Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
paco52327
Posty: 44
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

czw maja 06, 2021 9:02 pm

Scorcerer
Posty: 22
Rejestracja: czw maja 23, 2019 4:09 pm

pt maja 07, 2021 12:22 am

Zauważyłem wczoraj, że urządzenia ukryte (te z wyłączonym "Pokaż w urządzeniach klienckich") nie pojawiają się w HomeAssistancie (pod postacią Jolki). Czy to jest zamierzone działanie, czy przypadek? IMO Lepiej byłoby gdyby się pokazywały normalnie, zawsze można ich użyć tylko w automatyzacji bądź wcale...
Awatar użytkownika
paco52327
Posty: 44
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

pt maja 07, 2021 6:58 am

W moim pliku env nawet tej części nie było. Popraw mnie bo nie mogę załapać supla jest wtedy serwerem mqtt czy tam wypełniamy danymi naszego serwera mqtt, jak to drugie to czy wymagane jest hasło i użytkownik od strony supli (aktualnie mosquitto mam bez) bo w logach mam cały czas że nie może się połączyć z localhostem, a sam mopsquitto nic nie widzi... Nie mam zamiaru integrować się z HA.

Kod: Zaznacz cały

ERRERR[1620369474.900503] MQTT: Can't connect to 192.168.1.1
ERR[1620369474.900577] MQTT: Can't connect to 192.168.1.1[1620369474.900510]
MQTT: Can't connect to 192.168.1.1
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11390
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 07, 2021 7:38 am

Wskazujesz własny broker mqtt. Nie przypominam sobie testów bez hasła.
Awatar użytkownika
paco52327
Posty: 44
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

pt maja 07, 2021 9:04 am

pzygmunt pisze:
pt maja 07, 2021 7:38 am
Wskazujesz własny broker mqtt. Nie przypominam sobie testów bez hasła.
Jak potwierdzę to potwierdzę... ;)
Awatar użytkownika
paco52327
Posty: 44
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

ndz maja 09, 2021 12:22 pm

paco52327 pisze:
pt maja 07, 2021 9:04 am
pzygmunt pisze:
pt maja 07, 2021 7:38 am
Wskazujesz własny broker mqtt. Nie przypominam sobie testów bez hasła.
Jak potwierdzę to potwierdzę... ;)
No jednak zaprzeczę, zrobiłem MQTT na użytkowników i hasła z brakiem możliwości anonimowego i wszyscy klienci działają prócz supli, nie wiem czy nie szukać problemu w docker...
EDIT
Tak właśnie było, ani IP, ani localhost nie wychodzi poza dockera, dałem publiczne ip wskazujące na serwer mqtt i działa.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11390
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 09, 2021 12:36 pm

Powinieneś utworzyć wspólną sieć dla obu kontenerów. Wtedy Supla się w obrębie dockera również połączy.
Awatar użytkownika
paco52327
Posty: 44
Rejestracja: wt kwie 02, 2019 12:57 pm

ndz maja 09, 2021 12:38 pm

pzygmunt pisze:
ndz maja 09, 2021 12:36 pm
Powinieneś utworzyć wspólną sieć dla obu kontenerów. Wtedy Supla się w obrębie dockera również połączy.
Tak trzeba żeby niepotrzebnie nie wypuszczać tego na świat.
dogu18
Posty: 197
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

czw maja 13, 2021 1:33 pm

Czy jak urządzenie wysyła mi dane w formacie mqtt Json z czujnika temperatura i osobno wilgotność. To mogę to jakoś wyświetlić w supli?
Pozdrawiam
Grzegorz Labudda
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”