Domofon cały czas w trybie nasłuchu po próbie podłączenia gate module

User avatar
michael
Posts: 596
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Nov 07, 2018 9:10 am

fracz wrote:
Thu Apr 06, 2017 4:16 pm
Czyli nie da się otwierać furtki podlaczajac Gate module gdzieś po drodze od unifonu do furtki? Ingerencja w Unifon jest konieczna?

Dostałem w końcu nowke niesmiganą... na gwarancji :oops:
Mam ten sam domofon.
U siebie olałem obwód domofonu i wpiąłem dodatkowe przewody szeregowo do elektrozaczepu, czyli mam coś takiego:
-12V -> elektrozaczep -> zaciski GATE -> +12V

...i śmiga aż miło :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
soren
Posts: 97
Joined: Mon Jun 04, 2018 7:36 am

Wed Nov 07, 2018 9:21 am

Mam taki model https://alertkam.pl/usp2w-has255-gray-u ... p-762.html czyli nie da soe tu wlutowac? Musze kombinować z elektrozaczepem?
isom
Posts: 9
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Wed Nov 07, 2018 10:49 am

Typowa cyfrówka więc musisz kombinować .
kmaslowski
Posts: 5
Joined: Tue Nov 06, 2018 9:55 pm

Wed Nov 07, 2018 11:27 am

isom wrote:
Wed Nov 07, 2018 8:47 am
kmaslowski wrote:
Tue Nov 06, 2018 10:04 pm
Panowie macie pomysł w jaki sposób wykryć, że ktoś dzwoni w tym modelu?
W tym modelu jak ktoś dzwoni to zwiera AUDIO z MASĄ czyli zaciski 1 i 2 w unifonie
W jaki sposób monitorować to przy pomocy ESP?
isom
Posts: 9
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Wed Nov 07, 2018 9:31 pm

Tworzysz sobie na dowolnym ESP czujnik poczty , masę domofonu łączysz z masą ESP a zacisk AUDIO do GPIO , które odpowiada za czujnik poczty. U mnie działa . Co prawda na innym sofcie niż Supla , ale to raczej nie ma znaczenia
andrzejano
Posts: 160
Joined: Wed Aug 30, 2017 8:47 am

Wed Nov 07, 2018 9:55 pm

isom wrote:
Wed Nov 07, 2018 9:31 pm
Tworzysz sobie na dowolnym ESP czujnik poczty , masę domofonu łączysz z masą ESP a zacisk AUDIO do GPIO , które odpowiada za czujnik poczty. U mnie działa . Co prawda na innym sofcie niż Supla , ale to raczej nie ma znaczenia
Poradź.. co wgrać do esp 01s i jak ustawić piny do prawidłowej pracy w tym układzie
kmaslowski
Posts: 5
Joined: Tue Nov 06, 2018 9:55 pm

Thu Nov 08, 2018 8:11 am

isom wrote:
Wed Nov 07, 2018 9:31 pm
Tworzysz sobie na dowolnym ESP czujnik poczty , masę domofonu łączysz z masą ESP a zacisk AUDIO do GPIO , które odpowiada za czujnik poczty. U mnie działa . Co prawda na innym sofcie niż Supla , ale to raczej nie ma znaczenia
Na AUDIO jest z tego co pamiętam od 5 do 12 V. Spali mi się ESP jak podłączę bezpośrednio w GPIO.
isom
Posts: 9
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Thu Nov 08, 2018 9:22 am

Gdyby miało się spalić ESP to u mnie już by dawno poszło z dymem , a z powodzeniem działa już od dwóch miesięcy wysyłając mi powiadomienia z fotką na telefon jak ktoś dzwoni . A gdyby tam pojawiało się 12V to co by się stało kolego gdyby zwierać to do Masy ?
A tak się dzieje jak ktoś zadzwoni .
kmaslowski
Posts: 5
Joined: Tue Nov 06, 2018 9:55 pm

Thu Nov 08, 2018 1:51 pm

isom wrote:
Thu Nov 08, 2018 9:22 am
Gdyby miało się spalić ESP to u mnie już by dawno poszło z dymem , a z powodzeniem działa już od dwóch miesięcy wysyłając mi powiadomienia z fotką na telefon jak ktoś dzwoni . A gdyby tam pojawiało się 12V to co by się stało kolego gdyby zwierać to do Masy ?
A tak się dzieje jak ktoś zadzwoni .
Jeżeli tak, to super. Masz ten sam domofon? Otwierałeś go? Da się tam upchać esp01 i jest z czego je zasilić czy montowałeś obok? Mam parę wolnych esp, jak się spali to nie będę płakał :lol: Plan mam ten sam- zdjęcie dzwoniącej osoby z kamery przed domem.
isom
Posts: 9
Joined: Sat Oct 27, 2018 6:09 am

Thu Nov 08, 2018 6:53 pm

Tak mam taki sam domofon z unifonem bez słuchawkowym , nie rozbierałem go , bo zasilacz i połączenia od kasety zewnętrznej do unifonu mam w garażu przy rozdzielni elektrycznej i tam siedzi Yunshan , który zwalnia rygiel - GPIO 4 , kontroluje stan furtki GPIO 5 , kontroluje przycisk dzwonienia GPIO 12 i dodatkowy przycisk ręczny do zwalniania rygla z garażu na GPIO 3 czyli RX.
Wcześniej na próbę podpinałem ESP 01 ze stabilizatorem 3,3V i podpinałem AUDIO pod GPIO 2 i też to działało bez problemu.
Post Reply