Własny serwer na raspberry

byniom
Been thanked: 1 time

Niue bardzo rozumiem o co ci chodzi , oczywiście że jestem za zabezpieczeniami , niech ich będzie jak najwięcej tylko ja pisałem o tym że sam proces rejestracji jest skopany , skoro wszędzie się pisze że instalujemy obraz i już mamy serwer to domyślałem się że trzeba się zarejestrować tak jak na normalnej supli i myślałem że tak to działa. Jeżeli działa źle to powinno być to opisane że jest ale nie działa do końca dobrze , a już kompletnie nigdzie nie pisało że tylko dla obeznanych z linuksem :) . W chwili obecnej to wygląda tak jak supla ale żeby coś z tego zrobić i mieć poza stroną startową to trzeba znać linuksa i grzebać w oprogramowaniu. Krótko mówiąc trochę się napaliłem jak szczerbaty na suchary :) . Narazie będę korzystał z ogólnego supla a to rpi sobie poleży :)
slawek

Nie poddawaj się, poczytaj - wszystko jest na forach, jak kupujesz lub budujesz dom, to też musisz go urządzić wg własnych potrzeb... forum się rozrosło i trudno się dokopać do potrzebnych informacji, ale przy odrobinie cierpliwości znajdziesz (prawie) wszystko... jeśli chodzi o edycję plików, to może pamiętasz starego dobrego norton commandera z DOS-a? Jeśli tak to zainstaluj mc (Midnight Commander)

Code: Select all

sudo apt-get install mc
następnie

Code: Select all

mc
i życie okaże się prostsze.
Ja np. nano nie trawię...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
byniom

Ja wiem że wszystkiego można się uczyć i poznawać nowe rzeczy tylko akurat w tym konkretnym temacie cały czas byłem przekonany że zrobię to za pomocą interfejsu tak jak jest to w supli , Okazało się że interfejs to tylko strona startowa a resztę trzeba pisać w linuksie . Niestety zanim się naucze linuksa to braknie mi życia dlatego tak sceptycznie do tego podchodzę , poza tym uczyć się czegoś tylko po to żeby uruchomić ten serwer to tez nie jest dla mnie przekonaniem. Pewnie że się nie poddaję i jakoś się staram z wasza pomocą ale niektóre dziedziny sa już dla mnie problematyczne :).
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Kolego. Jak sam napisałeś - chcesz uruchomić serwer. Nie da się uruchomić serwera bez edycji kilku plików i minimalnej konfiguracji oprogramowania pod Twój sprzęt. Dla tych którzy nie chcą się w to bawić - są gotowe instancje na supla.org. Chcesz mieć swoją instancję - super, ale trzeba przy tym spędzić trochę czasu. Projekt jest otwarty, wszyscy nad nim pracujemy "po pracy" i dlatego dokumentacja jest jaka jest - słaba.

Nie przeglądałem całego wątku więc nie wiem czy już padła taka propozycja - ale przecież możesz poprosić kogoś o pomoc zdalną w instalacji - nawet @pzygmunt często takiej pomocy udziela choć jest najbardziej zarobionym w tym projekcie człowiekiem. A nie pisać tu że nic Ci nie działa, każemy Ci się "linuxa uczyć" i rpi wrzucasz do szuflady <foch>. Chcemy pomóc.
byniom

Masz rację trochę naszumiałem . Przepraszam wszystkich za zamieszanie i poczekam na jakieś nowe wskazówki :) .
besix

byniom możesz jeszcze raz wejść w edycję tego pliku czyli
su
nano /var/www/cloud/app/config/parameters.yml
i skopiuj co tam wpisałeś
twój mail i hasło wykasuj
byniom

Serwer już mi dizła bo poprosiłem kolegę michael i zrobił mi to zdalnie , jedyny mankament to z telefonu nie można się połączyć na nowy oprogramowaniu 1.6.1 tylko poszło na 1.3.1
besix

No to ok
slawek

Oprogramowanie 1.6 jest do testów dla chętnych, nie jest oficjalnym wydaniem, ma ono współpracować z cloud V2.1, a ty masz pewnie oficjalny V2.0 lub 2.0.2
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
byniom

Wiem że jest do testów więc tylko tak wspomniałem że z tym serwerkiem mam problem :)

Return to “Pomoc”