Problem z instalacją Supla na Qnap

RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: pn wrz 27, 2021 12:26 pm Zapomniałem, że domyślnie nie ma przecież w tym pakiecie wszystkiego :roll:
Trzeba doinstalować sobie co nam potrzebne
Zaloguj się do QNAP przez putty po ssh

Kod: Zaznacz cały

opkq update
opkg install git mc
Automatyczne tłumaczenie Yandex: Ogromne ludzkie dzięki! Wszystko się udało.
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

lesny8 pisze: pn wrz 27, 2021 12:26 pm Zapomniałem, że domyślnie nie ma przecież w tym pakiecie wszystkiego :roll:
Trzeba doinstalować sobie co nam potrzebne
Zaloguj się do QNAP przez putty po ssh

Kod: Zaznacz cały

opkq update
opkg install git mc
Automatyczne tłumaczenie Yandex: po ponownym uruchomieniu serwera Qnap lub po ponownym uruchomieniu ContainerStation zainstalowany w ten sposób kontener nie uruchamia się automatycznie i nie działa również przez interfejs (błąd na zrzucie ekranu), musisz połączyć się przez terminal, przejść do folderu i uruchomić go za pomocą polecenia ./supla.sh start. Może wiesz, jak rozwiązać problem i zrobić autorun?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12455
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Sprawdź logi.
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw wrz 30, 2021 9:51 amSprawdź logi.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: w logach ContainerStation nie ma nic na ten temat, chociaż wielokrotnie restartowałem ContainerStation i raz cały serwer, dołączam ekran i ekran błędu, który zapomniałem dołączyć do poprzedniego postu. I czy mogę wyrejestrować moją osobistą chmurę zarejestrowaną na pocztę supla@etech.by tak jak ostatnio robiłeś dla mnie, ponieważ znowu miałem problem w Google Błąd 403, a podczas rejestracji osobistej instancji 409. Najprawdopodobniej ze względu na fakt, że rejestracja jest już dostępna. A może powiesz mi, jak być w przyszłości? Czy można samemu usunąć swoją osobistą instancję przed usunięciem kontenera Supla, ponieważ samo anulowanie integracji z Google Home nie rozwiązuje problemu( zrobiłem to, a błędy 403/409 i tak mam.
Załączniki
QIP Shot - Screen 080.png
QIP Shot - Screen 080.png (130.56 KiB) Przejrzano 325 razy
QIP Shot - Screen 079.png
QIP Shot - Screen 079.png (431.69 KiB) Przejrzano 325 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12455
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Jak finalnie zainstalowałeś Suplę na QNAP-ie ?
Zgodnie z tym filmikiem ?
https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_ ... ACSOFTWARE

Przy reinstalacji musisz pamiętać aby przywrócić poza backupem bazy również plik $CLOUD/var/local/target-cloud-token
Jeśli chcesz ponownie zarejestrować instancję to musisz ją wcześniej wyrejestrować. Aby wyrejestrować, napisz na przemek@supla.org maila z adresu na który rejestrowałeś swoją instancję.
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw wrz 30, 2021 11:48 am Jak finalnie zainstalowałeś Suplę na QNAP-ie ?
Zgodnie z tym filmikiem ?
https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_ ... ACSOFTWARE

