Supla integracja z Home Asistants

jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 2:10 pm

supla:
servers:
- server: svr1.supla.org
access_token: YOUR_ACCESS_TOKEN

Tak jest struktura dodania integracji w HA, w pliku /config/configuration.yaml.
Jaka będzie struktura przy dwu adresach? - ktoś podpowie?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11199
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 25, 2021 2:22 pm

Ta integracja jest już niewspierana i nie jest zalecana. Użyj MQTT.
viewtopic.php?f=63&t=7844
jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 2:31 pm

na jednym adresie działa, nie wiem jak dodać drugi,? MQTT na razie nie chce instalować (słaby sprzęt)
jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 2:36 pm

MQTT dla 2 adresów - jaka będzie konfiguracja w /config/configuration.yaml
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11199
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 25, 2021 3:12 pm

Stawiasz lokalnie mqtt broker i w nim robisz tyle mostów ile chcesz do serwerów Supli.
jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 4:13 pm

jak dodać drugi i trzeci broker w pliku /config/configuration.yaml:

mqtt:
broker: mqtt8.supla.org
port: 8883
certificate: auto
username: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
password: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
discovery: true
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11199
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 25, 2021 4:29 pm

Do HA dodajesz jeden broker. Do brokera łączysz kolejne.
jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 4:46 pm

Przepraszam za być może banalne pytanie:
Jak piszesz w instrukcji https://drive.google.com/file/d/10HTT6j ... KQwb3/view
są dwa sposoby połączenia MQTT, jeden i drugi wykonałem, w pliku /config/configuration.yaml dopisąłem odpowiednia konfigurację
i zautoryzowałem przez integrację SUPLA, drugi sposób też wykonałem poprzez dodanie parametrów w bridge.conf
nie wiem jednak jak wykonać integrację kilku kont SUPLI:
1. mqtt:
broker: mqtt8.supla.org
port: 8883
certificate: auto
username: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
password: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
discovery: true

nie moge 2 razy wywołać MQTT

2. connection bridge-RANDOM
address ADRES mqtt12.supla.org:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
remote_password xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
bridge_capath /etc/ssl/certs


Jak w jednym ze sposobów wykonać wywołanie 2,3 brokerów SUPLI?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11199
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 25, 2021 4:51 pm

Wybierasz zawsze jeden albo drugi sposób. Nie oba na raz.
W tym przypadku wybierasz drugi. Do bridge.conf wpisujesz tyle mostów ile potrzebujesz

connection bridge-RANDOM-1
address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs

connection bridge-RANDOM-2
address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs

connection bridge-RANDOM-3
address ADRES:8883
topic supla/# in
topic homeassistant/# in
topic supla/+/devices/+/channels/+/execute_action out
topic supla/+/devices/+/channels/+/set/+ out
remote_username UŻYTKOWNIK
remote_password HASŁO
bridge_capath /etc/ssl/certs

itd.
jac7777@interia.pl
Posty: 59
Rejestracja: pt kwie 07, 2017 5:20 am

czw lut 25, 2021 6:26 pm

o to mi chodziło, wielkie dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”