AI Speaker, integracja Supla po MQTT, jak dodać funkcjonalność bramy?

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1457
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 13, 2021 8:02 pm

No właśnie...
Nie chcę wyważać otwartych drzwi, bo pewnie już ktoś to ogarnął, a mnie już baniak boli od walenia w mur :(
Chodzi o to, że do AIS z Supli wjeżdża tylko encja binary_sensor, która wskazuje stan czujnika otwarta/zamknięta. Nie ma encji odpowiedzialnej za sterowanie bramą.
W jaki sposób skonfigurować AIS aby uzyskać funkcjonalność taką jak przy bramie garażowej? Czyli otwieranie, zamykanie z ikonką stanu.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11410
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 13, 2021 8:39 pm

HA obsługuje bramę tylko to przegapiłem. Supla dla HA już też to wspiera. Zaktualizuj cloud-a do 2.3.28 (już niedługo będzie wydanie dla dockerów) i się encja pojawi.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1457
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw maja 13, 2021 10:25 pm

No to czekam :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 509
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz maja 16, 2021 1:38 pm

pzygmunt pisze:
czw maja 13, 2021 8:39 pm
HA obsługuje bramę tylko to przegapiłem. Supla dla HA już też to wspiera. Zaktualizuj cloud-a do 2.3.28 (już niedługo będzie wydanie dla dockerów) i się encja pojawi.
Czy furtka również będzie? Obecnie w HA brak furtki i wlaczkika schodowego.
Z gory dzięki
e-talking............
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11410
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 16, 2021 2:00 pm

HA nie obsługuje furtek. Jak potrzebujesz mieć furtkę w HA to musisz dodać ręcznie encję, która zamieni furtkę na bramę
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 509
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz maja 16, 2021 2:04 pm

Podpowiedz proszę jak to zrobic.
A włącznik schodowy?
e-talking............
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11410
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 16, 2021 5:06 pm

Gdzieś w tym wątku znajdziesz
viewtopic.php?f=63&t=7844
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1457
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt maja 18, 2021 7:52 pm

pzygmunt pisze:
czw maja 13, 2021 8:39 pm
HA obsługuje bramę tylko to przegapiłem. Supla dla HA już też to wspiera. Zaktualizuj cloud-a do 2.3.28 (już niedługo będzie wydanie dla dockerów) i się encja pojawi.
Faktycznie, w AIS pojawiło się sterowanie bramy :) Dzięki.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”