Przy reinstalacji musisz pamiętać aby przywrócić poza backupem bazy również plik $CLOUD/var/local/target-cloud-token
Jeśli chcesz ponownie zarejestrować instancję to musisz ją wcześniej wyrejestrować. Aby wyrejestrować, napisz na przemek@supla.org maila z adresu na który rejestrowałeś swoją instancję.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: być może nie widziałeś, ale właśnie stworzyłem ten oddział, ponieważ z jakiegoś powodu nie mogę zainstalować zgodnie z instrukcjami z youtube, chociaż wcześniej robiłem to wielokrotnie i bez problemów, a teraz instalacja po prostu się nie zaczyna, błąd podświetlony na czerwono na zrzucie ekranu w logach jest właśnie z tego powodu, próbując przejść do wersji, pisze, że github nie jest dostępny (spójrz powyżej, wszystko jest tam opisane). I zainstalowałem zgodnie z instrukcjami lesny8, za co bardzo mu dziękuję, jest również wyższy w wątku) napisałem do pomocy technicznej Qnap, na razie bez wyników, podczas gdy github pinguje bez strat z terminala. Dostawca mówi o braku ograniczeń z ich strony, całkowite usunięcie stacji kontenerowej i zainstalowanie nowej również nie pomogło. Z innych serwerów Qnap, do których mam dostęp, sytuacja jest taka sama, nie jest instalowana. Dziękuję za informacje o zapisaniu ustawień rejestracji, jeśli możesz mi powiedzieć, gdzie wszystkie ustawienia są przechowywane, będę bardzo wdzięczny, w przeciwnym razie musiałem ponownie utworzyć wykresy i wszystko inne( . Jeśli chodzi o wcześniejsze wyrejestrowanie, więc nie wiem jak to zrobić, przez interfejs mogłem anulować tylko integrację z kontem google, to zrobiłem. Na maila zapytanie nieco później wyślę. link do filmu, który dla pomocy technicznej QNAP zrobił, aby zrozumieć problem https://drive.google.com/open?id=1OC_Bp ... GNv3e1ZAAx
Załączniki
QIP Shot - Screen 080.png
QIP Shot - Screen 080.png (130.59 KiB) Przejrzano 272 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12455
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Ustawienia są w bazie i w pliku, który wyżej Ci wskazałem.
Próbuje na czystym qnapie zainstalować Suple zgodnie z instrukcją.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 582
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontakt:

pzygmunt pisze: czw wrz 30, 2021 11:48 am Jak finalnie zainstalowałeś Suplę na QNAP-ie ?
Zgodnie z tym filmikiem ?
https://www.youtube.com/watch?v=vxiEpM_ ... ACSOFTWARE

Przy reinstalacji musisz pamiętać aby przywrócić poza backupem bazy również plik $CLOUD/var/local/target-cloud-token
Jeśli chcesz ponownie zarejestrować instancję to musisz ją wcześniej wyrejestrować. Aby wyrejestrować, napisz na przemek@supla.org maila z adresu na który rejestrowałeś swoją instancję.
Świetne wideo, a podkład ... jakbym jechał "Ciężarówką przez Stany" :)
e-talking............
RusaBel
Posty: 50
Rejestracja: śr lip 31, 2019 7:27 pm

pzygmunt pisze: czw wrz 30, 2021 3:26 pm Ustawienia są w bazie i w pliku, który wyżej Ci wskazałem.
Próbuje na czystym qnapie zainstalować Suple zgodnie z instrukcją.
Automatyczne tłumaczenie Yandex: Nie mam czystego Qnap, muszę wszystko wyburzyć i zainstalować ponownie, czego nie chcę robić, w tym dlatego, że w filmie link, do którego wkleiłem w poprzednim poście, widać, że próbuję zainstalować Supla na innym serwerze, można powiedzieć na nowym, ponieważ oprócz nadzoru wideo nie jest jeszcze używany. Znajduje się w innej sieci lokalnej, a nawet w innej miejscowości. Ponadto próbowałem to zrobić na kilku kolejnych serwerach, wynik jest podobny( ponownie zainstalowałem stację kontenerową, zmieniłem domyślne porty, brak wyników (teraz prowadzę dialog z Pomocą techniczną Qnap na ten temat. Tak czy inaczej, jeśli Supla jest zainstalowana przez SSH, czy można w jakiś sposób dodać ją do uruchamiania, czy nie?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1902
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

U mnie też nie startuje po uruchomieniu ponownym QNAPa, tylko że dla mnie to nie jest problem, bo NAS stoji za UPSem a ponowne uruchomienie robię raz na kilka miesięcy jak aktualizuję QTS.
Instalacja z terminala nie jest standardową instalacją, którą mamy w QNAPie w container station. Poszukaj po sieci, może ktoś miał podobny problem, jak uruchomić automatycznie zainstalowane kontenery po restarcie dockera.
3 lata temu albo autostartu nie było w dockerze, albo nie do końca działał dobrze bo na RPi kombinowaliśmy z dodatkowymi skryptami uruchamiającymi kontenery po zaniku zasilania.
W tym przypadku może być podobnie, że wystarczy coś gdzieś dopisać i kontenery będą startować. Osobiscie nie mam niestety czasu, żeby nad tym posiedzieć :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”