nazwa Serwera supla cloud

troetsch
Posts: 1
Joined: Sun Jun 04, 2017 7:10 am

Sun Jun 04, 2017 7:29 am

witam serdecznie
zainstalowalem supla cloud na raspberrypi B+. Niby wszystko ok.
jednak po wprowadzeniu ustawienia lokalizacji (plik location.txt) urzadzenie (sonoff) pokazuje status: domain not found. w polu SERVER ma by "raspberrypi" czy adres IP raspberry? czy problem jest gdzie indziej? dziekuje z góry.

[LOCATION]
ID=1
PASSWORD = xxx

[SERVER]
host=raspberrypi
slawek
Posts: 1013
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Jun 04, 2017 8:05 am

Dla urządzeń ma być adres ip - jeśli podłączasz urządzenia w tej samej sieci lan to lokalny, jeśli z zewnątrz to publiczny, tylko pamiętaj o otwarciu portów 2015 i 2016

PS Jeśli chodzi o plik location - też wpisz lokalny adres ip
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
noki_tel
Posts: 12
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Mon Jun 19, 2017 12:18 pm

mam następujący problem

wgrałem obraz img na kartę SD pod RPI
odpaliłem serwer , jest dostępny w sieci ( zmieniłem również w local.txt adres serwera z 127.0.0.1 na adres w mojej sieci lokalnej który ma przydzielony RPI)
mogę się zalogować przez www , ale jak wpisuję wszystkie dane w apce na smartfonie z androidem .. to nie chce się połączyć ...
IP serwera na RPI
ID :1
hasło: właściwe

ze smartfona serwer mogę zpingować jak i zalogować się przez WWW , niestety apka wisi na połączeniu i nie idzie dalej ..
dla testu wprowadziłem błędną nazwę serwera ale automatycznie w kilka sek wyskoczył komunikat o błędnej nazwie serwera
gdy nazwa jest poprawna (sam adres ip) to wisi na łączeniu się i nie przechodzi dalej :( ...

jakiś pomysł co jeszcze powinienem skonfigurować ?
pzygmunt
Posts: 2865
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jun 19, 2017 12:27 pm

Uaktualnij w pierwszej kolejności do wersji 2.0.

git clone https://github.com/SUPLA/raspberry
cd server-rbpi3/update_v1.1-2.0
sudo ./update_v1.1-2.0.sh
noki_tel
Posts: 12
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Mon Jun 19, 2017 2:59 pm

zrobiłem aktualizacje (strona powitalna po zalogowaniu się zmieniła i pojawiła się opcja harmonogramu)
niemniej jednak apka z androida nadal mi wisi na komunikacie "łączenie"
- resetowałem ustawienia
- zainstalowałem jeszcze raz apkę
-dodałem nawet w pliku hosts w smartfonie przypisanie nazwy serwera raspberrypi do nadanego mu adresu ip w sieci lokalnej
ping z terminala rozpoznaje nazwe .. ale apka czy to po nazwie czy po adresie ip ... nie chce się mi połączyć z chmurą na RPI :( ...
Sibikk
Posts: 97
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Mon Jun 19, 2017 8:31 pm

noki_tel wrote:
Mon Jun 19, 2017 2:59 pm
noki_tel
W APce musisz podać IP zewnętrzne, znaczy routera i przekierować porty 2015 i 2016 na adres wewnętrzny rpi.
Jak sprawdzić na jakim adresie Cloud API oczekuje połączeń?
W katalogu z cloudem (domyślnie /var/www/html) wykonaj poniższą komendę:

Code: Select all

php bin/console debug:router | grep put_channels
noki_tel
Posts: 12
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Mon Jun 19, 2017 8:44 pm

nie ma takiej opcji i nie będzie ;) żadne IP zewnętrzne ;)

czyli muszę szukać innego rozwiązania albo zmodyfikować apkę aby pracowała w sieci lokalnej

ze względów bezpieczeństwa RPI i sterowanie odbiornikami w domu będą odizolowane od internetu

jedyna możliwość podpięcia się do sieci będzie przez dedykowany VPN ze smartfona który będzie kierował do odizolowanej podsieci w której będą odbiorniki i strefa zarządzania ....
slawek
Posts: 1013
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Mon Jun 19, 2017 9:09 pm

Sibikk wrote:
Mon Jun 19, 2017 8:31 pm
W APce musisz podać IP zewnętrzne, znaczy routera i przekierować porty 2015 i 2016 na adres wewnętrzny rpi.
Nie musisz. Jeśli to ma działać tylko w sieci lokalnej to podajesz adres IP LAN malinki i nie trzeba otwierać portów.
Sprawdź, czy nie masz izolowanej sieci (adresy izolowane od siebie)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
noki_tel
Posts: 12
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Mon Jun 19, 2017 9:17 pm

w tej chwili przeprowadzam tylko testy na jednej sieci bez izolacji ...
malinka po skrętce i smartfon po wifi na tym samym switchu

widzą się bo czy z malinki czy ze smartfona się pingują
jutro przeprowadzę inny test z innym AP bardziej end userowym ;)
bo mam podejrzenie że może coś mi blokuje MikroTik a nie chcę go resetować do ustawień fabrycznych bo za dużo mam na nim po konfigurowanych rzeczy .
noki_tel
Posts: 12
Joined: Mon Jun 19, 2017 12:09 pm

Wed Jun 21, 2017 9:34 am

status bez zmian
testy zrobiłem na
routerze bez żadnych wodotrysków
apkę zainstalowałem na "czystym" Androidzie KitKat
wszystkie urządzenia RPI , tablet , komputer w tej samej sieci (bez dostępu do internetu)

i dalej nic ... apka wisi na komunikacie "łączenie"

po www przez przeglądarkę z tabletu bez problemu się dostaje do chmury na rpi
Post Reply