Natywne wsparcie dla MQTT

Sibikk
Posty: 348
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt lut 19, 2021 3:01 pm

Cześć, odpaliłem integrację na AIS I mam taki problem że po aktywowaniu jakiegokolwiek kanału nie mogę już go wyłączyć, broker jest bombardowany komendami załącz wyłącz kilka razy na sekundę.
Obrazek
Musiałem wyłączyć dany kanał w cloud żeby wyłączyć dyskotekę.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 19, 2021 3:37 pm

Te komendy wysyła AIS ?
Sibikk
Posty: 348
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt lut 19, 2021 3:45 pm

pzygmunt pisze:
pt lut 19, 2021 3:37 pm
Te komendy wysyła AIS ?
Jak to sprawdzić skąd idą wiadomości?
Czy z ais, czy na serwerze coś się zwiesza?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 19, 2021 3:53 pm

Doprecyzuj "po aktywowaniu jakiegokolwiek kanału nie mogę już go wyłączyć,"

Po czym stwierdzasz "broker jest bombardowany komendami załącz wyłącz kilk" takiś topic dostaje taką treść ?
Co to za integracja ?
Sibikk
Posty: 348
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt lut 19, 2021 4:03 pm

Oficjalna integracja AIS SUPLA MQTT . Po załączaniu danego kanału ( próbowałem na 2 różnych urządzeniach- RPI oraz ROW02m). Steruję w Home asistancie, po wyłączeniu urządzenie zaczyna szaleć.
Ilość wiadomości Widzę w mqtt exploerze, na powyższym screenie widać dwa kanały które raz załączyłem na 7318 mam już 40 tyś odebranych wiadomości.

Sądzę że problem będzie jednak po stronie HA, po restarcie aplikacji błyski ustają :/,
pzygmunt pisze:
pt lut 19, 2021 3:53 pm
Doprecyzuj "po aktywowaniu jakiegokolwiek kanału nie mogę już go wyłączyć,"

Po czym stwierdzasz "broker jest bombardowany komendami załącz wyłącz kilk" takiś topic dostaje taką treść ?
Co to za integracja ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 19, 2021 4:27 pm

Zgłosiłem do AIS.
W czystym HA też tak się dzieje ?
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 12
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

pt lut 19, 2021 5:56 pm

Gdyby ktoś miał problem z integracją na AIS to:

1. sprawdźcie/dajcie znać czy to się dzieje na najnowszej wersji, taka jak tu, wydana dzisiaj:
https://ai-speaker.discourse.group/t/da ... ts/1352/57

2. pokażcie co macie w sensorze -> sensor.supla_connection_status
Obrazek

(na demo działa to od 8 godzin i ilość komunikatów jak widać)

3. w jaki sposób integracja została dodana?

4. czy dodawaliście jakieś automatyzacje które coś publikują po MQTT?

5. Jakiś opis jak to odtworzyć? mile widziany

Dzięki
tom42
Posty: 35
Rejestracja: śr paź 30, 2019 9:02 am

sob lut 20, 2021 8:42 am

Mam home assistant postawiony na proxmoxie i konto sopli na svr2. Po integracji Supli z Home Assistant za pośrednictwem MQTT zgodnie z opisem na tych stronach wyłączyło mi wszystkie urządzenia Zigbee w home assistant. Nie wiem co za powód i może co zrobiłem źle
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 20, 2021 8:46 am

Nie wiem co zrobiłeś. Supla nie ma bezpośredniego wpływu na Twoje urządzenia. Zapewne wyłączyłeś sobie je w konfiguracji.
Tomasz21
Posty: 10
Rejestracja: ndz lut 14, 2021 6:34 pm

sob lut 20, 2021 1:46 pm

Dzięki wielkie za natywne wsparcie.

W końcu dane z MEW-01 spływają na bieżąco do Home Assistanta. Działa z wbudowanym Mosquitto broker w Home Assistant Supervisor po utworzeniu nieistniejacego folderu "mosquitto" i pliku "bridge.conf" tak jak jest napisane w instrukcji w pierwszym poście.

EDIT:
Możliwe, że wkradł się mały bład do instrukcji integracji.
address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs

W miejsce RANDOM należy wstawić ciąg 8-16 przypadkowych znaków
trudnych do odgadnięcia przez innych użytkowników. W ADRES należy
wpisać adres serwera odczytany z pola “Host” na
cloud.supla.org->Konto->Integracje->broker mqtt. Na końcu ADRES należy
dodać :8883
W miejsce UŻYTKOWNIK nazwę użytkownika logowania do cloud.supla.org
W miejsce HASŁO należy wpisać hasło, które zostało wygenerowane
podczas włączania brokera mqtt na cloud.supla.org
Nazwę użytkownika powinno się wpisać z brokera https://svrXX.supla.org/integrations/mqtt-broker tą literowo-cyfrową, a nie nazwę logowania do cloud'a.
.
.
.
Załączniki
mqtt2.jpg
mqtt2.jpg (99.71 KiB) Przejrzano 70 razy
mqtt.jpg
mqtt.jpg (56.88 KiB) Przejrzano 70 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”