Po kolei ESP01

tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Thu Nov 03, 2016 8:06 pm

Witam,

Mam ESP-01 (flash 25q40bt)
Pobrałem najnowsze wsady z https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... t-firmware

Korzystając z NodeMCU wgrywałem pokolei (GPIO0 do masy):
a) wifisocket_54_eagle
b) wifisocket_eagle
c) wifisocket_esp01_eagle
Supla1.PNG
Supla1.PNG (22.56 KiB) Viewed 2274 times
Restart urządzenia (GPIO0 rozwarty)
Resultat: brak sieci SUPLA

Korzystając z ESP FLASH TOOL v0.9.6
Wsad wrzucony przez Zybi

Z tym, że 4Mbit zamiast 8miu podczas wgrywania
Supla2.PNG
Supla2.PNG (37.09 KiB) Viewed 2274 times
Rezultat: Sieć widać, da się połączyć i wyświetlić stronę http://192.168.4.1/
Podczas zapisu zwraca Error


Jakieś sugestie/pomoc?
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Nov 03, 2016 8:58 pm

Twój ESP ma flash 512KB a soft jest dla ESP z flashem 1MB i dlatego dostajesz error.
Zaraz Ci wrzucę odpowiedni soft.
EDIT: soft usunięty z powodu braku miejsca
Last edited by Zybi on Mon Nov 14, 2016 7:45 pm, edited 1 time in total.
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Fri Nov 04, 2016 5:12 pm

@Zybi: Działa. Wielkie dzięki
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Sat Nov 05, 2016 2:06 pm

@Zybi: Mam do Ciebie prośbę. Mógłbyś wrzucić soft do sterowania bramą i furtką dla ESP-01?
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Nov 05, 2016 11:11 pm

tomasz wrote:@Zybi: Mam do Ciebie prośbę. Mógłbyś wrzucić soft do sterowania bramą i furtką dla ESP-01?
Proszę bardzo
Przekaźnik na GPIO2 podłącz za pomocą tranzystora pnp
EDIT: ten sposób podłączenia tylko dla przekaźników na napięcie 3V (dokładnie to VCC ma być 3,3V)

EDIT: soft dostępny na github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 1_512k.rar
Attachments
PNP Relay Switch Circuit.gif
PNP Relay Switch Circuit.gif (5.81 KiB) Viewed 2970 times
Last edited by Zybi on Mon Dec 12, 2016 6:32 pm, edited 2 times in total.
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Sun Nov 06, 2016 7:02 pm

@Zybi: Dzięki.
Dlaczego na GPIO2 domyślnie jest stan wysoki?

Dodatkowo jeżeli ESP-01 wystawia 3.3V a przekaźnik jest sterowany wyższym napięciem to rozwiązanie z tranzysorem PNP nie zadziała
PNP.PNG
PNP.PNG (6.02 KiB) Viewed 2940 times
Propozycja
PNP+NPN OFF.PNG
PNP+NPN OFF.PNG (5.97 KiB) Viewed 2935 times
PNP+NPN ON.PNG
PNP+NPN ON.PNG (6.29 KiB) Viewed 2935 times
Last edited by tomasz on Sun Nov 06, 2016 8:21 pm, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Nov 06, 2016 8:20 pm

Stan wysoki związany jest z bootowaniem układu - zaznaczony wiersz jn.
Ponadto, przy przekaźnikach na 5V (które zazwyczaj stosuję) praktyczny układ działa bezproblemowo.
EDIT: - miałem szczęście
Attachments
boot.jpg
boot.jpg (58.59 KiB) Viewed 2906 times
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Wed Nov 09, 2016 6:30 pm

Który PIN służy do przejścia w tryb AP podczas zwarcia do masy (dla softu sterownika bramy)?
Zybi
Posts: 1378
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Nov 09, 2016 7:14 pm

tomasz wrote:Który PIN służy do przejścia w tryb AP podczas zwarcia do masy (dla softu sterownika bramy)?
Należy zewrzeć GPIO 0 do masy 5 razy w czasie nie przekraczającym 5 sekund.
Attachments
cfg_button_GPIO0.jpg
cfg_button_GPIO0.jpg (11.77 KiB) Viewed 2811 times
Last edited by Zybi on Tue Nov 29, 2016 11:54 pm, edited 1 time in total.
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Thu Nov 17, 2016 6:49 pm

@Zybi: Dzięki za pomoc.


Image
Post Reply