ESP8266 12E

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 21, 2017 8:11 am

nie widzę tam przycisku do flaszowania...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

ndz maja 21, 2017 10:36 am

Wrzucam większe zdjęcia,

@slawek po co przycisk ?


Zasilam to przez usb, takim modułem: https://botland.com.pl/moduly-zasilajac ... 3v-5v.html
Załączniki
5 (1).jpg
5 (1).jpg (199.51 KiB) Przejrzano 1835 razy
3 (1).jpg
3 (1).jpg (119.04 KiB) Przejrzano 1835 razy
2 (1).jpg
2 (1).jpg (160.92 KiB) Przejrzano 1835 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 21, 2017 11:33 am

Aby wejść w tryb flaszowania musisz zewrzeć GPIO0 do masy, następnie włączyć zasilanie.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

ndz maja 21, 2017 1:47 pm

Ale bez tego chyba powinno mi wykryć w kompie i bez problemu komendy AT nawet wysyłać
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 21, 2017 1:59 pm

A jesteś pewien, że masz tam jakiś soft w module?
Jeśli chodzi o komendy AT - to niestety nie to forum...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

ndz maja 21, 2017 2:12 pm

Docelowo chce wgrać ten soft supla i przez telefon ogarniać ale chciałem najpierw zobaczyć czym to się je. Jakoś można sprawdzić czy mam tam soft ?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 21, 2017 2:17 pm

Podłącz się konsolą, ustaw prędkość na 7880 i zobacz co ci napisze...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz maja 21, 2017 5:19 pm

Aby wgrać cokolwiek musisz wprowadzić moduł w tryb flash - opisałem wcześniej jak to zrobić.
Niestety - z OSX więcej nic ci nie pomogę, kompletnie nie znam tego OS-a...
W trybie flash dioda chyba nie powinna świecić (używam ESP12F, ale w E chyba jest tak samo).
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1460
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz maja 21, 2017 5:57 pm

Podstawa to komunikacja. Musisz włączyć terminal ustawić port na którym jest konwerter UART-USB i ustawić prędkość na 74880. Teraz podłączasz przewody TX->RX i RX->TX. Podłączasz zasilanie do ESP-12 i patrzysz na to co widać na terminalu. Jeśli układ jest złożony poprawnie to na terminalu powinien pojawić się jakiś napis - nie waże co. Czysty modul wyświetla napisy podczas startu i reset układu.
Bez tego nie ma sensu dalszej dyskusji o tym co jest źle zrobione.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
paweb
Posty: 13
Rejestracja: śr maja 17, 2017 7:50 am

ndz maja 21, 2017 7:01 pm

Udało mi sie jadnak po wgraniu softu mam inny problem :(
PORT OPEN 9600

Communication with MCU...
.........Got answer! AutoDetect firmware...

Can't autodetect firmware, because proper answer not received.
~?�4�R���OCE�e��OAE�COAq�,C|X���К�zъZ>ZPZ��R�9�B����J����J�âR��,C|X���К�zъZ>ZPZ���1�b��6������J�âR��,C|X���К�zъZ>ZPZ���8�L���������J�âR��,C|X���К�zъZ>ZPZ��b�1�
�t�
���2���!���,C|X���К�zъZ>ZPZ��
ODPOWIEDZ