Przypisanie konkretnych urządzeń do konkretnego smartfona

alvaro99
Posty: 64
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

pt lis 27, 2020 10:49 pm

Hej, czy jest możliwość w Supli przypisania konkretnych urządzeń do danego smartfona tak żeby wszystkie pozostałe były niewidoczne i nie można ich obsługiwać?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt lis 27, 2020 11:06 pm

alvaro99 pisze:
pt lis 27, 2020 10:49 pm
Hej, czy jest możliwość w Supli przypisania konkretnych urządzeń do danego smartfona tak żeby wszystkie pozostałe były niewidoczne i nie można ich obsługiwać?
Oczywiście, pod warunkiem, że na każdym smartfonie logujesz się innym identyfikatorem dostępu. Wtedy określone urządzenia/kanały przypisujesz do lokalizacji, które mają przypisane odpowiednie identyfikatory dostępu.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
alvaro99
Posty: 64
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

sob lis 28, 2020 12:25 pm

A tak bardziej praktycznie co mam zrobić i gdzie?

Wszystkie urządzenia mają taki sam ID i lokalizację np.:
ID2222 Access Identifier #1 ,
bo tak podaję mi zielona fiszka, w której są dane do logowania za pomocą smartfonów.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 28, 2020 1:23 pm

No a ile masz Identyfikatorów dostępu zdefiniowanych? Zakładka Identyfikatory dostępu
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
alvaro99
Posty: 64
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

sob lis 28, 2020 2:14 pm

Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 28, 2020 2:48 pm

alvaro99 pisze:
sob lis 28, 2020 2:14 pm
Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Rozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.
Od tej chwili osoba logująca się na identyfikator 1 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 1, a osoba logująca się na identyfikator 2 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 2.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
flowerek
Posty: 189
Rejestracja: wt mar 06, 2018 2:24 pm

sob lis 28, 2020 5:07 pm

Faktycznie tak to dziala...ale szkoda ze nie ma bezposredniego podpinania urzadzen pod id dostepu...
Dlaczego?
Koncepcje na podzial na loklizacje sa rózne...ale urzadzenia w aplikacji widoczne są w lokalizacjach. Jesli pogrupujemy urzadzenia rodzajami np. rolety, bramy itd i nagle (wlasnie mam taki przypadek) pada koncepcja aby dziecko (na swoim id) nie mialo dostepu do jednej z bram...to musze dla tej jednej bramy zrobic oddzielnaą lokalizacje..
Niby nic trudnego ale rozwala ład w aplikacji.nagle sa 2 lokalizacje bramy1 i bramy2. (zamiast 1 o nazwie bramy)

Rozwiazaniem byloby w przyszlosci
a) przydzielanie dostepu poprzez wybor kanalow dla danego id (z pominieciem lokalizacji)
b) umozliwienie w aplikacji swobodnego ukladania kanaolow (niezaleznie od lokalizacji)

Przy trzydziestu kilku kanalach naprawde przewijanie w apce jest irytujace i tworzenie dodatkowyvh lokalizacji (tylko dla celu ograniczenia uprawnien) dodatkowo wydluza liste...
Dlatego od jakiegos czasu uzywam alternatywnej apki - mniejsze pola kanałów wiecej widac na 1 ekranie, mniej przewijania.

Tak czy inaczej na ten moment trzeba sobie dobrze przemyslec koncepcje lokaizacji i dostepow.
11xSRW-01, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual
alvaro99
Posty: 64
Rejestracja: śr sty 23, 2019 10:54 pm
Lokalizacja: Brzeszcze

ndz lis 29, 2020 5:15 pm

Goral64 pisze:
sob lis 28, 2020 2:48 pm
alvaro99 pisze:
sob lis 28, 2020 2:14 pm
Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Rozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.
Od tej chwili osoba logująca się na identyfikator 1 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 1, a osoba logująca się na identyfikator 2 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 2.
I działa Ci to poprawnie?
Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
Mam 3 smartfony, wszystkie były stawiane na tym jednym głównym (widok ja), który mi wyskakuje w zielonej ramce. Teraz rozszerzyłem na 3 czyli dodałem dwa i jest teraz widok mama, widok Tata, widok ja. "Widok ja" mam wszystkie urządzenia, widok mama ma część i tata ma część. Z tym że cały wczorajszy dzień na widok Tata działało ok, widok mama nie da się ustawić bo cały czas ma wszystko, a widok ja jest ok.

