Zależność dwóch osobnych modułów

sebus243
Posty: 9
Rejestracja: śr paź 13, 2021 7:45 pm

Mam pytanie. Mam czujnik temperatury z sonofem przeprogramowany na suple. Czy jest możliwość aby ten termometr albo moduł załączył mi inny moduł? Oczywiście bez ciągnięcia kabli pod kanał drugiego modułu?
Mmof
Posty: 235
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

Chcesz uruchamiać inny moduł ze względu na temperaturę czyli (warunkowanie), czy poprostu jeden przez drugi?
viewtopic.php?f=88&t=8246
viewtopic.php?f=11&t=9291

Tu masz tematy o warunkowaniu i o wyzwalaczu akcji czyli sterowanie modułem przez inny moduł coś jak linki bezpośrednie tylko dużo lepsze.
sebus243
Posty: 9
Rejestracja: śr paź 13, 2021 7:45 pm

Przeczytałem te wątki i albo nie zrozumiałem albo nie widzę opcji która mnie interesuje.
Podam przykład jak ma to działać
Czujnik temp steruje modułem 1.
Moduł 1 steruję poprzez chmurę modułem 2
lukfud
Posty: 1395
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sebus243 pisze: ndz paź 17, 2021 9:26 am Przeczytałem te wątki i albo nie zrozumiałem albo nie widzę opcji która mnie interesuje.
Podam przykład jak ma to działać
Czujnik temp steruje modułem 1.
Moduł 1 steruję poprzez chmurę modułem 2
https://supla.fracz.com/login
krycha88
Posty: 2648
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Jak nie skrypty to możesz też spróbować:
viewtopic.php?f=88&t=9171

ale to wymagałoby przeprogramowania chociaż jednego modułu który by miał odczytywać temperaturę i sterować przekaźnikiem.
Mmof
Posty: 235
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

lukfud pisze: ndz paź 17, 2021 9:31 am
sebus243 pisze: ndz paź 17, 2021 9:26 am Przeczytałem te wątki i albo nie zrozumiałem albo nie widzę opcji która mnie interesuje.
Podam przykład jak ma to działać
Czujnik temp steruje modułem 1.
Moduł 1 steruję poprzez chmurę modułem 2
https://supla.fracz.com/login
To chyba najszybciej zrobisz to przez skrypty to co proponuję lukfund.
sebus243
Posty: 9
Rejestracja: śr paź 13, 2021 7:45 pm

Widzę właśnie ze ogarnę to przez skrypty. Dzięki panowie.
Teraz pojawił się problem.
Utworzyłem scenę gdzie jeden moduł ma mi załączyć drugi. Dostaje komunikat aby aktywować URL. Wchodzę wpisuje dane do logowania jak do supla cloud i nie chce się zalogować. Na skrypty loguje się poprzez cloud. Jak aktywować ten link?
lukfud
Posty: 1395
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sebus243 pisze: ndz paź 17, 2021 10:18 am Widzę właśnie ze ogarnę to przez skrypty. Dzięki panowie.
Teraz pojawił się problem.
Utworzyłem scenę gdzie jeden moduł ma mi załączyć drugi. Dostaje komunikat aby aktywować URL. Wchodzę wpisuje dane do logowania jak do supla cloud i nie chce się zalogować. Na skrypty loguje się poprzez cloud. Jak aktywować ten link?
Nie potrzebujesz żadnego linku.
sebus243
Posty: 9
Rejestracja: śr paź 13, 2021 7:45 pm

Poszło. Ustawione poprzez wyzwalacz kanału.
Problem pojawił mi się gdy utworzyłem scenę w oparciu o stan kanału gdy moduł 1 włącz to moduł 2 włącz.
Dodałem druga scenę jeśli moduł 1 wyłącz to moduł dwa wyłącz.
W tej chwili wariuje mi coś i nie chce się przełączać tak jak bym chciał
sebus243
Posty: 9
Rejestracja: śr paź 13, 2021 7:45 pm

Już mi wszystko działa. Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”