Prośba o pomoc dla laika

rk24
Posty: 6
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 9:41 pm

Udało mi sie połączyć z google home.

Co ciekawe asystent reaguje na komendy otworz zamknij brame ale nic sie nie dzieję
Screenshot_20210403-073611_Home.jpg
Screenshot_20210403-073611_Home.jpg (153.84 KiB) Przejrzano 717 razy
rk24
Posty: 6
Rejestracja: czw kwie 01, 2021 9:41 pm

Panowie brama reaguje tylko ze na komende

Otworz/zamknij bramę...wtedy otwiera sie lub zamyka

Kontraktony mam ale jeszcze niepodpiete.

Czy mozna zmienić komende na uruchom bramę ?
jaku2k
Posty: 455
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontakt:

Pewnie przesłany wyżej odnośnik rozwiąże problem, jednak chciałem napisać, że u mnie komenda "Otwórz/Zamknij bramę" jest rozpoznawana, mimo że urządzenie jest nazwane w mianowniku - "brama". Możliwe, że powodem jest obecność tylko jednej bramy w Google home.
Pozdrawiam
Jakub
Pietras81
Posty: 107
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Witam, mam pytanko czy do powyższego modułu dwukanałowego mogę pod wolne wyprowadzenia podłączyć bezpośrednio mikrostyk przełączający (ewentualnie kontrakton) jako krańcówkę czy musze coś jeszcze dołożyć żeby mieć podgląd na stan np. bramy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12534
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Jakiego modułu ?
Pietras81
Posty: 107
Rejestracja: ndz lut 17, 2019 6:56 am

Sory nie wiem jak sie nazywa ale ten z pierwszej strony tego tematu. Dwu przekaźnikowy jak na foto
Załączniki
szk.png
szk.png (500.31 KiB) Przejrzano 305 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1925
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Kontaktron podróżnik najlepiej pod taki pin, który Input ma na zielono
https://espeasy.readthedocs.io/en/lates ... /GPIO.html
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12534
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Pietras81 pisze: wt wrz 21, 2021 6:06 am Witam, mam pytanko czy do powyższego modułu dwukanałowego mogę pod wolne wyprowadzenia podłączyć bezpośrednio mikrostyk przełączający (ewentualnie kontrakton) jako krańcówkę czy musze coś jeszcze dołożyć żeby mieć podgląd na stan np. bramy.
Jakie oprogramowanie masz tam wgrane ?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 3046
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Na tym module są wyprowadzone wszystkie GPIO, więc jest tam gdzie podłączyć dodatkowy czujnik.

Natomiast to są gołe GPIO działające na 3.3 V. Przy niskich napięciach dość łatwo generują się fałyszwe sygnały, gdy podłączasz coś na dłuższych przewodach. Istnieje też ryzyko uszkodzenia ESP, jeśli pojawi się tam nieco wyższe napięcie. Najlepiej uzbroić jedno takie wyjście w optoizolację i sam kontaktron/czujnik podłączyć na 12/24 V DC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”