@flowerek jakiej innej apki używasz?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 864
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 29, 2020 8:14 pm

alvaro99 pisze:
ndz lis 29, 2020 5:15 pm
Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
Mam 3 smartfony, wszystkie były stawiane na tym jednym głównym (widok ja), który mi wyskakuje w zielonej ramce. Teraz rozszerzyłem na 3 czyli dodałem dwa i jest teraz widok mama, widok Tata, widok ja. "Widok ja" mam wszystkie urządzenia, widok mama ma część i tata ma część. Z tym że cały wczorajszy dzień na widok Tata działało ok, widok mama nie da się ustawić bo cały czas ma wszystko, a widok ja jest ok.
Sam się nie może zmieniać. jeśli każde z Was ma swojego smartfona i loguje się na swój identyfikator dostępu w aplikacji Supla, to każdy identyfikator przypisywany jest do lokalizacje, które są dla niego dostępne.
Sprawdź czy wszystko masz ok w zakładce Smartfony. Powinieneś mieć 3 smartfony i do każdego przypisany inny ID.
Sprawdź też lokalizacje, czy nie masz dodanych niewłaściwych identyfikatorów dostępu.
Powinieneś mieć 3 rodzaje lokalizacji, jeden rodzaj dla siebie tylko, drugi dla taty a trzeci dla mamy. Oczywiście siebie przypisujesz do wszystkich lokalizacji a tatę i mamę tylko do tych przeznaczonych dla nich.
No i trzeba sprawdzić urządzenia czy są podpięte do właściwych lokalizacji.

To tak ogólnie, ale Twój problem wygląda na ten opisany na samym początku.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 3x SBW-02, 4x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1428
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

ndz lis 29, 2020 8:14 pm

alvaro99 pisze:
ndz lis 29, 2020 5:15 pm
Goral64 pisze:
sob lis 28, 2020 2:48 pm
alvaro99 pisze:
sob lis 28, 2020 2:14 pm
Ok, utworzyłem nowy identyfikator, teraz mam dwa. Co teraz?
Rozplanuj sobie co każdy identyfikator ma widzieć i w jakim podziale na lokalizacje. Podziel lokalizacje pomiędzy te 2 identyfikatory a następnie podepnij odpowiednie urządzenia/kanały pod odpowiednie lokalizacje.
Od tej chwili osoba logująca się na identyfikator 1 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 1, a osoba logująca się na identyfikator 2 będzie widziała urządzenia/kanały w lokalizacjach przypisanych do identyfikatora 2.
I działa Ci to poprawnie?
Mi nie, co jakiś czas sam zmienia mi się identyfikator dla konkretnego telefonu.
Mam 3 smartfony, wszystkie były stawiane na tym jednym głównym (widok ja), który mi wyskakuje w zielonej ramce. Teraz rozszerzyłem na 3 czyli dodałem dwa i jest teraz widok mama, widok Tata, widok ja. "Widok ja" mam wszystkie urządzenia, widok mama ma część i tata ma część. Z tym że cały wczorajszy dzień na widok Tata działało ok, widok mama nie da się ustawić bo cały czas ma wszystko, a widok ja jest ok.

@flowerek jakiej innej apki używasz?
Nie używaj w aplikacji identyfikatora dostępu w ustawieniach zaawansowanych, najlepiej wyczyść pola i wyłącz ustawienia zaawansowane.
Każdym smartfonem podepnij się do konta przy użyciu adresu email w ustawieniach.
W przeglądarce zaloguj się do Cloud na swoje konto, przejdź w smartfony i tam dla każdego smartfona przypisz odpowiedni identyfikator dostępu.

Alternatywna wersja apki na androida.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”