Rolety

screef
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 20, 2020 7:18 pm

czw lut 20, 2020 10:16 pm

wojtas567 pisze:
czw lut 20, 2020 10:02 pm
Jeżeli dodawałeś przez aplikację to te dane nie są Ci potrzebne.
Sprawdź to co Przemek Ci napisał.
ok, sprawdzę to jutro
screef
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 20, 2020 7:18 pm

pt lut 21, 2020 5:07 pm

Zmieniłem pasmo sieci na 2,4 i wszystko śmiga :)

Dziękuję za porady i pozdrawia serdecznie'
Kuba
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt lut 21, 2020 6:18 pm

:) :)
Pozdrawiam
Wojtek
screef
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 20, 2020 7:18 pm

wt lut 25, 2020 9:48 pm

mam jeszcze pytanie do specjalistów,
co oznaczają zielone paseczki (czasem niepełne) zaznaczone na poniższym zrzucie ekranu :)

pozdrawiam
Załączniki
oo.jpg
oo.jpg (181.04 KiB) Przejrzano 139 razy
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1954
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt lut 25, 2020 9:56 pm

Oznaczają, że masz wszystkie rolety zasłonięte lub w drugim przypadku któraś odsłonięta. Jest jeszcze możliwość na czerwono jeżeli jakaś będzie offline.
Pozdrawiam
Wojtek
screef
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 20, 2020 7:18 pm

wt lut 25, 2020 10:07 pm

ok, dzięki serdeczne!
screef
Posty: 15
Rejestracja: czw lut 20, 2020 7:18 pm

pt lut 28, 2020 8:35 am

napiszcie mi proszę jeszcze, czy po zmianie hasła w routerze muszę na nowo aktywować sterowniki? Czy wyskoczy odpowiednie zapytanie o hasło w oprogramowaniu do sterowania w telefonie?

pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 906
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt lut 28, 2020 8:42 am

Nie wyskoczy żaden komunikat. Bo niby skąd Supla Cloud / sterownik miałby wiedzieć, że Ty zmieniłeś hasło do swojego Wi-Fi.
Musisz każdy jeden sterownik przekonfigurować do sieci z nowym hasłem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7974
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 28, 2020 8:46 am

Nie aktywujesz na nowo (nie usuwaj w cloudzie) tylko zmieniasz w nich nazwę i adres sieci WiFi. Najlepiej przełącz w konfiguracji i w aplikacji jeszcze raz przejdź przez kreator dodawania (w menu: Dodaj urządzenie)
ODPOWIEDZ