ESP 12F brama garażowa

sata11
Posty: 9
Rejestracja: śr mar 16, 2016 8:14 pm

wt kwie 26, 2016 11:04 am

Witam,
Tym razem próbuję podłączyć ESP do przekaźnika. Mam problem ,ponieważ przy podaniu zasilania na ESP te na chwilę daje sygnał do przekaźnika i brama się otwiera podczas uruchamiania. Po uruchomieniu wszystko działa poprawnie. Nie wiem jak to poprawić (schemat mam z majsterkowo bez rezystorów ,tylko tranzystor). Kolejną kwestią jest czujnik otwarcia bramy. Obecnie wskazuje przy zbliżeniu magnesu ,że jest brama otwarta na raspberry.. Chciałbym ,aby było odwrotnie. Jak to zmienić?? Dodatkowo jak ustalić który kanał to który pin ,bo do ESP nie potrafie podłączyć czujnika otwarcia bramy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8852
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt kwie 26, 2016 11:13 am

Przed tranzystor musisz dać dwa rezystory.
Załączniki
gate_mod.png
gate_mod.png (42.33 KiB) Przejrzano 2807 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8852
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt kwie 26, 2016 11:15 am

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8852
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt kwie 26, 2016 11:16 am

W opisie firmware-u masz info na których portach masz przekaźniki.

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e-firmware
sata11
Posty: 9
Rejestracja: śr mar 16, 2016 8:14 pm

wt kwie 26, 2016 5:14 pm

Dzięki. Chodzi mi bardziej o kanały w panelu po zalogowaniu. Niektóre np. w raspberry jest ich kilka i skąd mam wiedzieć pod który podłączyłem chociaż zrobiłem to zgodnie z instrukcją.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8852
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 27, 2016 6:51 am

W raspberry konfiguracja w pliku /etc/supla-dev/supla.cfg określa pod którym kanałem co jest.
W przypadku ESP również tylko trzeba grzebać w kodzie aby to sprawdzić dlatego do readme.txt dodałem odpowiednie opisy.

https://github.com/SUPLA/ESP8266
sata11
Posty: 9
Rejestracja: śr mar 16, 2016 8:14 pm

śr maja 11, 2016 5:50 pm

Ciekawe spostrzeżenia. Gdy podłączę tak jak napisałeś pod GPIO4. Na gpio nie ma reakcji. ESP dioda świeci się na czerwono i jest dalej ten sam objaw. Gdy podłączę pod GPIO13 to podczas uruchamiania nie ma problemu ,(Mogę sterować na kanale 1 ,ale dioda wcześniej czerwona się w ogóle nie świeci ,tylko mruga przy przełączeniu. Czy tak powinno być??
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8852
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 12, 2016 5:59 am

Wszystko zależy od tego który firmware został użyty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”