ESP8266 12E

Post Reply
User avatar
Klos
Posts: 25
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:46 am
Location: Gdańsk
Contact:

Fri Apr 21, 2017 10:41 pm

x.png
x.png (102.27 KiB) Viewed 2053 times

Pomagaj.. bo jakoś to nic nie dało..
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Apr 21, 2017 10:43 pm

Ten soft, który chcesz wgrać, to czy aby na pewno jest skompilowany na flash 4MByte, bo nie sądzę. To że moduł ma 4MByte to nie wszystko.
Zasada jest taka, że wartość pamięci flash ustawiona w programie do wgrywania musi być taka dla jakiej skompilowano soft i nie może być większa niż fizyczna wielkość pamięci flash w module ESP. Inaczej mówiąc firmware skompilowany na 1 MByte można wgrać do modułu z pamięcią 4MByte, ale w programie do wgrywania należy ustawić wartość 1MByte.
Użyj, któregoś z moich softów z paczki *.rar z Github-a, bo ja zawsze podaję wielkość flash-a na jaką skompilowałem firmware. A tak w ogóle to stosuj się do zaleceń podawanych w plikach readme.txt.

A w "ESP Download Toll" pamiętaj, że 8Mbit = 1MByte
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Apr 21, 2017 10:47 pm

4Mbity to 512kBajtów - tak jak napisał Zybi - masz złe ustawienia
ESP12E ma pamięć 32Mbity czyli 4MBajty
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Klos
Posts: 25
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:46 am
Location: Gdańsk
Contact:

Fri Apr 21, 2017 11:06 pm

hmm z tego co piszecie to mam dobre ustawienie. Wszystko zależy od kompilacji firmaware tak ? Ja cały czas staram się wrzucić projekt który był na majsterkowo, tam był inny ESP i Zygmunt ustawiał w programie 512kbyte czyli 4mbit..
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Apr 21, 2017 11:13 pm

Masz ustawione za mało - zmień na 8 lub nawet 32 Mbity
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Fri Apr 21, 2017 11:23 pm

slawek wrote:
Fri Apr 21, 2017 11:13 pm
Masz ustawione za mało - zmień na 8 lub nawet 32 Mbity
Nie Sławek, należy ustawić taką wartość na jaką skompilowano soft.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 6:30 am

A więc na 8 na pewno... ja softy 1024 wgrywam bez problemu na ustawieniu 32... problem jak ustawiam za mało
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Klos
Posts: 25
Joined: Sat Apr 15, 2017 11:46 am
Location: Gdańsk
Contact:

Sat Apr 22, 2017 6:35 am

No to mam ustawione dobrze, czemu cały czas jest coś nie tak?
Castorama Gdańsk. Elektronika, lasery. Zdjęcia z drona www.imagesky.pl
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Apr 22, 2017 6:39 am

który konkretnie soft wgrywasz? wrzuć tu lub daj linka
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Apr 22, 2017 6:43 am

spróbuj użyć ESP Flash.... V0.9.3.1 a nie najnowszego?
lub może inny program
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply