Problem z połączeniem Sonoff s20 z lokalnym serwerem Supla

Post Reply
cosmita
Posts: 13
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Fri Sep 14, 2018 10:39 am

Witam wszystkich,

Dotarło do mnie gniazdko sonoff s20 z wgranym firmware supli w wersji 2.5, udało mi się z tym urządzeniem połączyć z telefonu po wifi na adresie http://192.168.4.1 i zobaczyłem konfigurację, wprowadziłem SSID sieci wifi oraz hasło, następnie zobaczyłem możliwość wprowadzenia adresu serwera oraz adresu e-mail, tutaj sądziłem, że będą pola do wprowadzania identyfikatora lokalizacji i hasła (może coś mylę) ok, postanowiłem wprowadzić mój adres e-mail jaki mam przypisany do głównego logowania się do serwera supla.

Zakończyłem konfigurację sonoff i po włączeniu niestety miga co sekundę, po ponownym wejściu w konfigurację w pozycji status widnieje informacja: domain not found. Wiem co to oznacza :) tylko zastanawiam się dlaczego tak jest, nie można wpisać adresu IP?

Mój serwer supla działa na niestandardowym porcie 20443 adres to: https://192.168.1.3:20443 i z przeglądarki da się wejść. W takim razie nie można ustawić i dodać urządzeń sonoff z firmware supla po adresie IP lokalnego serwera?

Dodam, że widzę w logach dhcp, że sonoff łączy się z siecią czyli problemem jest nierozpoznanie domeny, tylko dlaczego, i dlaczego nie można wprowadzać location ID i location password a e-mail bez hasła

Dodam jeszcze, że można pingować sonoffa pod adresem IP który otrzymał z dhcp: 192.168.1.20

proszę o info doświadczonych :)
pozdrawiam
Marcin
lesny8
Posts: 111
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Sep 14, 2018 11:07 am

Można wpisać adres, pomijasz wtedy rozwiązywanie nazwy przez dns.

Wpisz sam adres tj. 192.168.1.3
cosmita
Posts: 13
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Fri Sep 14, 2018 11:15 am

jasne, ale co z niestandardowym portem 20443 powinien być przecież dodany do adresu 192.168.1.3:20443, a niestety tak nie działa
cosmita
Posts: 13
Joined: Tue Sep 11, 2018 11:06 am

Fri Sep 14, 2018 11:19 am

Witam ponownie,

zadziałało z samym adresem IP 192.168.1.3 trochę to zagmatwane :) ale najważniejsze że się udało, dzięki za podpowiedź choć trochę to dla mnie mało logiczne :) zwłaszcza, że sama supla w panelu podpowiada co wprowadzać w adresie serwera na urządzeniach a tam jest podany port

dzięki i pozdrawiam
Marcin
lesny8
Posts: 111
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Fri Sep 14, 2018 11:54 am

Tu masz wyjaśnione na schemacie na jakich portach lata supla
viewtopic.php?p=21074#p21074
Post Reply