ESP8266 12E

PawelW
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 20, 2016 1:31 pm

śr kwie 20, 2016 1:40 pm

Witam

Czy spotkał się ktoś z ESP8266 mod 12E.
Od tygodnia walczę.
Urządzenie na etapie połączenia z wifi do serwera supli zaczyna flapować a po ok 1 min wszystkie diody przygasają a urządzenie zawiesza się.
Pytanie który "wsad" powinien działać z mod 12E czy jest jakaś różnica między ESP8266 12 a ESP8266 12E?


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 20, 2016 4:11 pm

Witam.

Mam na biurku 12E i nie ma problemu. Co znaczy flapować ?
Awatar użytkownika
ajurkowski
Posty: 27
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 10:21 pm

śr kwie 20, 2016 8:32 pm

Ja też używam ESP12E, zarówno samej płytki jak i ESP12E na pokładzie nodeMCU.
Zwróć uwagę na stany pinów podczas startu. GPIO0, GPIO2 oraz GPIO15 często zapominane,
Stany tych pinów mają znaczenie zarówno dla załadowania softu jak i do jego uruchomienia.
PawelW
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 20, 2016 1:31 pm

śr kwie 20, 2016 8:33 pm

Witam.
Laczy sie do mojej sieci lokalnej i odrazu odlacza sie od sieci i tak co 2 sekundy polaczenie i odlaczenie. Jest jeszcze jeden dziwny objaw jak wlacze przelaznik przyciskiem manualnie to po ok 30 sekundach slychac jakies dziwne syczenie na przekazniku po czym wszystkie diody gasna a urzadzenie zawiesza sie.
Awatar użytkownika
ajurkowski
Posty: 27
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 10:21 pm

śr kwie 20, 2016 8:39 pm

może nie wyrabia zasilacz?
PawelW
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 20, 2016 1:31 pm

czw kwie 21, 2016 6:27 am

Dziękuję za pomoc. Pomysły mi się pokończyły rozważam zakup innego moda i sprawdzę czy to nie wina ESP.

Zasilacz 12V 1,5A na jeden przekaźnik powinien dać rade, a jak odłączę przekaźnik to zestaw i tak łączy i rozłącza od sieci wifi.
Jestem początkujący w temacie ESP8266. Zdążyłem zauważyć że na etapie wgrywania firmwara wszystkie GPO muszą być odłączone (nie używane) a GND i GPO15 podłączone do GND na płytce prototypowej. Firmware mi się wgrywa sieć SUpla się pojawia adres 192.168.4.1 wyświetla dane do wpisania , dane się zapisuję i po restarcie urządzenie zaczyna wariować jak w poprzednich postach.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2222
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

czw kwie 21, 2016 2:06 pm

Ale najważniejsze jest zasilanie ESP - tu ma być 3,3v i musi być stabilne, przekaźnik to sprawa wtórna, nie ma wpływu na rozłączanie sieci, jeśli masz układ na płytce stykowej to jak najbliżej pinów zasilających ESP podepnij kondensator np 100uF - ja wręcz lutowałem go na płytce adaptera i dopiero wtedy było dobrze. Takie są niestety "uroki" płytek stykowych, co innego jeśli docelowo już zmontujesz układ na płytce PCB...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

pn kwie 25, 2016 10:18 am

W czasie testów moduł ESP-12 wszedł w jakiś stan nieokreślony po zaniku WIFI.

Widzę go z poziomu listy DHCP, mogę pingować jego IP ale sam moduł nie łączy się do SUPLA_CLOUD. Połączenie z internetem działa poprawnie, wcześniej moduł bez problemu logował się do SUPLA_CLOUD. Poprawnie przechodził testy wyłączenia zasilania i zaniku WIFI.

Moja lokalizacja jest na prawdę zdalna. To nie kwestia przejścia 10 m do ogrodzenia posesji ;)

Czy ktoś miał podobna sytuację?

Czy moduł można jakość zdalnie restartować jak jest widoczny z sieci lokalnej (ja do LAN loguję się zdalnie)?

(jak nie ma takiej funkcji teraz warto ją wprowadzić)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7982
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 25, 2016 10:48 am

Trudno ocenić co jest rzeczywiście przyczyną. Można dodać timer który sprawdza co jakiś czas czy jest połączony z cloud-em i jak nie to aby restartnąć układ ale to i tak nie eliminuje problemów na poziomie bibliotek producenta. Mam kilka modułów online od kilku miesięcy i takiego problemu jeszcze nie miałem.
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn kwie 25, 2016 4:00 pm

vcompl pisze:W czasie testów moduł ESP-12 wszedł w jakiś stan nieokreślony po zaniku WIFI.

Widzę go z poziomu listy DHCP, mogę pingować jego IP ale sam moduł nie łączy się do SUPLA_CLOUD. Połączenie z internetem działa poprawnie, wcześniej moduł bez problemu logował się do SUPLA_CLOUD. Poprawnie przechodził testy wyłączenia zasilania i zaniku WIFI.

Moja lokalizacja jest na prawdę zdalna. To nie kwestia przejścia 10 m do ogrodzenia posesji ;)

Czy ktoś miał podobna sytuację?

Czy moduł można jakość zdalnie restartować jak jest widoczny z sieci lokalnej (ja do LAN loguję się zdalnie)?

(jak nie ma takiej funkcji teraz warto ją wprowadzić)
A jaka jest wydajność zasilacza ? Trzeba dać zapas mocy i filtrować napięcie , mi się też raz tak zawiesił esp12 na ładowarce do e-papierosa , jak dostał zasilacz 1A plus kondensator elektrolityczny 100mikro przy samym esp to chodzi jak szwajcarski zegarek
ODPOWIEDZ