Gniazdko Wifi Gosund SP111 15A

Bartoni
Posty: 3
Rejestracja: ndz lip 18, 2021 6:48 pm

Witam,

dopiero zaczynam przygodę ze suplą, jestem nowym użytkownikiem i dla mnie nie wszytko jest oczywiste.

Chciałem na początek zacząć od gniazdka Gosund SP111 15A. Przeglądnąłem kilka wątków ale nie znalazłem nigdzie instrukcji od A do Z jak wgrać suplę do tego gniazdka. Widziałem porady w przypadku różnych problemów, linki do różnych firmware, generator itp.

Jest może gdzieś na forum poradnik jak krok po kroku to zrobić? Jakie są możliwości wgrania tego oprogramowania, jakie pliki trzeba wgrać, przy jakim oprogramowaniu jakie ustawienia trzeba zastosować, ewentualnie przy generowaniu w GUI-Generic Builder jakie opcje wybrać i jak potem wgrać?


Z góry dzięki za pomoc
jaku2k
Posty: 441
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontakt:

Bartoni pisze: ndz lip 18, 2021 7:20 pm Witam,

dopiero zaczynam przygodę ze suplą, jestem nowym użytkownikiem i dla mnie nie wszytko jest oczywiste.

Chciałem na początek zacząć od gniazdka Gosund SP111 15A. Przeglądnąłem kilka wątków ale nie znalazłem nigdzie instrukcji od A do Z jak wgrać suplę do tego gniazdka. Widziałem porady w przypadku różnych problemów, linki do różnych firmware, generator itp.

Jest może gdzieś na forum poradnik jak krok po kroku to zrobić? Jakie są możliwości wgrania tego oprogramowania, jakie pliki trzeba wgrać, przy jakim oprogramowaniu jakie ustawienia trzeba zastosować, ewentualnie przy generowaniu w GUI-Generic Builder jakie opcje wybrać i jak potem wgrać?


Z góry dzięki za pomoc
Witam,
myślę, że ten poradnik może być pomocny: https://youtu.be/LAVQ5QERLCk.

W Builderze (gui-generic-builder.supla.io) w rubryczce "Płytka" wybierz SP111 i kliknij "Generuj". W przesłanym wyżej poradniku został wytłumaczony proces wgrywania GUI Generica na gotowe urządzenia (wygląda on bardzo podobnie do wgrywania na moduły ESP).

W przypadku SP111 musisz rozebrać gniazdko i wlutować się programatorem w płytkę. Na dniach pojawi się wideoporadnik wgrywania GUI Generica na ten moduł.
Pozdrawiam
Jakub
Bartoni
Posty: 3
Rejestracja: ndz lip 18, 2021 6:48 pm

Przeglądałem ten poradnik i miałbym kilka pytań ale skoro niedługo ma pojawić się wideoporadnik na ten temat może tam znajdę na nie odpowiedzi
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 41
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Zrobiłem wszystko według instrukcji lecz nie mam w SUPLI żadnych wskazań zużycia energii :/
Załączniki
Screenshot_2021-07-23-19-32-40-495_org.supla.android.jpg
Screenshot_2021-07-23-19-32-40-495_org.supla.android.jpg (109.08 KiB) Przejrzano 531 razy
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/1xBRIDGE RF433+2xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/2xDHT11/1xDS18B20
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
Patryk
Posty: 1773
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

klimasstudio pisze: pt lip 23, 2021 5:49 pm Zrobiłem wszystko według instrukcji lecz nie mam w SUPLI żadnych wskazań zużycia energii :/
viewtopic.php?p=100548#p100548
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 41
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Faktycznie konfiguracja / ustawienia fabryczne i ponowna konfiguracja naprawia problem odczytów :D
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/1xBRIDGE RF433+2xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/2xDHT11/1xDS18B20
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
Bartoni
Posty: 3
Rejestracja: ndz lip 18, 2021 6:48 pm

klimasstudio pisze: pt lip 23, 2021 5:49 pm Zrobiłem wszystko według instrukcji lecz nie mam w SUPLI żadnych wskazań zużycia energii :/
Masz instrukcje do tego gniazdka? Chodzi mi o to, żeby było wszystko krok po kroku. Jaki skrypt, jakie pliki wgrać, jakie ustawienia itp
jaku2k
Posty: 441
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontakt:

Bartoni pisze: ndz lip 18, 2021 7:20 pm [...] Chciałem na początek zacząć od gniazdka Gosund SP111 15A. [...]
Jest może gdzieś na forum poradnik jak krok po kroku to zrobić?
Witam,
film już się pojawił: https://youtu.be/g4MnzMqO59U
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1172
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

Trochę mnie to gniazdko zawiodło 😩 wgrałem na nie suple i miało mi służyć jak włączenie i wyłączenie opiekacza o mocy 2000w max. Podłączyłem sprawdziłem i wszystko działało włącznie z pomiarem energii, Pobór nie przekraczał tych 2000w. Zostawiłem wyłączone i nie było to w ogóle włączane, dziś patrzę a urządzenie w cloud nie połączone. Sprawdzam co się dzieje wypinam je z gniazdka a tu całe osmalone. Oczywiście nie nadaje się do użytku. Sam opiekacz działa normalnie. Czy te 15a to aż taka lipa że nawet przy nie całych 10a już pali gniazdko i to w przypadku gdy opiekacz nie był używany. Czy może po prostu trafił mi się ferelny egzemplarz?
Budek
Posty: 146
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

PuteR pisze: ndz lip 25, 2021 10:04 pm Trochę mnie to gniazdko zawiodło 😩 wgrałem na nie suple i miało mi służyć jak włączenie i wyłączenie opiekacza o mocy 2000w max. Podłączyłem sprawdziłem i wszystko działało włącznie z pomiarem energii, Pobór nie przekraczał tych 2000w. Zostawiłem wyłączone i nie było to w ogóle włączane, dziś patrzę a urządzenie w cloud nie połączone. Sprawdzam co się dzieje wypinam je z gniazdka a tu całe osmalone. Oczywiście nie nadaje się do użytku. Sam opiekacz działa normalnie. Czy te 15a to aż taka lipa że nawet przy nie całych 10a już pali gniazdko i to w przypadku gdy opiekacz nie był używany. Czy może po prostu trafił mi się ferelny egzemplarz?
Cześć.

Mam podłączony bojler, jak na załączonym zrzucie. Nic się nie dzieje. Znajomy ma podłączona listwe z żelazkiem 2100W. Nie zgłaszał problemów.

Możliwe że trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz.
Załączniki
Screenshot_20210726-214115_SUPLA.jpg
Screenshot_20210726-214115_SUPLA.jpg (162.71 KiB) Przejrzano 351 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”