Czujnik odległości

shimano73
Posts: 330
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Sep 13, 2017 3:55 pm

Dziś sprawdziłem pod ESP-07 i też działa :D
shimano73
Posts: 330
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Dec 12, 2017 2:21 pm

Witam, podzielę się moim kodem dla czujnika HC-SR04. Działa pod esp , ale trochę z problemami ponieważ mój czujnik nie specjalnie chce działać z 3,3V ale ten sam sposób obsługi działa pod arduino mega z 5V i tu już nie ma żadnych problemów.
[

Code: Select all


/**
 * Supla.org NodeMCU WiFi minimal example
 * Author: Programistyk - Kamil Kaminski <kamil@programistyk.pl>
 * 
 * This example shows how to configure SuplaDevice for building for NodeMCU within Arduino IDE
 */
#include <Wire.h>
#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
#include <srpc.h>
#include <log.h>
#include <eh.h>
#include <proto.h>
#include <IEEE754tools.h>
// We define our own ethernet layer
#define SUPLADEVICE_CPP
#include <SuplaDevice.h>
#include <lck.h>

#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WiFiType.h>
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <ESP8266WiFiScan.h>
#include <ESP8266WiFiMulti.h>
#include <WiFiServer.h>
#include <ESP8266WiFiGeneric.h>
#include <WiFiClientSecure.h>
#include <ESP8266WiFiAP.h>
#include <ESP8266WiFiSTA.h>
#include <WiFiUdp.h>

WiFiClient client;

// Setup Supla connection
const char* ssid     = "ssid"; // Tu wpisz nazwę  swojej sieci WiFi
const char* password = "maksifilip"; // Tu wpisz hasło sowjej sieci WiFi


 int Trig = 5;   // Numer pinu wyzwolenia
 int Echo = 4;   // Numer pinu odpowiedzi
 long EchoTime;  // Czas trwania sygnału ECHO

double get_distance(int channelNumber, double distance) {
   
   // Ustawiamy TRIG w stan niski na 2us
  digitalWrite(Trig, LOW);
  delayMicroseconds(2);
 
  // Ustawiamy TRIG w stan wysoki na 10us
  digitalWrite(Trig, HIGH);
  delayMicroseconds(10);
 
  // Ustawiamy TRIG w stan niski - rozpoczynamy pomiar
  digitalWrite(Trig, LOW);
 
  // Odczytujamy czas trwania stanu wysokiego na pinie ECHO
  EchoTime = pulseIn(Echo, HIGH);
 
  // Obliczamy odległość
  distance = EchoTime / 58; // Odległość w metrach
  distance = distance / 100;// Odległość w centymetrach
  Serial.println(distance); 
   return  distance;
}
   
void setup() {

  pinMode(Trig, OUTPUT);
  pinMode(Echo, INPUT);
  
  Serial.begin(115200);
  delay(10);

  // Replace the falowing GUID
  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00};
    // with GUID that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid

  // Ethernet MAC address
  uint8_t mac[6] = {0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00};

  /*
   * Having your device already registered at cloud.supla.org,
   * you want to change CHANNEL sequence or remove any of them,
   * then you must also remove the device itself from cloud.supla.org.
   * Otherwise you will get "Channel conflict!" error.
   */

 

  //SuplaDevice.addDistanceSensor();
  SuplaDevice.addRelay(2);     

  SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier 
                    mac,               // Ethernet MAC address
                    "svr1.supla.org",  // SUPLA server address
                    XXXX,                 // tu wpisz swój Location ID 
                    "XXXX");               // tu wpisz swoje Location Password

} //setup




void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
}

// Supla.org ethernet layer
    int supla_arduino_tcp_read(void *buf, int count) {
        _supla_int_t size = client.available();
       
        if ( size > 0 ) {
            if ( size > count ) size = count;
            return client.read((uint8_t *)buf, size);
        };
    
        return -1;
    };
    
    int supla_arduino_tcp_write(void *buf, int count) {
        return client.write((const uint8_t *)buf, count);
    };
    
    bool supla_arduino_svr_connect(const char *server, int port) {
          return client.connect(server, 2015);
    }
    
    bool supla_arduino_svr_connected(void) {
          return client.connected();
    }
    
    void supla_arduino_svr_disconnect(void) {
         client.stop();
    }
    
    void supla_arduino_eth_setup(uint8_t mac[6], IPAddress *ip) {

       // Serial.println("WiFi init");
        WiFi.begin(ssid, password);

        while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
            delay(500);
        //    Serial.print(".");
        }

        //Serial.print("\nlocalIP: ");
        //Serial.println(WiFi.localIP());
        //Serial.print("subnetMask: ");
        //Serial.println(WiFi.subnetMask());
        //Serial.print("gatewayIP: ");
        //Serial.println(WiFi.gatewayIP());
    }

SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks(void) {
          SuplaDeviceCallbacks cb;
          
          cb.tcp_read = &supla_arduino_tcp_read;
          cb.tcp_write = &supla_arduino_tcp_write;
          cb.eth_setup = &supla_arduino_eth_setup;
          cb.svr_connected = &supla_arduino_svr_connected;
          cb.svr_connect = &supla_arduino_svr_connect;
          cb.svr_disconnect = &supla_arduino_svr_disconnect;
          cb.get_temperature = NULL;
          cb.get_temperature_and_humidity = NULL ;
          cb.get_rgbw_value = NULL;
          cb.set_rgbw_value = NULL;
          cb.get_distance = &get_distance;
          return cb;
}

byniom
Posts: 157
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Tue Dec 12, 2017 4:54 pm

Numer pinu wyzwolenia i numer pinu odpowiedzi to jest GPIO4 i GPIO5 ? W ustawieniach co mam wybrać bo są bramy furtka drzwi , światło a nie ma czegoś co by miało coś wspólnego z odległością
shimano73
Posts: 330
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Dec 12, 2017 5:46 pm

W programie odremuj //SuplaDevice.addDistanceSensor();
Wówczas pojawi się czujnik odległości w ustawieniach
byniom
Posts: 157
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Tue Dec 12, 2017 5:58 pm

Sygnały tak jak pisałem GPIO4 i GPIO5 ?
shimano73
Posts: 330
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Dec 12, 2017 6:50 pm

Tak
byniom
Posts: 157
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Tue Dec 12, 2017 7:49 pm

Niby wszystko działa ale odległości mi nie pokazuje , nie wiem może czujnik mam trafiony. Podpinałem czujnik pod 5v i pod 3,3v i nic . Program wgrałem w NodeMcu i podpiąłem się pod D1 i D2. W supla wyświetla ikonę głębokości ale nie podaje żadnej wartości.
Post Reply