Odwrotne działanie przekaźnika ESP8266MOD-12E, proszę o pomoc.

Post Reply
s3bx
Posts: 3
Joined: Fri Apr 29, 2016 2:27 pm

Fri Apr 29, 2016 2:43 pm

Witam,
Proszę o pomoc z moim ESP8266.
Mianowicie kupiłem o to taki gotowy moduł:
Image

Bez problemu sflashowałem go suplą. Podłączyłem przekaźnik i chciałem się pobawić supla-gate-module.
Przekaźnikiem da się sterować ale nie w sposób który bym chciał.
Przekaźnik jest non-stop zwarty po uruchomieniu układu. Dopiero gdy zapodam impuls np ze smartfona to przekaźnik się otwiera.
No własnie... i tu jest problem. Gdy w suppli dam włącz to on jest rozwarty, gdy dam wyłącz jest zwarty ^.^

Pytanie - Jak to zmienić po stronie softu?

Drugim mankamentem ale mniej ważnym jest to, że są tylko dwa wyjścia dostępne, a termometr pokazuje ciągle 275'C.

Przewaliłem kupę stron w internecie i nie mogę sobie z tym poradzić.
Na komputerze mam eclipse i cały obraz w VB do kompilowania firmware.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc - projekt jest świetny i chętnie przyczynił bym się do jego rozwoju (tym bardziej, że układ który zaprezentowałem gotowy można kupić za 12zł z przesyłką).

Poźniej postaram się dosłać więcej zdjęć/video.

Pozdrawiam
User avatar
pzygmunt
Posts: 5497
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Apr 29, 2016 2:49 pm

Masz jakiś tego schemat ?
Jak podłączasz przekaźniki ?
s3bx
Posts: 3
Joined: Fri Apr 29, 2016 2:27 pm

Fri Apr 29, 2016 2:57 pm

Niestety nie mogłem znaleźć żadnego schematu - to utrudnia sprawę :(

Cały układ wygląda tak:
Image
Jak widać przekaźnik (działa w zakresie 0-5V) jest ciągle zwarty.

Dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 5497
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Apr 29, 2016 4:24 pm

Najpierw sprawdź czy nie masz tam jakiegoś pullup-a na porcie przekaźnika. Taki moduł musisz prawdopodobnie podłączyć przez dodatkowy tranzystor tak jak tutaj
http://majsterkowo.pl/esp8266-i-sterowa ... smartfona/
s3bx
Posts: 3
Joined: Fri Apr 29, 2016 2:27 pm

Fri Apr 29, 2016 5:01 pm

Świetnie!
Działa!

@Na podstawie tego poradnika wszystko łączyłem...
Nie wiem jak mogłem nie zauważyć tego tranzystorka :)

Dziękuje Ci bardzo.
Nie miałem w domu akurat takiego tranzystora więc zastąpiłem go BD911 - też się nadaje.
Jak skończe projekt to podzielę się efektami :)
Post Reply