Otwieranie furtki z elektrozaczepem

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 1077
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob sty 19, 2019 9:58 am

Duch__ pisze:
czw sty 03, 2019 11:28 am
mój moduł SUPLA BUTTON z firmware obsługującym linki bezpośrednie.
Jest już taki firmware?
elmaya
Posty: 1244
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob sty 19, 2019 11:12 am

bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

śr lut 06, 2019 3:35 pm

No więc zakupiłem moduł taki:
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-n ... 7641846969
do którego został wgrany firmware Supli w wersji 2.7.2.

Niestety moduł jest widoczny jako Sonoff Basic i może działać tylko jako włącznik zasilania bądź światła. Pytanie czy to kwestia złego firmware czy może konfiguracji. Chodzi mi o to, aby furtkę otwierać nie na zasadzie włącznika światła (włączone/wyłączone) tylko na zasadzie przycisku (naciśnięty - włączone, puszczony - wyłączony). Nie potrzebuję czujnika otwarcia furtki a jedynie zmiany sposobu jej otwierania.zamykania.
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
wsosniak
Posty: 484
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

śr lut 06, 2019 4:46 pm

bukox pisze:
śr lut 06, 2019 3:35 pm
No więc zakupiłem moduł taki:
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-n ... 7641846969
do którego został wgrany firmware Supli w wersji 2.7.2.

Niestety moduł jest widoczny jako Sonoff Basic i może działać tylko jako włącznik zasilania bądź światła. Pytanie czy to kwestia złego firmware czy może konfiguracji. Chodzi mi o to, aby furtkę otwierać nie na zasadzie włącznika światła (włączone/wyłączone) tylko na zasadzie przycisku (naciśnięty - włączone, puszczony - wyłączony). Nie potrzebuję czujnika otwarcia furtki a jedynie zmiany sposobu jej otwierania.zamykania.
dobry soft wgrałeś (zakłądam ze to MULIBOARD z boardem SONOFF BASIC), tylko podczas konfiguracji zostawiłeś przyciski jako MONOSTABLE a powinny być BISTABLE żeby oprócz wyłącznika światła i zasilania , były też widoczne inne opcje (gate) . Pocztaj ten wątek od tego miejsca:
viewtopic.php?p=35671#p35671
bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

śr lut 06, 2019 4:57 pm

Faktycznie robiłem podobnie ale nie wyłączyłem rejestracji i nie wywaliłem już dodanego urządzenia. Jedna różnica jest taka, że Button_1 niezależnie od ustawienia typu zawsze jest mono. Dzięki wielkie.
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

ndz cze 06, 2021 4:42 pm

Nie chce zakładać nowego wątku więc napiszę pod swoim. Otóż mam ten moduł do furtki, który działa z WiFi i przyciskiem radiowym ale mam problemy z działaniem tego przycisku. Często nie działa go gubi zasięg itp. Dlatego wymyśliłem sobie, żeby furtkę otwierać przyciskiem, który wywoła link bezpośredni do otwarcia furtki. Pytanie jak do tego podejść - użyć jakiegoś prostego modułu i wgrać tam np. Supla Button, który uruchomi link bezpośredni po naciśnięciu przycisku. Może jakiś inny pomysł.
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 91
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

pt cze 11, 2021 7:27 am

Jeśli gubi Ci zasięg, to czy link coś da? Albo wzmocnienie sygnału w miejscu, gdzie jest moduł, albo przeniesienie modułu w miejsce gdzie jest lepszy sygnał. Ja miewałem problem z zasięgiem przy furtce, wzmacniacz sygnału raz wystarczał, innym razem nie. Przeniosłem moduł do domu, a do furtki poprowadziłem kablem już tylko sam sygnał z modułu.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11372
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 11, 2021 8:32 am

Jak rozumiem koledze piloty gubią zasięg, a samo WIFi działa.
Awatar użytkownika
vitia
Posty: 91
Rejestracja: śr lip 10, 2019 8:40 am

sob cze 12, 2021 8:44 am

Chyba masz rację Zygmunt.
Choć i tu sprawę by chyba rozwiązało przeniesienie modułu. U mnie się sprawdziło i mam spokój.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”