Sonoff Touch mruga

User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Tue Jun 11, 2019 4:10 pm

Podłączam dziś swoją nagrodę konkursową Panowie a ta mruga jak oszalała, obrazki ponizej zapewne tym z was ktorzy wiedza co robią wszystko powiedza ;)

Według ponizszego podlaczylem:
Image
Image
Image

w oprogramowaniu wyklikalem wszystko jak zwykle w shellych i widzialem urzadzenie na stronie moja supla (termometr tez bylo widac, to normalne? ) zostawilem tylko "software update na "no".

Cos robie źle ze mruga ? Słychac jak "klika". Przypuszczam ze to moj brak wiedzy a nie cos z softem powoduja problemy.

Teraz w efekcie nie moge sie dostac spowrotem do konfiguacji nawet bo nie jestem w stanie kliknac 10 razy ;)
Soft wgrywany przez Przemka 2.7.9. nowszy niz na wszystkich pozostalych urzadzonkach i to tyle co ejstem w stanie powiedziec zeby bylo konstruktywnie.
Last edited by Vallhalen on Tue Jun 11, 2019 4:42 pm, edited 1 time in total.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6618
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Jun 11, 2019 4:41 pm

Podłącz na biurku do 230V tylko N i L.
User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Tue Jun 11, 2019 4:56 pm

melduje ze wyglada jakby sie zachowywal normalnie na biurku. Wniosek z tego taki ze pochrzanione na kablach w scianie. Bede meldował dalej :)
Normalnie= widzę go normalnie w supli i moge go wlaczac i wylaczac tędy :)
Last edited by Vallhalen on Thu Jun 13, 2019 3:44 am, edited 1 time in total.
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
QLQ
Posts: 760
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jun 12, 2019 9:43 pm

Zamien na foto brown z black miejscami w touch jak na foto. Może być tak że nie ma zasilania jak rozłączy przekażnik
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Thu Jun 13, 2019 2:15 pm

Działa ! Czyli jak zwykle kable, zero było w puszce popierniczone. Widzę termometr w supli czy on tam jest bo można go wpiąć w sonoffa ? Czy trzymanie termometru w puszce ma jakiś sens ?
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
wojtas567
Posts: 1755
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Jun 13, 2019 2:41 pm

Vallhalen wrote:
Thu Jun 13, 2019 2:15 pm
Widzę termometr w supli czy on tam jest bo można go wpiąć w sonoffa ? Czy trzymanie termometru w puszce ma jakiś sens ?
Możesz podpiąć ale musisz wysunąć go na zewnątrz przynajmniej na na kilka centymetrów.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Vallhalen
Posts: 125
Joined: Mon Dec 10, 2018 9:25 am
Location: Rumia
Contact:

Fri Jun 14, 2019 12:46 pm

wojtas567 wrote:
Thu Jun 13, 2019 2:41 pm
Vallhalen wrote:
Thu Jun 13, 2019 2:15 pm
Widzę termometr w supli czy on tam jest bo można go wpiąć w sonoffa ? Czy trzymanie termometru w puszce ma jakiś sens ?
Możesz podpiąć ale musisz wysunąć go na zewnątrz przynajmniej na na kilka centymetrów.
Zdaje sobie sprawę, że to nie od tego wątek ale zeby nei robic wiekszego bajzlu zapytam "jak" i "który" - googlam i googlam i ani jednego przykładu sonoff touch podpietego do termometru- przypuszczam ze to nie moze byc jakies bardzo trudne i powinienem sobie poradzic ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
User avatar
wojtas567
Posts: 1755
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Fri Jun 14, 2019 1:59 pm

Nie wiem jaki tam jest wgrany soft bo to od tego zależy.
Jeżeli oryginalny to będziesz miał problem bo tam było chyba na GPIO2 więc musisz podlutować się pod ESP, łatwiej by było na RX-GPIO3.
Zasilanie masz na pinach w rogu. No i pamiętaj o rezystorze między zasilaniem a sygnałem ok 4k7.
Pozdrawiam
Wojtek
zokopian
Posts: 46
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:00 pm

Fri Jun 14, 2019 2:37 pm

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że w nowych wersjach było wyprowadzone gpio 2(opisane jako LOG) w rogu razem z RX i TX.


Edit: Sprawdziłem - jest wyprowadzone


Image
Zainstalowane:
8x Zamel SRW-01, Zamel SBW-01, Zamel MEW-01, Sonoff TH 10 + AM2301, 4x Sonoff Touch + DS18B20, Sonoff SV + DS18B20, 3x Shelly 1, nodemcu + BME 280, 2x Sonoff POW R2
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Mon Jun 17, 2019 6:12 am

Ja dokładałem DS18B20 do Touch'a i podpinałem pod TX, działa już kilka miesięcy bez problemu.
Soft multiboard i dokładnie ta wersja płytki jak na zdjęciu powyżej.
Post Reply