SBW-02 - pierwsze uruchomienie

DiegoFoxy
Posty: 4
Rejestracja: czw kwie 22, 2021 6:37 pm

czw kwie 22, 2021 6:48 pm

Cześć zakupiłem nowy moduł SBW-02. ( jest to moje pierwsze urządzenie z SUPLA.org )
Po podłączeniu modułu do zasilania dioda miga w sposób jak w trybie konfiguracji ale tylko przez kilka sekund następnie świeci przez kilka sekund i znów zaczyna szybko migać.
Sieć wifi ZAMEL widoczna jest tylko zaraz po podłączeniu zasilania i telefon nie może się do niej podłączyć.
Przycisk CONFIG nie reaguje. Tryb migania diody status jest taki sam. Próbowałem przywrócić do ustawień fabrycznych ale moduł nie reaguje na przycisk CONFIG.

Robię coś źle czy moduł jest uszkodzony? A może jest jeszcze jakiś magiczny sposób na reset?

Starałem się wyszukać podobnego tematu ale nic nie znalazłem.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1953
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw kwie 22, 2021 6:49 pm

Masz urządzenia sieciowe firmy Tenda?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
DiegoFoxy
Posty: 4
Rejestracja: czw kwie 22, 2021 6:37 pm

czw kwie 22, 2021 6:54 pm

Tak ale do podłączenia do routera Wifi jeszcze nie dotarłem. Generalnie moduł nie zachowuje się tak jak w instrukcji.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1953
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw kwie 22, 2021 7:03 pm

Wyłącz Wi-Fi z Tendy. To Wi-Fi się "kłóci" z SBW-02, dlatego masz taki objaw.

Ps.
Przemek, czy już jest oficjalne firmware dla SBW-02 rozwiązujące ten problem?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
DiegoFoxy
Posty: 4
Rejestracja: czw kwie 22, 2021 6:37 pm

czw kwie 22, 2021 7:07 pm

Serio? Wow dopiero co kupiłem dwie kostki MW6. Słabo jak to nie będzie działać. Sprawdzę na wyłączonym wifi
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1953
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw kwie 22, 2021 7:10 pm

Wyłącz te "kostki", włącz SBW-02, podłącz się smartfonem do jego sieci "ZAMEL...", zaakceptuj sieć Wi-Fi bez dostępu do Internetu i uruchom przeglądarkę z adresem http://192.168.4.1 Otworzy Ci się strona konfiguracyjna.
Na drugim smartfonie udostępnij Wi-Fi, na stronie modułu wprowadź dane do tego Wi-Fi i wybierz na samym dole aktualizację oprogramowania (YES), zapisz i naciśnij krótko przycisk CONFIG na SBW-02. Moduł powinien pobrać nową wersję firmware.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11159
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 22, 2021 7:18 pm

Firmware od wersji 2.8.0 radzi sonie z zakłóceniami z Tendy ale nie jest on jeszcze w urządzeniach produkcyjnych.

@DiegoFoxy skonfiguruj ręcznie SBW przy wyłączonej Tendzie. Po konfiguracji włącz i powinno wszystko działać.
DiegoFoxy
Posty: 4
Rejestracja: czw kwie 22, 2021 6:37 pm

czw kwie 22, 2021 8:05 pm

Tak też zrobiłem. Działa dzięki za wsparcie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”