Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11395
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 19, 2021 1:44 pm

W takim przypadku zmieniasz furtkę na drzwi i po problemie.
akir
Posty: 146
Rejestracja: śr lis 07, 2018 7:17 pm

pt mar 19, 2021 2:59 pm

Ustawiłem drzwi i działa super jak będę chciał to podmienię ikonę na dużą z narysowaną furtka. Lecz czy to z prętami czy to ikona drzwi dla mnie bez znaczenia. Nie rozumiem dlaczego tylko bramy wjazdowej nie ma jak w HA jest i normalnie wcześniej pobierało :p
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11395
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 19, 2021 3:30 pm

Brama wjazdowa też już jest eksportowana do HA.
(Od dziś). Wcześniej nie było z przyczyny mojej niewiedzy.
tomek19999
Posty: 2
Rejestracja: pt mar 19, 2021 9:39 pm

pt mar 19, 2021 11:07 pm

Witam,
integracja MEW-01 z HA już u mnie działa, ale mam kłopot z wyświetlanymi wartościami - nie wiem jak je zaokrąglić do np. dwóch miejsc po przecinku.
Czy istnieje sposób, aby w prosto i hurtowo zmienić nazwy encji, np. Electricity meter zamienić na MEW?

Pozdrawiam,
Tomek
Tomasz21
Posty: 102
Rejestracja: ndz lut 14, 2021 6:34 pm

pt mar 19, 2021 11:20 pm

Hurtowo to chyba jak po stronie supli nadasz nową nazwę MEW-01. Zresztą jak nie chcesz, żeby mewka pompowała bazę HA(mqtt) to trzeba wykluczyć zapisy encji mewki w recorder'ze i najlepiej stworzyć nowe encje z "filter sensor".
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11395
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt mar 19, 2021 11:31 pm

Możesz użyć template sensor lub utworzyć własne encje.
tomek19999
Posty: 2
Rejestracja: pt mar 19, 2021 9:39 pm

sob mar 20, 2021 11:21 am

Czyli tak, czy siak ręczna rzeźba.
Trudno.
Awatar użytkownika
akszyn
Posty: 166
Rejestracja: śr maja 22, 2019 2:40 pm
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

pn mar 22, 2021 3:00 pm

pzygmunt pisze:
czw mar 18, 2021 7:01 pm
Aaa widzisz. Przeoczyłem to. W takim razie pojawi się w HA również wsparcie dla bram wjazdowych. Drzwi... musze temu się przyjrzeć jak to ugryźć.

[EDIT]
Drzwi będzie można otwierać bez konieczności podłączania czujników. Będzie działał tylko przycisk "Otwórz"... tak jak w Suplowej aplikacji.
Odpowiednika furtki w HA nie widzę.
to fajna wiadomość że wystarczy zmienić na drzwi i nie trzeba nic modyfikować o jakieś czujniki i działa jak kiedyś a teraz jeszcze przez mqtt w ha można tym sterować dzięki temu nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego wpisu jak ten tylko szkoda że jeszcze nie wyświetlają się drzwi z Supli w Google Home i w Alexie od Amazonu
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker dev1
convicte
Posty: 5
Rejestracja: czw mar 25, 2021 9:21 pm

czw mar 25, 2021 9:31 pm

Dobry wieczór,

Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, jak również przeskanowałem cały wątek, ale nie znajduje odpowiedzi dlaczego integracja nie odpala.

Moje ustawienia HA i Supli:
ApplicationFrameHost_bgFp6KgMHy.png
ApplicationFrameHost_bgFp6KgMHy.png (27.01 KiB) Przejrzano 454 razy
chrome_ed3VIJQBIQ.png
chrome_ed3VIJQBIQ.png (71.17 KiB) Przejrzano 454 razy
Co ciekawe wszystko działa bez zarzutów w HA (Zigbee2MQTT i Sonoff) jednak nie mam dostępu do Supli (żadnych nowych encji).

Wszelka pomoc będzie mile widziana!

Czołem
tomekk87
Posty: 111
Rejestracja: pt sie 02, 2019 12:19 pm

czw mar 25, 2021 9:51 pm

convicte pisze:
czw mar 25, 2021 9:31 pm
Dobry wieczór,

Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, jak również przeskanowałem cały wątek, ale nie znajduje odpowiedzi dlaczego integracja nie odpala.

Moje ustawienia HA i Supli:
ApplicationFrameHost_bgFp6KgMHy.png

chrome_ed3VIJQBIQ.png

Co ciekawe wszystko działa bez zarzutów w HA (Zigbee2MQTT i Sonoff) jednak nie mam dostępu do Supli (żadnych nowych encji).

Wszelka pomoc będzie mile widziana!

Czołem
Miałem ten sam problem, uzupełnij konfigurację w pliku bridge.conf ręcznie. Nic nie kopiuj, bo podczas kopiowania kopiujesz jeszcze coś czego nie widzisz. Jak ręcznie wpisałem te ustawienia to wszystko ruszyło bez problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”