Problem z instalacją Supla na Qnap

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12465
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Przy pomocy Container Station musisz wskazać repozytorium z githuba (może jest inny sposób którego nie znam).
Być może z poziomu shell-a można po prostu uruchomić docker-a.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1906
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Można zainstalować tradycyjnie logując się nas QNAPa przez SSH.
Sprawdź jednak najpierw czy będziesz miał odpowiedź z github.com na PING
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: czw wrz 23, 2021 9:37 pm Można zainstalować tradycyjnie logując się nas QNAPa przez SSH.
Sprawdź jednak najpierw czy będziesz miał odpowiedź z github.com na PING
Automatyczne tłumaczenie Yandex: z konsoli ping idzie bez strat. Instalacja przez ssh jest taka sama jak w Przypadku raspberry (git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.git czy są jakieś niuanse?
Załączniki
QIP Shot - Screen 069.png
QIP Shot - Screen 069.png (160.63 KiB) Przejrzano 326 razy
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw wrz 23, 2021 6:58 pm Trudno powiedzieć dlatego z Twojej sieci nie można połączyć się z Github-em.
Przyczyn może być wiele. Firewall, przezroczysty proxy, który działa nieprawidłowo. Ban nałożony przez github-a na Twoja podsieć (nie spotkałem się z tym) itd...
Automatyczne tłumaczenie Yandex: faktem jest, że wyłączyłem zaporę ogniową na Qnap, nie używam żadnych serwerów proxy, ale istnieje problem, nawet jeśli odwiedzasz dowolne strony za pośrednictwem wbudowanej BrouserStation. ten sam github.com nie zawsze się otwiera, ale jeśli podejmiesz kilka prób, otworzy się. Co ciekawe, istnieją problemy z zrzucaniem portów, interfejs Qnap pokazuje, że nie są resetowane, chociaż na routerze i upnp jest włączony, a porty są resetowane ręcznie.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1906
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

RusaBel pisze: pt wrz 24, 2021 4:37 am
lesny8 pisze: czw wrz 23, 2021 9:37 pm Można zainstalować tradycyjnie logując się nas QNAPa przez SSH.
Sprawdź jednak najpierw czy będziesz miał odpowiedź z github.com na PING
Automatyczne tłumaczenie Yandex: z konsoli ping idzie bez strat. Instalacja przez ssh jest taka sama jak w Przypadku raspberry (git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.git czy są jakieś niuanse?
Ok. To po koli....
W AppCenter->Ustawienia->Repozytorium aplikacji dodaj sobie repozytorium dla QNAPClub
https://www.qnapclub.eu/pl/repo.xml

Zainstaluj stamtąd Entware-std V1.03

Potem zaloguj się przez SSH na QNAPa i przejdź do jakiejś lokalizacji domowej np.

Kod: Zaznacz cały

cd /share/homes/admin/
sklonuj repozytorium, a potem wejdź do środka i uruchom kolejno

Kod: Zaznacz cały

git clone git://github.com/SUPLA/supla-docker.git
cd supla-docker/
sed -i "s+fold+busybox fold+g" supla.sh
./supla.sh
poustawiaj zmienne w .env zgodnie z preferencjami

Kod: Zaznacz cały

nano .env
Wystartuj

Kod: Zaznacz cały

./supla.sh start
i gotowe ;)
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: pt wrz 24, 2021 9:16 pm
RusaBel pisze: pt wrz 24, 2021 4:37 am
lesny8 pisze: czw wrz 23, 2021 9:37 pm Można zainstalować tradycyjnie logując się nas QNAPa przez SSH.
Sprawdź jednak najpierw czy będziesz miał odpowiedź z github.com na PING
Automatyczne tłumaczenie Yandex: z konsoli ping idzie bez strat. Instalacja przez ssh jest taka sama jak w Przypadku raspberry (git clone https://github.com/SUPLA/supla-docker.git czy są jakieś niuanse?
Ok. To po koli....
W AppCenter->Ustawienia->Repozytorium aplikacji dodaj sobie repozytorium dla QNAPClub
https://www.qnapclub.eu/pl/repo.xml

Zainstaluj stamtąd Entware-std V1.03

Potem zaloguj się przez SSH na QNAPa i przejdź do jakiejś lokalizacji domowej np.

Kod: Zaznacz cały

cd /share/homes/admin/
sklonuj repozytorium, a potem wejdź do środka i uruchom kolejno

Kod: Zaznacz cały

git clone git://github.com/SUPLA/supla-docker.git
cd supla-docker/
sed -i "s+fold+busybox fold+g" supla.sh
./supla.sh
poustawiaj zmienne w .env zgodnie z preferencjami

Kod: Zaznacz cały

nano .env
Wystartuj

Kod: Zaznacz cały

./supla.sh start
i gotowe ;)
Automatyczne tłumaczenie Yandex: dzięki za instrukcje, dopiero dziś udało mi się spróbować i z jakiegoś powodu polecenie git nie działa pisze błąd-SH: git: command not found. Sam próbowałem zainstalować git za pomocą polecenia sudo apt install git, ale także wyświetla błąd sudo: apt: command not found. Jak być?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1906
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

RusaBel pisze: pn wrz 27, 2021 11:37 am ...
Automatyczne tłumaczenie Yandex: dzięki za instrukcje, dopiero dziś udało mi się spróbować i z jakiegoś powodu polecenie git nie działa pisze błąd-SH: git: command not found. Sam próbowałem zainstalować git za pomocą polecenia sudo apt install git, ale także wyświetla błąd sudo: apt: command not found. Jak być?
Zainstaluj na QNAPie Entware-std przez repozytorium, tak jak pisałem wcześniej albo bezpośrednio z paczki pobranej dla swojego NAS
https://www.qnapclub.eu/pl/qpkg/556
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: pn wrz 27, 2021 12:00 pm
RusaBel pisze: pn wrz 27, 2021 11:37 am ...
Automatyczne tłumaczenie Yandex: dzięki za instrukcje, dopiero dziś udało mi się spróbować i z jakiegoś powodu polecenie git nie działa pisze błąd-SH: git: command not found. Sam próbowałem zainstalować git za pomocą polecenia sudo apt install git, ale także wyświetla błąd sudo: apt: command not found. Jak być?
Zainstaluj na QNAPie Entware-std przez repozytorium, tak jak pisałem wcześniej albo bezpośrednio z paczki pobranej dla swojego NAS
https://www.qnapclub.eu/pl/qpkg/556
Automatyczne tłumaczenie Yandex: zrobiłem to, wszystko zgodnie z Twoimi instrukcjami
Załączniki
QIP Shot - Screen 072.png
QIP Shot - Screen 072.png (50.76 KiB) Przejrzano 214 razy
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

Automatyczne tłumaczenie Yandex: w ten sposób widać, że Entware-std jest włączony kiedy próbuję wykonać polecenie.
Załączniki
QIP Shot - Screen 073.png
QIP Shot - Screen 073.png (92.83 KiB) Przejrzano 202 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1906
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Zapomniałem, że domyślnie nie ma przecież w tym pakiecie wszystkiego :roll:
Trzeba doinstalować sobie co nam potrzebne
Zaloguj się do QNAP przez putty po ssh

Kod: Zaznacz cały

opkq update
opkg install git mc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”