Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10964
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 06, 2021 1:04 pm

Supla począwszy od wersji 2.3.26 oferuje natywną integrację z brokerem MQTT wraz ze wsparciem Home Assistant MQTT Discovery co pozwala na automatyczne wykrywanie urządzeń. Dodatkowo wszyscy użytkownicy posiadający konta na cloud.supla.org mogą skorzystać z wbudowanego w infrastrukturę cloud.supla.org, brokera MQTT. Użytkownicy posiadający własne instancje również będą mogli skorzystać z tej funkcjonalności wpisując w ustawieniach serwera dane dostępowe do własnego brokera MQTT.

Powyższa funkcjonalność dostępna jest już na beta-cloud.supla.org.
Poniżesz instrukcja integracji z Home Assistant-em.

https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... sp=sharing

Bardzo proszę o testy.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2313
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 1:45 pm

Używajcie https://beta-cloud.supla.org
Bez podania https jest przekierowanie na zwykłego clouda
yamaha0014
Posty: 3
Rejestracja: sob lut 01, 2020 10:37 am

śr sty 06, 2021 2:14 pm

Czy login na becie jest inny? Trzeba konto nowe tworzyć?
kris95
Posty: 12
Rejestracja: pt wrz 20, 2019 9:42 am

śr sty 06, 2021 2:57 pm

Zarejestrowałem konto na beta cloud,
Włączyłem integracje.
Pobrałem spór Home Assistant na iOS.
Po wpisaniu adresu wyskakuje mi błąd.
Nie wyświetla mi się takie ok o jak w poradniku konfiguracji.

Co robię źle.
Załączniki
673FC65F-C0D0-460E-9A3C-1B09A4955718.png
673FC65F-C0D0-460E-9A3C-1B09A4955718.png (161.41 KiB) Przejrzano 2853 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10964
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 06, 2021 2:58 pm

Home Assistant na iOS ?
Musisz najpierw HA uruchomić na RB PI.
Sibikk
Posty: 355
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

śr sty 06, 2021 3:37 pm

Jest możliwość przejścia na betę bez potrzeby zmian ustawień w urządzeniach?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10964
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 06, 2021 3:59 pm

Nie ma takiej możliwości
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2313
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 7:44 pm

Udało mi się jakimś MQTT explorerem dostać do Supli. Wyświetla się wszystko ładnie i stan też się aktualizuje.

Co trzeba wysłać/opublikować z zewnętrznego klienta, aby np. zmienić stan przekaźnika od światła?

Mam taki topic:
supla/mail@mail.com/devices/450/channels/1881/state/on
tgaweda
Posty: 79
Rejestracja: pn lis 13, 2017 9:21 pm

śr sty 06, 2021 9:59 pm

Cześć, dostałem się do środka przy pomocy MQTT Explorer'a.

CONTROLLINGTHEGATE nie działa - Otwórz / Zamknij z poziomu Clouda nie powoduje zmiany stanu na hi = true pomimo tego że jakieś dane dochodzą do MQTT (mruga struktura drzewa)

THERMOMETER, STAIRCASETIMER - działają poprawnie

Zauważyłem, że Caption jest przycięte do 11 znaków - tzn. długi opis ustawiony w Cloud, a w MQTT wyświetla się tylko 11 znaków.

Nie udało mi się skonfigurować dostępu w Home Assistant. HA mam zainstalowanego na jednej malinie a na drugiej mam Mosquitto do którego skonfigurowałem dostęp w HA Konfiguracja -> Integracje i to działa bez problemu. W momencie kiedy zmieniam konfigurację na beta-mqtt.supla.org otrzymuję komunikat, że nie można nawiązać połączenia.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2313
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 06, 2021 11:40 pm

tgaweda pisze:
śr sty 06, 2021 9:59 pm
CONTROLLINGTHEGATE nie działa - Otwórz / Zamknij z poziomu Clouda nie powoduje zmiany stanu na hi = true pomimo tego że jakieś dane dochodzą do MQTT (mruga struktura drzewa)
A masz czujnik otwarcia bramy podłączony?
Stan bramy w Supli jest określany przez "czujnik stanu". Samo wyzwolenie "CONTROLLINGTHEGATE" nie spowoduje zmiany stanu, bo bez czujnika Supla nie zna stanu bramy, a większość automatów do bramy pracuje na zasadzie "step-by-step", więc dając sygnał do automatu, nie wiesz, czy brama się zamyka, czy otwiera - dlatego potrzeba czujnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”