1 czujnik otwarcia a 2 bramy

Albert
Posty: 215
Rejestracja: pt sty 04, 2019 8:32 pm

pn cze 14, 2021 12:22 pm

Cześć.

Może mi podpowiecie coś. To w sumie pierdółka ale.. mam bramę przesuwną z funkcją furtki - nie mam fizycznej zwykłej furtki. Mam 2 przekaźniki do niej - jeden do otworzenia wspomnianej furtki i drugi do otworzenia całej bramy. Czujnik przypisałem do ikony bramy, furtka za to jest cały czas z nie zmienianym stanem, bo nie da się w cloudzie przypisać tego samego czujnika do 2ch rożnych funkcji. Nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, ale właśnie sobie o tym przypomniałem i postanowiłem zaczerpnąć wiedzy u źródła :lol:
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2037
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn cze 14, 2021 12:45 pm

SBW-02 ma dwa wejścia na czujniki. Jeden możesz ustawić jako czujnik otwarcia, a drugi jako czujnik otwarcia pośredniego. Wtedy w aplikacji będziesz mógł rozróżnić czy otwarta jest brama, czy brama w funkcji furtki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2659
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn cze 14, 2021 1:03 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn cze 14, 2021 12:45 pm
SBW-02 ma dwa wejścia na czujniki. Jeden możesz ustawić jako czujnik otwarcia, a drugi jako czujnik otwarcia pośredniego. Wtedy w aplikacji będziesz mógł rozróżnić czy otwarta jest brama, czy brama w funkcji furtki.
Bardziej chyba chodzi o kanał "furtki". Tam trzeba przypisać inny czujnik, aby zmieniał się osobno stan ikony furtki.

W takim wypadku trzeba by oba wejścia czujników podłączyć do tego samego kontaktrony/"wyjścia z centrali informującego o stanie". Wtedy będziemy mieli do dyspozycji dwa czujniki otwarcia. Jeden przypisujemy do bramy, a drugi do furtki.

Z drugiej strony rzeczywiście przydałaby się możliwość przypisania jedno czujnika do dwóch przekaźników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”