroniczny brak wolnego czasu. Nie ukrawam jednak, że ta poprawka umożliwiłaby mi uruchomienie wielu przydatnych funkcji.
Z góry bardzo Ci dziękuję za uwzględnienie mojej prośby w swoim harmonogramie:)

PS
Dodaj proszę na github info, że wspierany jest tylko jeden sensor, by nikt więcej nie rwał już włosów z głowy podczas próby uruchomienia większej ilości.
Cześć,

Wgrałem nową wersję Supla Virtual Device wspierającą wiele czujników na jednym temacie.

Po wgraniu nowej wersji trzeba dodać do pliku konfiguracyjnego dwa parametry (do każdego kanału).

id_template oraz id_value


id_template to jsonPath (tak samo jak payload_value) do wartości gdzie znajduje się identyfikator unikalny sensora
id_value to wartość tego identyfikatora

SVD próbuje pobrać wartość z wiadomości MQTT i porównuje ją do id_value. Jeśli są takie same to ustawia wartość na kanale.


w przypadku sensorów Rf trzeba w id_template przepisać to samo co w payload_value a w id_value to samo co w payload_on.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 352
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt maja 26, 2020 5:00 am

:D Dziękuję
Edit
Sprawdziłem, działaaaaaaaaaa :) Bardzo Ci dziękuję.
e-talking............
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 526
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz cze 14, 2020 12:31 am

Uff, klient podłączony, ładnie pokazuje wszystkie kanały, znaczy prawie wszystkie. Nie odczytuje mi LIW-a :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 1x ROW-04m,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
This is only the beggining...
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”