Integracja z AI Speaker

jaku2k
Posty: 246
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

śr kwie 28, 2021 1:52 pm

Goral64 pisze:
śr kwie 28, 2021 1:44 pm
pzygmunt pisze:
śr kwie 28, 2021 12:55 pm
Kosmetyczna uwaga.

homeassistant/# bez out powinien być. Tam nic do serwera Supli nie opublikujesz.

Out w supla/# też powinieneś ograniczyć. W dokumencie na gdrive jest przykład
Dziękuję. A link jakiś do gdrive?
Zdaje się, że chodzi o link z tego wątku: viewtopic.php?f=63&t=7844
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1376
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 28, 2021 2:16 pm

Dziękuję
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1376
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 28, 2021 2:43 pm

No i działa. Ale to most... a co z natywną integracją?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1376
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 28, 2021 7:03 pm

Okazuje się, że integracja z serwerem publicznym Supli działa. Nie działa natomiast z lokalnym serwerem Supli :(

Może to kwestia tego, że Supla nadaje do brokera informacje pod topicem, którego Supla na serwerze publicznym używa jako nazwy użytkownika, którym loguje się do brokera. Na lokalnym serwerze topic też jest randomowym ciągiem znaków podobnie jak w publicznym serwerze, ale nazwa użytkownika służąca do logowania się do brokera jest inna, taka jaką sobie ustawi właściciel serwera.

No ale jak się ręcznie skonfiguruje most do brokera Supli lokalnej to działa z taką nazwą użytkownika, mimo że topic jest inny... nie ogarniam tego jeszcze...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11167
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 28, 2021 9:19 pm

AIS wysyła do Supli po API żądanie włączenia MQTT i dostaje zwrotnie namiary na MQTT broker. Być może tutaj jest problem. Należałoby gdzieś w AIS sprawdzić co dostał i czy otrzymane dane są poprawne. (Nie wiem gdzie AiS to przechowuje.)
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1376
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr kwie 28, 2021 10:04 pm

pzygmunt pisze:
śr kwie 28, 2021 9:19 pm
AIS wysyła do Supli po API żądanie włączenia MQTT i dostaje zwrotnie namiary na MQTT broker. Być może tutaj jest problem. Należałoby gdzieś w AIS sprawdzić co dostał i czy otrzymane dane są poprawne. (Nie wiem gdzie AiS to przechowuje.)
Otrzymuje prawidłowe dane. Czyli dane do zalogowania się do brokera, którego używa Supla.
Ale coś chyba w komunikacji jest nie tak.
Zauważyłem, że w konfiguracji AIS jest zdefiniowany

Kod: Zaznacz cały

"connection_class": "cloud_poll"
Ale wszystkie inne integracje, które łączą się z serwisami w sieci LAN używają

Kod: Zaznacz cały

"connection_class": "local_poll"
a tylko te, które są w internecie używają cloud_poll
Jednak nie wiem czy to dobry trop...
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

czw kwie 29, 2021 6:30 am

W tym "case study" ciekawe jest to, że napisałeś mnóstwo postów na różnych forach, wykonałeś wszelkie możliwe kombinacje, zgodnie z sugestiami innych forumowiczów (którzy, mimo że nie mają bramki, nie wiedzą co to MQTT, ale odpisują na forum)... ale nigdy nie przeczytałeś instrukcji ani SUPLA, ani AIS.

Włączanie wszystkiego na raz nie spowoduje, że zacznie w końcu magicznie działać.
Wręcz przeciwnie -jeżeli zdefiniujesz jednocześnie więcej połączeń (mqtt bridge i integrację AIS) to nie będzie działać.

Przeczytaj proszę instrukcje. Pisząc na forach, "nie działa", "jak zrobić xx" podczas gdy nie czytałeś instrukcji... pokazujesz, że nie szanujesz pracy i czasu innych :(

Po przeczytaniu zdecyduj się jak chcesz dodać integrację:

1. Konfiguratorem w AIS
https://ai-speaker.com/docs/ais_app_supla/

czy

2. MQTT Bridge wg instrukcji SUPLA
https://ai-speaker.com/docs/ais_app_int ... okera-mqtt


Jak już zdecydujesz który sposób integracji jest dla Ciebie odpowiedni, to wykonaj ją zgodnie z instrukcją, spokojnie, krok po kroku. Jak nie będzie działać to opisz dokładnie na forum AIS co zrobiłeś, jakie masz błędy, czy są jakieś błędy w logach... Postaramy się to zrozumieć i Ci pomóc. Oczywiście jeżeli będzie błąd to go poprawimy.

W wolnej chwili przeczytaj proszę ten wpis -> Maraton, a nie sprint. Automatyka domowa przy użyciu Asystenta domowego https://ai-speaker.discourse.group/t/ma ... mowego/488
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1376
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw kwie 29, 2021 7:52 am

Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
W tym "case study" ciekawe jest to, że napisałeś mnóstwo postów na różnych forach, wykonałeś wszelkie możliwe kombinacje, zgodnie z sugestiami innych forumowiczów (którzy, mimo że nie mają bramki, nie wiedzą co to MQTT, ale odpisują na forum)... ale nigdy nie przeczytałeś instrukcji ani SUPLA, ani AIS.
Przeczytałem obie instrukcje. Ten "nadmiar" wpisów i prób samodzielnego lub z pomocą forumowiczów obu forum (bo w końcu integracja łączy i Suplę i AIS) rozwiązania problemu wynika z przeogromnej chęci zintegrowania u siebie AIS i Supli.
Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
Włączanie wszystkiego na raz nie spowoduje, że zacznie w końcu magicznie działać.
Wręcz przeciwnie -jeżeli zdefiniujesz jednocześnie więcej połączeń (mqtt bridge i integrację AIS) to nie będzie działać.
Nie było włączania wszystkiego na raz. 9 marca wykonałem integrację AIS SUPLA MQTT zgodnie z instrukcją i nie zadziałała, o czym napisałem tego samego dnia na forum AIS. Nie uzyskałem jednak odpowiedzi dlatego uruchomiłem "2. MQTT Bridge wg instrukcji SUPLA" i zaczęło działać. Potem już były tylko próby znalezienia sposobu aby zaczęła działać "natywna" integracja.
A jednak jak się okazuje mogą działać jednocześnie oba sposoby integracji tylko nie z tym samym serwerem Supli. Przy czym "natywna" integracja nie działa z serwerem lokalnym Supli.
Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
Przeczytaj proszę instrukcje. Pisząc na forach, "nie działa", "jak zrobić xx" podczas gdy nie czytałeś instrukcji... pokazujesz, że nie szanujesz pracy i czasu innych :(
Jak wyżej, na forum AIS napisałem 9 marca po wykonaniu integracji zgodnie z instrukcją.
Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
Po przeczytaniu zdecyduj się jak chcesz dodać integrację:
1. Konfiguratorem w AIS
https://ai-speaker.com/docs/ais_app_supla/
czy
2. MQTT Bridge wg instrukcji SUPLA
https://ai-speaker.com/docs/ais_app_int ... okera-mqtt
Chcę mieć integrację z punktu 1, ale u mnie nie działa z serwerem lokalnym, więc póki się ten stan nie zmieni muszę korzystać z integracji z punktu 2.
Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
Jak już zdecydujesz który sposób integracji jest dla Ciebie odpowiedni, to wykonaj ją zgodnie z instrukcją, spokojnie, krok po kroku. Jak nie będzie działać to opisz dokładnie na forum AIS co zrobiłeś, jakie masz błędy, czy są jakieś błędy w logach... Postaramy się to zrozumieć i Ci pomóc. Oczywiście jeżeli będzie błąd to go poprawimy.
Wykonałem obie integracje zgodnie z instrukcją. O problemach z pierwszą napisałem 9 marca na forum AIS. Jeśli informacje jakie tam zawarłem były za skąpe, nikt się nie dopytywał o żadne dalsze szczegóły.
Jolka AI-Speaker pisze:
czw kwie 29, 2021 6:30 am
W wolnej chwili przeczytaj proszę ten wpis -> Maraton, a nie sprint. Automatyka domowa przy użyciu Asystenta domowego https://ai-speaker.discourse.group/t/ma ... mowego/488
Też już to przeczytałem.

Innymi słowy to że integracja AIS SUPLA MQTT nie działa na lokalnej instancji Supli to błąd? Czy może prawidłowe działanie, tylko zabrakło o tym ostrzeżenia w którejś instrukcji?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 2x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
zsoi3
Posty: 3
Rejestracja: czw kwie 29, 2021 11:06 am

czw kwie 29, 2021 11:13 am

Jolka AI-Speaker pisze:
wt kwie 27, 2021 7:10 am
Od momentu podłączenie nie mieliśmy takich objawów - wszystko działa podłączone z bramką dom-demo (co każdy może sprawdzić):
https://dom-demo.paczka.pro/lovelace-demo/zamel
Dzien dobry,

Mam bramke od AIS ale nie moge sobie poradzic z integracja z Supla - w nie ukrywam ze to byl glowny powod dla ktorej ja kupilem. Cos nie dziala prawidlowo; czasami sie laczy czasami nie odpowiada. Byc moze to moj blad.

Gdzie mogle sprawdzic u was to demo i potestowac u was ta integracje; podana strona cos nie dziala;
ais_demo_blad.png
ais_demo_blad.png (26.52 KiB) Przejrzano 139 razy
Dzieki i Pozdr.
Awatar użytkownika
Jolka AI-Speaker
Posty: 19
Rejestracja: sob sty 09, 2021 11:49 am

czw kwie 29, 2021 12:25 pm

Witam,

dom-demo się sam aktualizuje, dodatkowo każdy ma tam możliwość zalogowania na admina, zdarza się, że ktoś coś wyłączy lub usunie, a już mało kto gasi światło ;) (to demo podłączone jest do prawdziwych urządzeń), okresowo przywracamy konfigurację i restartujemy.
Tym razem demo nie działało bo była automatyczna aktualizacja:
Obrazek


Żeby sprawdzić urządzenia Supla/Zamel wystarczy wejść tu:
Obrazek


Wiemy, o problemie z działanie integracji w przypadku lokalnej instancji SUPLA.

Ta integracja jest testowana tylko z SUPLA Cloud - Bardziej podkreślimy w dokumentacji.
Obrazek

W przypadku lokalnych konfiguracji zalecamy konfigurację poprzez most MQTT, wg instrukcji SUPLA - to też można wykonać z aplikacji AIS:
Obrazek

Ten opis też dodamy do dokumentacji żeby to było jasne.

W razie problemów proszę śmiało pisać na forum, tu jest wątek w temacie tej integracji: https://ai-speaker.discourse.group/t/wi ... a/1236/159
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”