Automat schodowy - odwrócona logika

Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 148
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Chciałbym na gnieździe SP111 zrobić restarter routera...

Gniazdo jest cały czas włączone i ustawione jako automat schodowy z czasem np 5 sekund. Jak dam włącz to chciałbym uzyskać efekt że gniazdo się wyłączy na 5 sekund i ponownie wróci do stanu przepuszczania zasilania. Jakieś pomysły ?
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/2xBRIDGE RF433+4xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/5xDHT11/1xDS18B20/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 685
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Po co, chcesz resetować ruter?
Jak net padnie to nie wysterujesz gniazda.

Kiedyś gdzieś na forum przewinął się skrypt do gniazda które sprawdzało połączenie poprzez ping, jak był brak odpowiedzi to sam wyłączał i po chwili załączał zasilanie.
Ostatnio zmieniony sob wrz 18, 2021 7:32 pm przez Lector, łącznie zmieniany 1 raz.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
@Artur
Posty: 167
Rejestracja: śr wrz 23, 2020 1:48 pm
Lokalizacja: FZG

Chyba ciężka sprawa. Też by mnie to interesowało. Ale jak wyłączysz gniazdko, to nie będzie połączenia z chmurą i lipa.
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 148
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Chodzi o sytuacje kiedy nie mogę się zalogować do GUI lub SSH bo nie mam sprzętu przy sobie albo się raspberry zawiesi to takie gniazdo ratuje mi tyłek ;)
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/2xBRIDGE RF433+4xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/5xDHT11/1xDS18B20/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1901
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Bardziej chodzi o to aby soft pingował jakiś adres i w przypadku braku odpowiedzi przez jakiś czas dokonał rozłączenia przekaźnika (watchdog).
Tak jak napisal @Lector, jak padnie sieć to zwykłego automatu schodowego nie uruchomisz zdalnie, soft musi wykrywać stan sieci i sam podejmować decyzję czy wyłączać przekaźnik czy też nie.
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 148
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Tak rozumiem ze siec ze to i tamto. Jak siec padnie to restart nic nie da :D Chce poprostu mieć opcje ze jak wlacze automat schodowy to ma na chwile mi przerwac obwód aby zrestartować to co tam jest do niego podłączone.
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/2xBRIDGE RF433+4xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/5xDHT11/1xDS18B20/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 685
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Jeżeli net będzie to gniazdo SP111 i firmware wygenerowany na https://gui-generic-builder.supla.io/
W ustawieniach w cloud masz automat schodowy, zamieniasz w konfiguracji modułu stan sterowania przekaźnika i gotowe.
Załączniki
Screenshot_20210918-194959.png
Screenshot_20210918-194959.png (171.56 KiB) Przejrzano 286 razy
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 148
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

To wiem że się da jako automat schodowy ale ma być odwrotna logika tzn. że załączenie tego automatu ma rozłączyć przekaźnik na chwile i wrócić do stanu załączonego ;)
SONOFF: 5xBASIC+DHT22/2xBRIDGE RF433+4xDW2/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW-01/1xSLW-01
SUPLA: 1xBME280/5xDHT11/1xDS18B20/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
lukfud
Posty: 1244
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

klimasstudio pisze: sob wrz 18, 2021 6:34 pm To wiem że się da jako automat schodowy ale ma być odwrotna logika tzn. że załączenie tego automatu ma rozłączyć przekaźnik na chwile i wrócić do stanu załączonego ;)
Lector pisze: sob wrz 18, 2021 5:53 pm zamieniasz w konfiguracji modułu stan sterowania przekaźnika i gotowe.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 685
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

No i tak będzie działać, choć ikonki będą pokazywać odwrotnie.
W konfiguracji modułu zmieniasz sterowanie przekaźnikiem z high na low.

Właśnie tak zrobiłem i działa tak jakbyś chciał.
Załączniki
Screenshot_20210918-211101.png
Screenshot_20210918-211101.png (137.78 KiB) Przejrzano 251 razy
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”