Natywne wsparcie dla MQTT

zalus
Posty: 71
Rejestracja: czw sty 04, 2018 12:29 pm

śr sty 13, 2021 9:04 pm

działa dzięki:)
trawka63
Posty: 9
Rejestracja: pt lis 08, 2019 7:59 pm

czw sty 14, 2021 9:20 am

pzygmunt pisze:
śr sty 06, 2021 2:58 pm
Home Assistant na iOS ?
Musisz najpierw HA uruchomić na RB PI.


Można trochę jaśniej ? Jestem zielony w tym temacie a chciałbym uruchomić to na gear s3 :)
Cezar8266
Posty: 2
Rejestracja: sob sty 09, 2021 8:47 pm

czw sty 14, 2021 10:26 am

@trawka63 możesz zakupić bramkę z HA od AIS
https://www.ai-speaker.com/
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

pt sty 15, 2021 4:15 pm

Na beta-cloud.supla.org możecie utworzyć testową aplikację "AI-Speaker" aby przetestować OAuth.
Super @pzygmunt - dzięki za info!
Właśnie wydaliśmy wersję z możliwością konfiguracji MQTT bridge z aplikacji (bez potrzeby przechodzenia do konsoli):

https://ai-speaker.discourse.group/t/ce ... ana/1234/2

Kolejny krok to będzie konfigurator :)
Odezwiemy się w przyszłym tygodniu - damy znać czy się udało.
Miłego weekendu!
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

pt sty 15, 2021 7:49 pm

@pzygmunt zerknij proszę w wolnej chwili czy oauth działa ok, na supla cloud beta?

Albo może coś robię nie tak?

1. OAuth aplikacja dodana

Obrazek

2. parametry
redirect_uri
https://powiedz.co/ords/dom/auth/supla_ ... e_callback

scope
mqtt_broker

state
tu dajemy id bramki i takie tam (żeby wiedzieć komu dać dostęp do supla mqtt)


3. uruchamiamy integracje z bramki
Obrazek

4.logujemy się w supla cloud i autoryzujemy dostęp

Obrazek

5. pojawia się info

Obrazek


PS
mqtt broker w supla włączony
Obrazek

na redirect_uri nie jest wywoływany żaden GET z SUPLA

dzięki
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 15, 2021 8:08 pm

Scope mqtt_broker jeszcze tam nie jest dostępny.
Użyj testowo channels_r

MQTT broker nie musi być włączony. scope mqtt_broker spowoduje, że nawet jak nie jest włączony to się włączy.

PS. Dobra praktyką jest niewklejanie screenów z kluczami ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10581
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 15, 2021 8:50 pm

... no i ta grafika Zamel/Supla z jednego z news-ów której używacie mogłaby być zamieniona na coś całkowicie Suplowego dedykowanego na potrzeby tej integracji.
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

pt sty 15, 2021 9:12 pm

pzygmunt pisze:
pt sty 15, 2021 8:08 pm
Scope mqtt_broker jeszcze tam nie jest dostępny.
Użyj testowo channels_r
OK, dobrze wiedzieć- chyba nie doczytałam ;) sprawdzimy i damy znać :)

pzygmunt pisze:
pt sty 15, 2021 8:08 pm

MQTT broker nie musi być włączony. scope mqtt_broker spowoduje, że nawet jak nie jest włączony to się włączy.
Super :) to nam pasuje!
pzygmunt pisze:
pt sty 15, 2021 8:08 pm
PS. Dobra praktyką jest niewklejanie screenów z kluczami ;)
Spoko, to tylko te publiczne, do żadnych prywatnych jeszcze nie doszliśmy ;)
pzygmunt pisze:
pt sty 15, 2021 8:50 pm
... no i ta grafika Zamel/Supla z jednego z news-ów której używacie mogłaby być zamieniona na coś całkowicie Suplowego dedykowanego na potrzeby tej integracji.
to tylko tak na szybko (z poprzedniej nieoficjalnej integracji) - wyślij nam to, co Ci pasuje i to u nas wstawimy.

PS. OK, kończymy na dziś i idziemy udawać, że mamy życie a nie tylko kodowanie ;) jak chcesz to kontynuujmy wątek mailowo albo tutaj, jak wolisz. Pozdrawiamy!
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 13
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

ndz sty 17, 2021 12:05 pm

oAuth działa :)

Pod tym linkiem jest grafiką, którą teraz używamy w tej integracj - to obrazuje działanie:
https://ai-speaker.com/images/brands/ai ... la.png?v=5
Oczywiście jesteśmy otwarci, jeżeli ma tam być coś innego.

Obrazek


Wersja z tą integracją jest na naszym dom-demo, można sprawdzić jak to działa:

1. idziemy do
https://dom-demo.paczka.pro/

2. wybieramy logowanie jako admin i logujemy się na asmin/admin
Obrazek

3. przechodzimy do konfiguracji
Obrazek

4. przechodzimy do integracji
Obrazek

5. wybieramy AIS SUPLA MQTT
Obrazek


@pzygmunt daj znać jak scope mqtt_broker będzie dostępny do gokończymy temat
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”