Natywne wsparcie dla MQTT

Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 9:51 am

pzygmunt pisze:
czw lut 18, 2021 5:56 pm
Już Ci napisałem. Masz błędny {username}. To ma być {username} logowania do serwera MQTT Supli.
Dzięki udało się :-)
[/quote]

Witam Przemku,

jednak pisząc "dzięki udało się" nie do końca miałem rację. Okazuje się że stany przy otwarciu bramy lub furtki encje informujące o stanie pokazują prawidłowe położenia ale encje które zostały stworzone przez Ciebie zmieniają stan ale brama lub furtka nie zmienia swojego położenia. Wstawiam wszystkie ustawienia może zobaczysz co jest nie tak.

38.png
38.png (31.82 KiB) Przejrzano 172 razy
40.png
40.png (10.17 KiB) Przejrzano 172 razy
39.png
39.png (13.13 KiB) Przejrzano 172 razy
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 9:51 am

41.png
41.png (7.45 KiB) Przejrzano 172 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 9:55 am

Raddii pisze:
pn lut 22, 2021 9:51 am
jednak pisząc "dzięki udało się" nie do końca miałem rację. Okazuje się że stany przy otwarciu bramy lub furtki encje informujące o stanie pokazują prawidłowe położenia ale encje które zostały stworzone przez Ciebie zmieniają stan ale brama lub furtka nie zmienia swojego położenia. Wstawiam wszystkie ustawienia może zobaczysz co jest nie tak.
Opisz jaśniej co się dzieje
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 10:25 am

Na przykładzie bramy:
Encja która pokazuje położenie bramy działa prawidłowo tzn. pokazuje faktyczny stan albo otwarta albo zamknięta brama ale jeśli steruje za pomocą supli. Ta encja którą zrobiłem od Twojego kodu w configuration.yaml utworzyła mi encję o nazwie moja udawana brama. I otwierając bramę za pomocą tej encji przez HA brama się nie otwiera. Wchodząc do narzędzi deweloperskich jak zmieniam stan z "closed" na "open" też nic się nie dzieje tzn. brama się nie otwiera.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 10:37 am

Czujniki poprawnie działają ?
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 11:08 am

Tak, jeśli brama jest zamknięta to pokazują "off" a jeśli otwarta to "on".
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10478
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 22, 2021 11:12 am

Co pokazuje MQTT explorer jak wykonujesz akcje na tych encjach co nie działają ?
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 11:42 am

O to pytasz:
42.png
42.png (67.51 KiB) Przejrzano 138 razy
Dodam że jak wejdę w rejestr encji to przy tych utworzonych z Twojego kodu przez configuration.yaml widnieje napisz że są tylko do odczytu .
43.png
43.png (9.54 KiB) Przejrzano 138 razy
Tomasz21
Posty: 10
Rejestracja: ndz lut 14, 2021 6:34 pm

pn lut 22, 2021 12:41 pm

1. Zainstaluj program "MQTT Explorer" na Windows 10.
2. Zaloguj się do broker'a
3. Mniej trochę litości dla pzygmunt ;-)
Raddii
Posty: 94
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

pn lut 22, 2021 9:21 pm

Podpowiecie co mam tu powpisywać ponieważ już próbowałem i nie dałem rady.
1.png
1.png (20.1 KiB) Przejrzano 85 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”