Raspberry Pi 0 - sensory

User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 13, 2019 9:26 am

Pobrałem gotowy obraz supla-dev, przekaźniki i DS18B20 działają super. Mam problem z sensorami.
Definiuję type=SENSORNO, gpio 21 i w supla.org widzi sensor lecz stany się nie zmieniają. Podłączałem rezystor 4,7 kohm, 10 i nic.

Na forach poświęconych R jest napisane, że gpio z masą, w esp z 3,3v.
Co robię źle? Pomoże ktoś?
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 13, 2019 5:47 pm

Sprawdź czy

Code: Select all

cat /sys/class/gpio/gpio21/directions
zwraca "in" oraz czy

Code: Select all

cat /sys/class/gpio/gpio21/value
zmienia się jak zmieniasz stan wejścia.

Spróbuj z PULLUP-em i PULLDOWN-em
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Aug 13, 2019 6:02 pm

A tak z ciekawości ile teoretycznie dało by się upchać sensorów na rp
User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 13, 2019 6:11 pm

Ustawiłem jeden gpio na PULLUP drugi na PULLDOWN.
W obu przypadkach

Code: Select all

cat: /sys/class/gpio/gpio21/value: No such file or directory
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 13, 2019 6:13 pm

Jest w ogóle /sys/class/gpio/gpio21 ?
User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 13, 2019 7:48 pm

Niestety nie:( Mam tylko 17 przekaźnik i gpiochip0 pewnie to DS18B20.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 13, 2019 7:51 pm

W pliku cfg mam:

Code: Select all

[CHANNEL_0]
type=RELAYG5LA1A
gpio1=17
#automat schodowy CWU

[CHANNEL_1]
type=THERMOMETERDS18B20
w1=28-01144f4fccaa

[CHANNEL_2]
type=SENSORNO
gpio=25

[CHANNEL_3]
type=SENSORNO
gpio=21
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Aug 13, 2019 9:00 pm

Zmień „gpio” na „gpio1”
User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Tue Aug 13, 2019 9:16 pm

:!: Bardzo przepraszam, faktycznie.
Dziękuję za pomoc. Jutro sprawdzę jak dziala.
User avatar
uchnast.michal
Posts: 169
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Wed Aug 14, 2019 2:59 pm

Sprawdziłem, działa super. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Post Reply