Po kolei ESP01

iq-home
Posty: 4
Rejestracja: wt mar 15, 2016 5:52 pm

ndz kwie 24, 2016 7:49 pm

Czy ktoś może mi wytłumaczyć step by step jak uruchomić ESP01 wgrywam soft i ... nic natym sie kończy ... nie wiem co dale zrobić, soft sie wgra ale nic pozatym podanie grd na gpio0 czy 2 nic nie daje komputer nie widzi mi zadnej nowej sieci... dajcie jakiś poradnik czy to ze posiadam wersje black ma znaczenie ?
Awatar użytkownika
ajurkowski
Posty: 27
Rejestracja: ndz mar 06, 2016 10:21 pm

ndz kwie 24, 2016 10:20 pm

Widzę kolejne wezwanie od Ciebie o pomoc, w kolejnym wątku.
Po kolei.
Przemek podał Ci co masz wgrać. Do wyboru
Jeden i drugi (gate lub gniazdko) używają GPIO0 jako wyjścia na przekaźnik i GPIO2 jako przycisku.
Po wgraniu, zdejmij masę z GPIO0 i daj reset (może być off/on zasilaniem). Powinien utworzyć sieć SUPLA-xxxx
Jeśli nie tworzy, to wg mnie, nie startuje. Poczytaj o ESP-01 co gdzie ustawić aby ruszył.
Przypominam o CH_PD do zasilania (to jest powerdown).
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn kwie 25, 2016 6:17 am

iq-home pisze:Czy ktoś może mi wytłumaczyć step by step jak uruchomić ESP01 wgrywam soft i ... nic natym sie kończy ... nie wiem co dale zrobić, soft sie wgra ale nic pozatym podanie grd na gpio0 czy 2 nic nie daje komputer nie widzi mi zadnej nowej sieci... dajcie jakiś poradnik czy to ze posiadam wersje black ma znaczenie ?
Czy to wersja czarna czy niebieska działa identycznie . Wgraj przez arduino IDE ,przykład BLIK i zobacz czy moduł jest sprawny , jak działa to firmware supli też powinno smigać. Napisz krok po kroku jak wgrywasz to firmware do tego esp i jak masz połączony układ z tym modułem, wtedy może będzie łatwiej coś doradzić
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

pn kwie 25, 2016 9:50 am

besix - przydał by się narysowany schemat do ESP-01

Kompilując "tysiące" opisów w necie i po kilku próbach udało mi się wejść w tryb programowania, potem configuracji SUPLA i normalny tryb pracy.

Poprawny schemat połączeń dla poszczególnych etapów byłby dużym ułatwieniem dla osób robiących to po raz pierwszy. Np cały czas nie wiem, które piny ESP-01 (na etapach uruchomiania) powinny mieć jakie stany.
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

pn kwie 25, 2016 12:28 pm

Podstawowy schemat połączeń, który działa. Oczywiście zamiast przekaźnika można na wyjściu podłączyć Optotriaka np MOC3021 i triaka , można podłączyć przekaźnik arduino wtedy wyjście z kolektora dajemy na IN w module przekaźnika.
Załączniki
esp8266-01 schemat podstawowy.png
esp8266-01 schemat podstawowy.png (37.5 KiB) Przejrzano 6839 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7406
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn kwie 25, 2016 12:49 pm

Przykłady w załączniku
Załączniki
esp01_examples-1.png
esp01_examples-1.png (84.58 KiB) Przejrzano 6836 razy
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

pn kwie 25, 2016 1:51 pm

BESIX - wielkie dzięki za schemat :) mi na wszystkim innym startującym oszczędzi trudu
janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

śr paź 12, 2016 2:47 pm

Witam

Mam ten sam problem co iq-home. Też mam esp-01 w wersji czarnej. I dokładnie dzieje mi sie to samo. Przypuszczam że nie robię żadnego błedu, bo jeżeli wgrywam soft do ESP-12 czy do ESP-07 nie ma żadnego problemu.

Wiem ze do ESP-01 muszę użyć plików wifisocket_esp01_eagle.flash.bin oraz wifisocket_esp01_eagle.irom0text.bin, ale efekt jest taki ze nie widać sieci supla.

Gdzie jest myk bo sobie nie radze. Posiadam 3 takie moduły i z każdym jest taka sama sytuacja - świeżo wyciągnięte z zaspawanego woreczka...
Zybi
Posty: 1415
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz paź 23, 2016 9:18 pm

janusz pisze:Witam

Mam ten sam problem co iq-home. Też mam esp-01 w wersji czarnej. I dokładnie dzieje mi sie to samo. Przypuszczam że nie robię żadnego błedu, bo jeżeli wgrywam soft do ESP-12 czy do ESP-07 nie ma żadnego problemu.

Wiem ze do ESP-01 muszę użyć plików wifisocket_esp01_eagle.flash.bin oraz wifisocket_esp01_eagle.irom0text.bin, ale efekt jest taki ze nie widać sieci supla.

Gdzie jest myk bo sobie nie radze. Posiadam 3 takie moduły i z każdym jest taka sama sytuacja - świeżo wyciągnięte z zaspawanego woreczka...
Hej, przy ESP-01 należy pamiętać, że moduły "niebieskie" mają pamięć flash 512kb natomiast moduły "czarne" (przynajmniej te z późniejszych serii) mają pamięć flash 1MB. Kompilacja dostępne na Github-ie są zapewne na 512Kb i tu może tkwić problem.

W załączniku jest moja ostatnia kompilacja na flash 1MB sprawdzona w praktyce. Jednakże przed wgraniem nowego softu wykasuj moduł esptool-em. W programie do wgrywanie, a polecam Flash Download Tool, też ustaw odpowiednią wielkość pamięci, FLASH SIZE 8Mbit, czyli 1 MByte.

CrystalFreq 26M
SPI SPEED 40 MHz
SPI MODE DIO
BAUDRATE 11520

RELAY_PORT - GPIO 3 (RX)
CFG_PORT- GPIO 2
Termometr DS18B20 - GPIO 0

Wgrywać pod adresy:

wifisocket_esp01_r3_DS_noFOTA_1M_eagle.flash.bin -----------> 0x00000
wifisocket_esp01_r3_DS_noFOTA_1M_eagle.irom0text.bin -----> 0x40000

Soft dostępny na github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... estore.rar
Załączniki
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg (139.1 KiB) Przejrzano 6523 razy
Ostatnio zmieniony pn gru 12, 2016 6:30 pm przez Zybi, łącznie zmieniany 2 razy.
janusz
Posty: 28
Rejestracja: pt wrz 30, 2016 7:30 am

ndz paź 23, 2016 10:35 pm

Dzieki za info. Za dnia spróbuje i dam znać co i jak
ODPOWIEDZ