Wykorzystanie kilku Sonoff TOUCH do sterowania jedna lampą

Wojtix5030
Posty: 3
Rejestracja: śr paź 27, 2021 4:51 pm

Cześć,
Właśnie jestem w trakcie planowania instalacji w moim domu. Całe oświetlenie chcę uruchomić na wyłącznikach sonoff touch.
Mam problem z korytarzem - jedną lampę chciałbym oświecać i gasić z 4 miejsc. Jak to wykonać przy pomocy sonoff touch? Czy mogę założyć 4 wyłączniki i lampę podpiąć tylko do jednego a całość skonfigurować tak żeby pozostałe wyłączniki sterowały tym jednym?? :D
Sory za pokręcone pytanie przypuszczam, że temat jest banalny ale dopiero zaczynam przygodę z Supla i nie moge znaleźć rozwiązania
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Wchodzą wyzwalacze akcji więc prawdopodobnie będzie to możliwe.
Jeden Sonoff będzie musiał być z pięty z lampą pozostałe tylko zasilanie przez "niwelator rozbłysków" który może być dawany w zestawie (jak wersja bez N).

Niestety na chwilę obecną nie ma jeszcze custom firmware obsługującego wyzwalacza akcji.
Ostatnio zmieniony czw paź 28, 2021 6:51 pm przez Lector, łącznie zmieniany 1 raz.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Wojtix5030
Posty: 3
Rejestracja: śr paź 27, 2021 4:51 pm

dzięki za odpowiedź. Widzę, że na allegro można kupić piloty wyglądające tak samo jak przyciski: https://allegro.pl/oferta/sonoff-t2eu1c ... 0723762831
Jednak wyczytałem, że podobno te piloty nie działają z suplą, czy to prawda ?
lukfud
Posty: 1380
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

Lector pisze: śr paź 27, 2021 5:09 pm Niestety na chwilę obecną nie ma jeszcze custom firmware obsługującego wyzwalacza akcji.
Nie zapominaj o linkach, które nadal są ;)
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 787
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Aby piloty działały to Sonoff musi być z RF, to co miałem na pilota to działało dalej po oSuplowaniu.

No tak są linki i nimi też można wysterować główny włącznik.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
Wojtix5030
Posty: 3
Rejestracja: śr paź 27, 2021 4:51 pm

W takim wypadku chyba jednak wykorzystam zamela row02 założę go za jednym wyłącznikiem i pozakładam łączniki monostabilne.
lukfud
Posty: 1380
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

Wojtix5030 pisze: czw paź 28, 2021 8:14 am W takim wypadku chyba jednak wykorzystam zamela row02 założę go za jednym wyłącznikiem i pozakładam łączniki monostabilne.
Możesz wrzucić na panele soft z tego wątku viewtopic.php?f=11&t=7284. Za pomocą linków bezpośrednich i wieloklików będziesz mógł sterować światłem na korytarzu z dowolnego sonoffa. Linki bezpośrednie wypadną, jak tylko pojawi się możliwość zamiany ich na wyzwalacze akcji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”