Sterowanie roletami

oldname
Posty: 6
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:59 pm

ndz paź 18, 2020 6:58 pm

Przejrzałem większość forum i w temacie sterowanie roletami jest dużo ale są to dość skomplikowane projekty. Proszę o opinię czy taki układ jak na schemacie będzie działał na sofcie supli.
sterownik rolet.jpg
sterownik rolet.jpg (177.83 KiB) Przejrzano 261 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1409
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 7:04 pm

Na pierwszy rzut okiem na schemat, to problemem będzie brak stanu rolety w Supli przy sterowaniu ręcznym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
oldname
Posty: 6
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:59 pm

pn paź 19, 2020 11:39 am

Położenie rolet nie jest chyba konieczne jeżeli założymy że gdy stan wysoki będzie na liniach zamykających nie będzie go na otwierających i odwrotnie. Najdłużej zamykająca się roleta to około 20sek. Każda jak się zamknie lub otworzy , to się wyłączy (mają wewnętrzne krańcówki).
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1171
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 19, 2020 11:43 am

Robertowi chodziło o to że gdy z aplikacji wykonasz pełne otwarcie a z przycisku lokalnego przymkniesz do polowy, to w aplikacji nadal będą w pełni otwarte.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1314
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 19, 2020 11:56 am

Ja trochę nie czaję. Na forum są opisy prostych układów z dwoma przekaźnikami do sterowania roletą. Piszesz, że na forum są skomplikowane projekty, po czym wstawiasz schemat, który z prostotą niewiele ma wspólnego ;). Inne projekty na forum ogarniam, a tego schematu niestety nie. Elektronik ze mnie noga, ale chyba inaczej klasyfikujemy stopień skomplikowania różnych projektów ;)

Czego właściwie potrzebujesz? Szukasz sterownika na 4 rolety? Chcesz sam elektronikę składać, czy kupić gotowca?
oldname
Posty: 6
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:59 pm

pn paź 19, 2020 12:52 pm

Zasadniczo to nie ma znaczenia w jakim położeniu jest roleta. Jak włączę zamknij i przytrzymam 20sek to na pewno się zamknie a jak otwórz to się otworzy. Czy tak to działa? Czy będę miał do dyspozycji osiem przycisków, cztery na zamknij(stan wysoki) i cztery na otwórz też zmiana na stan wysoki?
Co do układu elektroniki to ta część sterowania ręcznego jest w użyciu. Elektroniką to ja się bawię. Z programowaniem to miałem przygodę bardzo dawno i to z baskomem. Wszystko to jest dla mnie dosyć nowe. Jeżeli chodzi o gotowce za kilka setek, które można składać jak klocki lego mnie jakoś nie pociągają.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1314
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 19, 2020 1:07 pm

oldname pisze:
pn paź 19, 2020 12:52 pm
Zasadniczo to nie ma znaczenia w jakim położeniu jest roleta. Jak włączę zamknij i przytrzymam 20sek to na pewno się zamknie a jak otwórz to się otworzy. Czy tak to działa? Czy będę miał do dyspozycji osiem przycisków, cztery na zamknij(stan wysoki) i cztery na otwórz też zmiana na stan wysoki?
Co do układu elektroniki to ta część sterowania ręcznego jest w użyciu. Elektroniką to ja się bawię. Z programowaniem to miałem przygodę bardzo dawno i to z baskomem. Wszystko to jest dla mnie dosyć nowe. Jeżeli chodzi o gotowce za kilka setek, które można składać jak klocki lego mnie jakoś nie pociągają.
To zależy jaki soft użyjesz do programowania. Domyślnie Supla zakłada, że sama kontroluje roletę i pozycja rolety jest znana. Jeśli "myśli", że w 90% jest zamknięta roleta, to wciśnięcie przycisku "zamknij", da sygnał o długości około 10% zadanego czasu całkowitego zamykania. Jeśli fizycznie roleta była bardziej podniesiona, to po prostu się nie zamknie.
Ale można też tak zrobić, że Supla nie będzie dostawała informacji o poziomie otwarcia i zawsze do otwarcia/zamknięcia będzie używać zadanego czasu całkowitego otwarcia/zamknięcia.
Apka Supli daje następujące opcje sterowania roletami:
1. Całkowicie zamknij
2. Całkowicie otwórz
3. Zatrzymaj roletę
4. Zamykaj tak długo jak trzymany jest przycisk
5. Otwieraj tak długo jak trzymany jest przycisk
6. Ustaw na X % otwarcia (gdzie X to liczba od 0 do 100)

Procesor będzie dawał stan wysoki (lub niski - w zależności od tego jak chces) na GPIO, które skonfigurujesz do sterowania roletą. Ważne, aby elektronika tego sterownika zabezpieczała przed podaniem jednocześnie napięcia na roletę w obu kierunkach (np. w aplikacji ktoś nacisnie "w dół", a fizyczny przycisk na "w górę").
oldname
Posty: 6
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:59 pm

pn paź 19, 2020 4:33 pm

"ktosiów " raczej nie będzie. Przyciski są monostabilne więc musiałbym jedną ręką trzymać przycisk a drugą klawisz w smartfonie. Ale przemyślę jeszcze sprawę zabezpieczeń. Mógłbyś zapodać który z softów spełnia możliwości opisane w poście.
oldname
Posty: 6
Rejestracja: ndz paź 18, 2020 5:59 pm

wt paź 20, 2020 9:13 am

Dziękuję za informacje, o to mi chodziło. Trochę mi się rozjaśniło ale czym głębiej w las tym ciemniej.
Nie zatrybiłem i wyszło głupawe pytanie. Apka jak rozumiem będzie współpracować z odpowiednim softem wgranym do esp8266. Znalazłem soft espablo generic.bin oraz multiboard.bin . Próbowałem empirycznie stwierdzić który z softów lepszy ale na razie mój witty cloud nie bardzo chce współpracować. Czy istnieje inny soft który by pasował do moich wymagań?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1314
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 20, 2020 10:10 am

oldname pisze:
wt paź 20, 2020 9:13 am
Dziękuję za informacje, o to mi chodziło. Trochę mi się rozjaśniło ale czym głębiej w las tym ciemniej.
Nie zatrybiłem i wyszło głupawe pytanie. Apka jak rozumiem będzie współpracować z odpowiednim softem wgranym do esp8266. Znalazłem soft espablo generic.bin oraz multiboard.bin . Próbowałem empirycznie stwierdzić który z softów lepszy ale na razie mój witty cloud nie bardzo chce współpracować. Czy istnieje inny soft który by pasował do moich wymagań?
Co to jest "witty cloud"?
Na chwilę obecną nie kojarzę softu, który dobrze sobie radzi z roletami bez informacji o stanie rolet. Planuję taką opcję dodać do biblioteki, ale jeszcze tego nie ma. Natomiast każdy soft wspierający rolety, powinien "jakoś" działać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”