Po kolei ESP01

Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sat Nov 05, 2016 11:11 pm

tomasz wrote:@Zybi: Mam do Ciebie prośbę. Mógłbyś wrzucić soft do sterowania bramą i furtką dla ESP-01?
Proszę bardzo
Przekaźnik na GPIO2 podłącz za pomocą tranzystora pnp
EDIT: ten sposób podłączenia tylko dla przekaźników na napięcie 3V (dokładnie to VCC ma być 3,3V)

EDIT: soft dostępny na github-ie:
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 1_512k.rar
Attachments
PNP Relay Switch Circuit.gif
PNP Relay Switch Circuit.gif (5.81 KiB) Viewed 3017 times
Last edited by Zybi on Mon Dec 12, 2016 6:32 pm, edited 2 times in total.
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Sun Nov 06, 2016 7:02 pm

@Zybi: Dzięki.
Dlaczego na GPIO2 domyślnie jest stan wysoki?

Dodatkowo jeżeli ESP-01 wystawia 3.3V a przekaźnik jest sterowany wyższym napięciem to rozwiązanie z tranzysorem PNP nie zadziała
PNP.PNG
PNP.PNG (6.02 KiB) Viewed 2987 times
Propozycja
PNP+NPN OFF.PNG
PNP+NPN OFF.PNG (5.97 KiB) Viewed 2982 times
PNP+NPN ON.PNG
PNP+NPN ON.PNG (6.29 KiB) Viewed 2982 times
Last edited by tomasz on Sun Nov 06, 2016 8:21 pm, edited 1 time in total.
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Nov 06, 2016 8:20 pm

Stan wysoki związany jest z bootowaniem układu - zaznaczony wiersz jn.
Ponadto, przy przekaźnikach na 5V (które zazwyczaj stosuję) praktyczny układ działa bezproblemowo.
EDIT: - miałem szczęście
Attachments
boot.jpg
boot.jpg (58.59 KiB) Viewed 2953 times
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Wed Nov 09, 2016 6:30 pm

Który PIN służy do przejścia w tryb AP podczas zwarcia do masy (dla softu sterownika bramy)?
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Wed Nov 09, 2016 7:14 pm

tomasz wrote:Który PIN służy do przejścia w tryb AP podczas zwarcia do masy (dla softu sterownika bramy)?
Należy zewrzeć GPIO 0 do masy 5 razy w czasie nie przekraczającym 5 sekund.
Attachments
cfg_button_GPIO0.jpg
cfg_button_GPIO0.jpg (11.77 KiB) Viewed 2858 times
Last edited by Zybi on Tue Nov 29, 2016 11:54 pm, edited 1 time in total.
tomasz
Posts: 11
Joined: Thu Nov 03, 2016 7:52 pm

Thu Nov 17, 2016 6:49 pm

@Zybi: Dzięki za pomoc.


Image
journeyman
Posts: 32
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:59 pm

Mon Nov 28, 2016 10:24 pm

Przed chwilką... tak dla pośmieszkowania ;)
Podłaczyłem sobie ESP01 do lampek choinkowych( soft socket do ESP01).

Jestem poza domem w mojej bazie bojowej i nie mam tu narzędzi tylko akurat przyszła dostawa z aliexpressu i uruchomiłem to na pajączku z tego co przyszło.
Moduł przekaźnika z izolacją odpala lampki i zauważyłem że przy uruchomieniu ESP przestało wstawać dopóki IN z przekaźnika jest podłączony. A przekaźnik od razu przyjmuje stan zamknięty. Gdy go rozepnę (GPIO z IN) poczekam i podłącze dopiero gdy już ESP wstanie to działa, choć czasem przy szybkim klikaniu w aplikacji się wykrzacza...

Całośc zasilam 3.3v z USB-COM na UART. Czy może to wynikać ze zbyt słabego zasilania? Czy to coś innego?
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Nov 28, 2016 11:05 pm

Z jakiego GPIO sterujesz przekaźnik, bo jeżeli z GPIO2, to poczytaj posty na poprzedniej stronie.
Wejście modułu przekaźnikowego może "ciągnąć" do masy i ESP nie wystartuje.
journeyman
Posts: 32
Joined: Tue Nov 01, 2016 8:59 pm

Mon Nov 28, 2016 11:16 pm

z GPIO00. Czy on powinien być podciągnięty jakimś rezystorem?
Zybi
Posts: 1387
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Nov 28, 2016 11:19 pm

Tak, GPIO0 też ma być "podciągnięte" do VCC poprzez rezystor 4,7k - 10k
Post Reply